Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Ramen worden ‘smart glass windows’

Geschreven door
Geplaatst op10 januari 2016, 13:30 CategorieBediening

Ramen worden interactief. Binnen vijf jaar zullen er woningen met smart glass windows worden uitgerust, die veel meer doen dan een blik op de voortuin bieden.

Bediening met gebaren

Ze zullen straks automatisch openen en sluiten als ze aanvoelen dat het binnen te warm of te koud wordt. Die de bewoner waarschuwen als er nog een raam open staat en hem die op afstand dicht laten doen. Ramen die een bericht sturen als ze worden ingeslagen, of met een vingerbeweging in de lucht in de kamer kunnen worden bediend.

Vier types glas

Er zijn vier types glas die interactief kunnen worden gebruikt. Elektrochemische ramen kunnen hun tint op commando veranderen, van volledig transparant tot zo donker dat je er niet meer doorheen kunt kijken.

Liquid crystal ramen, dezelfde technologie achter lcd, kunnen dat ook. Thermochromische ramen meten de temperatuur binnen en buiten en kunnen de kleur van de ramen automatisch aanpassen. En fotochromische ramen veranderen automatisch van tint net als de zonnebrillen die donkerder worden als de zon gaat schijnen, en lichter als je binnen loopt.

Zonnepaneelramen

Ramen met doorzichtige zonnepanelen erin verwerkt, die stroom genereren terwijl je er gewoon doorheen kunt kijken. Grote glazen kantoorkolossen kunnen zo niet alleen zichzelf, maar ook een aantal huizen in de omgeving van stroom voorzien. Deze technologie is al ontwikkeld door onderzoekers van de Michigan State University.

Bioscoopraam

Zo kunnen straks de ramen ook in een homecinemasysteem veranderen, met een beeld zo groot als dat van een bioscoop. En dat alles interactief, de ramen zijn via gebaren in de lucht te bedienen. Dergelijke ramen moeten natuurlijk wel aan beide zijden schoon zijn. Daar hoeven de toekomstige eigenaren van zulke interactieve ramen zich ook geen zorgen over te maken, want het zelfreinigende raam is al uitgevonden. Dat is voorzien van een coating van titaniumdioxide die reageert op ultraviolette straling. Die straling laat de coating elektronen aanmaken waardoor achterblijfsels van regendruppels op de ramen automatisch worden weggewassen.

In dit filmpje van Corning, de producent van stevige smartphone- en tabletschermen, is te zien hoe die de toekomst van ‘slim glas’ ziet.

  • Delen:

Reacties

  1. Peter vb
    21 januari, 2016 om 17:33

    Dit is wel heel gaaf.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.