Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Met deze features maak je ook je wc (toilet) slimmer

Geschreven door
Geplaatst op4 februari 2016, 12:49 CategorieTips en advies

Als je dan toch je huis slimmer wilt maken en druk aan de verbouwing gaat, dan mag het toilet natuurlijk niet ontbreken. Hoewel slimme wc’s nog niet vaak met je smartphone of tablet (of andere apparaten) kunnen communiceren worden ze wel steeds slimmer. Ze maken vooral je leven – op het toilet – een stuk comfortabeler en eenvoudiger. Er zijn al heel wat slimme wc’s op de markt, en de meesten maken gebruik van dezelfde slimme features.

Het slimme toilet voor je smart home

Je hebt het vast al eens in films gezien; het slimme toilet. Maar, wat houdt dat precies in? Ten eerste is het doortrekken met de hand natuurlijk verleden tijd. Het toilet van de ‘toekomst’ trekt door zonder dat je hiervoor een handeling hoeft te verrichten. De sensor ziet of je nog voor het toilet staat of er nog opzit, en activeert vervolgens het spoelmechanisme. Er is ook een type sensor dat een handbeweging registreert, maar dat is wellicht wat minder handig voor de huishoudens waarin doortrekken nogal eens vergeten wordt. Beide sensoren hebben echter als voordeel dat er geen bacteriën verspreid worden middels het fysiek doortrekken van het toilet.

sensor-toilet

Een andere, en zeer welkome feature van de slimme wc is de verwarmde toiletbril. Voor zowel mannen als vrouwen is een koude toiletbril toch altijd iets dat de wc-ervaring minder maakt. Slimme wc’s verwarmen de bril zodat je altijd comfortabel kunt gaan zitten. En, als je dan moet gaan zitten voor een grote boodschap dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat de pot niet overstroomt. Slimme wc’s komen tegenwoordig daarom met een extra beveiliging. Neem bijvoorbeeld de Delta Brevard met FlushIQ Technology. Dit systeem controleert of het toilet verstopt zit en stopt het doorspoelen wanneer er een probleem opgemerkt wordt. Hierdoor blijft het water altijd in de pot.

Een belangrijk onderdeel van het slimme toilet is natuurlijk waterbesparing. We willen immers ook goed zijn voor het milieu. Slimme wc’s besparen in veel gevallen water maar hebben aan de andere kant weer elektriciteit nodig om te functioneren. Middels sensoren wordt bepaald hoeveel water nodig is om door te spoelen, waardoor je nooit teveel water verbruikt. Een slim toilet verbruikt al snel 60 procent minder water dan een standaard toilet.

slim-toilet-1

Meer features voor een slimme WC

Er zijn veel meer features die een wc slim maken, en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Natuurlijk is een en ander wel afhankelijk van je wensen en met name ook je budget. Je kunt onder meer nog kiezen voor een luchtdroger in de toiletpot, een massagestraal in de pot, een bidet met massage-optie, een voetenwarmer, een afstandsbediening voor het toilet, zelfreinigende functies, een automatische luchtverfrisser, een noodlicht, een toiletbril die automatisch omhoog of omlaag gaat, en zelfs Bluetooth-functionaliteit zodat je altijd naar je favoriete muziek kunt luisteren.

Wil je weten wat een slim huis precies is? Neem dan ons artikel over het smart home door. Ook kun je voor alle achtergrondartikelen terecht in onze tips en advies-sectie.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.