Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Samsung zet in op smart home met wasmachine, koelkast en stofzuiger

Geschreven door
Geplaatst op15 februari 2016, 21:19 CategorieHuishoudelijke apparaten

Samsung heeft afgelopen week tijdens het Samsung European forum 2016 een kijkje in de nabije en verre toekomst gegeven. De Koreaanse fabrikant presenteerde veel verschillende nieuwe producten, waaronder apparatuur voor het slimme huis. Op dit gebied heeft Samsung dan ook grootse plannen.

Samsung zet in op smart home

Het belangrijkste dat we uit de presentatie van Samsung haalden was de focus op het slimme huis, ofwel smart home. De Koreaanse fabrikant verwacht dat in 2019, over drie jaar al, 25 procent van alle huizen in Europa slim is, in meer of mindere mate. Dat betekent dat apparaten in huis met elkaar kunnen communiceren en dat gebruikers middels apps op smartphone of tablets met het netwerk van apparaten kunnen communiceren. Het smart home is volgens Samsung binnen drie jaar dan ook een bekend begrip.

Smart-Home-app

Het slimme huis is volgens Samsung eenvoudig, simpel en duidelijk. Het moet consumenten juist makkelijker gemaakt worden. Dit moet gebeuren door apparaten met de gebruiker te laten communiceren, processen te automatiseren en alle apparaten binnen één toepassing/app toegankelijk te maken. Samsung heeft momenteel 100 miljoen apparaten in 80 miljoen Europese huishoudens en ziet zichzelf daarom als de perfecte fabrikant om dit netwerk van apparaten op te zetten. Samsung voorziet dat in 2020 elk Samsung apparaat met een ander Samsung apparaat kan communiceren.

Samsung AddWash

Eén van de nieuwe en slimme producten die Samsung tijdens het forum toonde was de AddWash, een wasmachine met een unieke extra feature en een aantal slimme functies. De extra feature is de mogelijkheid om was die je vergeten bent na het starten van de wasmachine alsnog toe te voegen. Dit gebeurt middels een klepje aan de voorzijde, waardoor truien, broeken, sokken en onderbroeken eenvoudig naar binnen geschoven kunnen worden. Druk simpelweg op de pauze-knop, gooi de sokken bij de was en de was wordt voortgezet. Een relatief kleine aanpassing die volgens Samsung een groot probleem, of in ieder geval iets dat veel mensen tegenkomen, oplost.

Samsung-AddWash

Het slimme onderdeel van de AddWash is de communicatie met een speciale app, de Smart Home-app van Samsung. Middels deze app kan de wasmachine een notificatie sturen zodra de voorwas begint, het drogen begint of zodra de was klaar is. De wasmachine houdt je dus als gebruiker op de hoogte en kan je zelfs herinneringen sturen om de was uit de machine te halen. Ook kun je via de app het programma instellen en de extra opties van de wasmachine bedienen. Samsung verwacht de AddWash in februari reeds in Nederland.

Samsung-AddWash-1

Samsung Family Hub koelkast

Een ander interessant slim apparaat is de Family Hub koelkast. Deze slimme koelkast beschikt over diverse fraaie features, waaronder Bluetooth-speakers in de deuren, camera’s in de deuren, een touchscreen op de voorzijde en WiFi voor draadloos internet. Volgens Samsung verandert de rol van de koelkast zoals we die kennen en wordt het meer een middelpunt van het huishouden. Communiceren met de familie zal dan ook steeds vaker via de koelkast gebeuren. Samsung belooft zelfs dat deze slimme koelkast de familie dichter bij elkaar brengt.

Samsung-Family-Hub-koelkast-1

De koelkast beschikt over een touchscreen op de deur waarop diverse leuke of interessante dingen verschijnen. Zo zie je hier bijvoorbeeld widgets met het weer en de tijd, een mediaspeler voor je favoriete muziek via diensten als Spotify en Deezer, een lijstje met de boodschappen die gehaald moeten worden, video’s van YouTube, een agenda en notificaties of tekeningen die familieleden naar het scherm kunnen sturen. Wil je dus de vrouw des huizes laten weten dat je wat later bent, dan kun je via de Smart Home-app ook een notificatie naar de koelkast sturen zodat ze direct ziet dat ze even moet wachten met koken. Daarbij rust Samsung de Europese modellen uit met stembesturing, bijvoorbeeld om de muziek te starten of een item aan de boodschappenlijst toe te voegen. De speakers in de koelkast kunnen overigens ook communiceren met andere Bluetooth-speakers van Samsung waardoor je direct het hele huis van muziek kunt voorzien.

Samsung-Family-Hub-koelkast

De camera’s in de deur van de koelkast hebben nog een mooie functie meegekregen. Zo kunnen ze in de Smart Home-app tonen wat er in je koelkast staat. Sta je in de supermarkt en weet je niet of je nog eieren hebt? Dan open je de app, vraag je de koelkast om de foto’s en je ziet direct wat je nog hebt staan. Ook kun je via foto’s op het touchscreen van de koelkast aangeven hoelang bepaalde producten houdbaar zijn, waarna de koelkast laat weten zodra het product overdatum is. Alsof dat nog niet genoeg is kan de koelkast ook recepten voorstellen op basis van de producten die in je koelkast staan.

Samsung-Family-Hub-koelkast-2

De Samsung Family Hub koelkast moet in het najaar van 2016 op de Nederlandse markt verschijnen in een zilveren en zwarte uitvoering. Voor het apparaat moet echter wel diep in de buidel getast worden. Hij gaat namelijk zo’n 6000 euro kosten.

Smart-Home-app-1

Powerbot Turbo stofzuiger met WiFi

Een product waarvan je misschien niet direct zou verwachten dat er WiFi opzit is de stofzuiger. Toch maakt Samsung zijn Powerbot VR9000 stofzuiger nog slimmer met de introductie van de Powerbot VR9200. Dit model is voorzien van WiFi en kan daardoor communiceren met de Smart Home-app. Ook beschikt de stofzuiger over een camera waarmee de omgeving, alle kamers, in kaart gebracht kan worden.

Samsung-Powerbot VR9200

Vervolgens kun je de stofzuiger via de Smart Home-app naar een specifieke plek of kamer in huis sturen – je kunt kamers een eigen naam geven – en daar begint het apparaat met zuigen. De Powerbot robotstofzuigers maken gebruik van het ‘Visionary Mapping Plus System’ en zijn voorzien van een camera en sensoren, die de omgeving scannen voor een optimale schoonmaakroute. Terwijl de stofzuiger schoonmaakt, wordt de route in een vloerplan opgeslagen als meest efficiënte route voor regelmatige schoonmaakbeurten. De ‘Cyclone Force’ toepassing maakt gebruik van centrifugaalkrachten om stof van de lucht te scheiden en zo te voorkomen dat het filter verstopt raakt en de zuigkracht vermindert.

De Samsung Powerbot VR9200 en VR9000 Essential zijn vanaf het tweede kwartaal beschikbaar in Nederland.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.