Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Slimme thermostaten: de voordelen, tips en mogelijkheden

Geschreven door
Geplaatst op17 februari 2016, 17:27 CategorieTips en advies

Een slim huis is geen slim huis als de energieregeling niet slim geregeld is. Daarom kennen we al een tijdje de slimme thermostaat waarmee de verwarming op een slimme(re) manier geregeld kan worden. Maar, wat zijn nu precies de voordelen van een slimme thermostaat, wat kun je ermee en hoe gebruik je de slimme thermostaat?

Introductie slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je een hoop besparen, niet alleen energie en geld maar ook moeite. Het idee is namelijk dat een groot deel van de verwarming geautomatiseerd wordt waardoor je er zelf geen omkijken meer naar hebt en zo geld bespaart. Maar, de slimme thermostaat is zo slim als de luie gebruiker; het apparaat moet natuurlijk wel optimaal ingesteld en gebruikt worden.

De laatste paar jaar zijn de slimme thermostaten een stuk geavanceerder geworden waardoor ze daadwerkelijk iets voor je kunnen betekenen met betrekking tot comfort en energieverbruik. De slimme thermostaat is dan ook niet meer weg te denken uit het smart home maar voordat je overstapt is het belangrijk alles te weten over de voordelen en mogelijkheden.

Internet en draadloze bediening

Het ‘smart home‘ en ‘the internet of things’ zijn begrippen die onlosmakelijk verbonden zijn. Steeds meer apparaten zijn aangesloten op het internet, zowel binnenshuis als buitenshuis. Je kunt tegenwoordig nagenoeg elk apparaat in huis met het internet koppelen en met andere apparaten laten communiceren, al is het via een simpele adapter/stekker. Door die koppeling met het internet ontstaan er eindeloze mogelijkheden voor draadloze bediening en communicatie, zowel met de gebruiker als tussen de apparaten zelf. Ook de slimme thermostaat wordt gekoppeld met het internet en kan hierdoor communiceren met bijvoorbeeld je computer, smartphone of tablet. Op deze apparaten krijg je de mogelijkheid nagenoeg alles in te stellen, in te zien en aan te passen.

Voor wie is de slimme thermostaat?

De slimme thermostaat is eigenlijk voor iedereen die een centrale verwarming heeft. Mensen met bijvoorbeeld stadsverwarming en/of vloerverwarming worden iets beperkt in hun keuze en moeten zich dus goed inlezen in de mogelijkheden van de verschillende producten. Maar, over het algemeen kan het merendeel van de Nederlanders een slimme thermostaat aanschaffen.

thermosmart-slimme-thermostaat

Er zijn echter verschillende mogelijkheden om een slimme thermostaat aan te schaffen. Je kunt kiezen voor een thermostaat waar een abonnement bij hoort voor het gebruik, iets dat met name het geval is wanneer je het apparaat via een energiemaatschappij aanschaft. Je kunt een slimme thermostaat ook los aanschaffen, vaak ook via energiemaatschappijen, waardoor je alleen het aanschafbedrag betaalt. Er zijn zelfs aanbiedingen van energiemaatschappijen die je een gratis slimme thermostaat geven bij een langlopend contract. De prijzen variëren dus ook behoorlijk; van gratis of een paar euro per maand tot 300 euro voor een los aan te schaffen apparaat. Welke producten er precies zijn en door wie ze aangeboden worden zetten we binnenkort voor je onder elkaar, maar het is dus van belang dat je weet wat je krijgt en vooral waarvoor je betaalt of blijft betalen. Let er ook op dat er vaak installatiekosten bijkomen. Wij raden in de meeste gevallen aan een slimme thermostaat los aan te schaffen zodat je altijd nog kunt overstappen van energieleverancier en zelf de controle behoudt.

Bedienen en controleren met apps

Een slimme thermostaat is in onze optiek ook pas echt slim wanneer je draadloos met het apparaat kunt communiceren, in de meeste gevallen met een applicatie die je op je smartphone of tablet kunt installeren. Nagenoeg elke thermostaat heeft zijn eigen applicatie, soms via de energiemaatschappij.

honeywell-slimme-thermostaat

Middels de app zijn tal van functies toegankelijk, waaronder het instellen en controleren van de temperatuur, het aanmaken van schema’s, het bekijken van je verbruik, het activeren van zones en natuurlijk het compleet in- of uitschakelen van de verwarming. Welke functionaliteit je exact kunt gebruiken is afhankelijk van de thermostaat waar je voor kiest.

Hoe de slimme thermostaat je leert kennen

Een slimme thermostaat denkt met je mee, en in sommige gevallen voor je. Het is de bedoeling dat de thermostaat inspeelt op en rekening houdt met je levensstijl, en aan de hand hiervan de meest optimale schema’s voor de verwarming van je huis samenstelt. Dit moet uiteindelijk natuurlijk resulteren in een lager energieverbruik.

Het leren kennen van de gebruiker is op verschillende manieren mogelijk, afhankelijk van de thermostaat waar je voor gaat. Bij nagenoeg allemaal is het mogelijk zelf de controle te houden en dus middels de app voor je smartphone of tablet te bepalen wanneer de verwarming ingeschakeld wordt en op welke temperatuur deze ingesteld wordt. Maar, we willen er natuurlijk zo weinig mogelijk naar omkijken en hiervoor zijn slimme thermostaten met handige functies uitgerust.

Verschillende slimme thermostaten komen met een functie waarmee gekeken wordt of er iemand thuis is, en aan de hand hiervan wordt bepaald of de verwarming aan moet springen of lager gezet moet worden. Dit kan op twee manieren. Bij de eerste manier wordt gebruik gemaakt van een aanwezigheidssensor die ziet of er personen in huis zijn. Deze sensoren zijn tegenwoordig al zo slim (op sommige thermostaten) dat ze het verschil tussen een persoon en een huisdier kunnen zien. Zodra de sensor merkt dat er niemand meer in huis is, bijvoorbeeld na 30 minuten geen activiteit waargenomen te hebben, dan wordt de verwarming automatisch lager gezet. De E-Thermostaat van Essent en Nest zijn voorbeelden van thermostaten die hierover beschikken. Nest en Anna kunnen zelfs een eigen schema samenstellen aan de hand van de informatie die de sensor doorgeeft, om je zo voor te zijn en meer energie te besparen.

toon-slimme-thermostaat

De andere manier om waar te nemen of er iemand in huis is, is geo-fencing. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de locatie van je smartphone (middels de app). De thermostaat ziet de locatie van de verschillende smartphones in het gezin en kan aan de hand hiervan bepalen of de verwarming lager kan of juist ingeschakeld moet worden. Natuurlijk heb je zelf de controle over de exacte handeling die uitgevoerd wordt zodra je het huis binnenkomt of verlaat. De ThermoSmart en Anna thermostaten maken hier bijvoorbeeld gebruik van.

Maar, ook dat is nog niet alles want sommige thermostaten kunnen geïntegreerd worden met andere diensten waardoor je toch functies kunt laten uitvoeren wanneer je het huis binnenkomt of verlaat (of welke meetbare activiteit dan ook uitvoert). Hiervoor kun je het populaire IFTTT gebruiken, een app waarmee je zelf bepaalt wat een bepaalde actie tot gevolg heeft. Onder meer Nest en Honeywell ondersteunen IFTTT.

Een functie waar ook steeds meer slimme thermostaten over beschikken is de zone regeling. Hiermee kun je de temperatuur per zone bepalen of laten bepalen. Slaap je, dan wil je waarschijnlijk alleen in de slaapkamer een aangename temperatuur. Ben je aan het werk, dan moet de werkkamer verwarmd worden. Iedere ruimte krijgt hiervoor een eigen thermostaat (vaak in de vorm van een radiotorknop) en dat kost dus extra geld. Bovendien moet de ‘centrale’ thermostaat dit ondersteunen. Onder meer de Nest, SmartHome en Honeywell EvoHome bieden deze mogelijkheid.

Inzicht in je energieverbruik

Met een slimme thermostaat wil je natuurlijk ook zien hoeveel je verbruikt en hoeveel je uiteindelijk bespaart ten opzichte van het gebruik zonder slimme thermostaat. De meeste slimme thermostaten geven je middels de applicatie of een webinterface de mogelijkheid om het verbruik te bekijken, of laten zelfs zien hoeveel je bespaard hebt. Nest laat bijvoorbeeld middels een groen blaadje op de thermostaat zien dat je energie aan het besparen bent.

honeywell-slimme-thermostaat-1

Maar, hierbij moet wel één belangrijke opmerking gemaakt worden. In de meeste gevallen gaat het om een indicatie. Met uitzondering van een paar thermostaten, bijvoorbeeld Toon van Eneco, is er geen communicatie met de slimme energiemeter waardoor de thermostaat nooit exact kan bepalen hoeveel energie er verbruikt wordt. Het is dus goed om te weten dat je puur een indicatie voorgeschoteld krijgt en pas bij het vergelijken van de energierekeningen uitsluitsel hebt over je besparing.

Hoeveel energie bespaar je dan?

De belangrijkste vraag is wellicht; hoeveel energie (en geld) bespaar ik dan met zo’n slimme thermostaat? Fabrikanten beweren je energierekening met 15-25 procent te kunnen verlagen maar het ligt allemaal grotendeels aan de gebruiker en zijn of haar gebruikspatroon.

Als je nu al energiebewust bezig bent en dus de verwarming op een gecontroleerde manier inzet dan is de besparen misschien 100 euro op jaarbasis. Ben je iemand die er niet naar omkijkt en altijd de verwarming aan heeft staan dan kan dit oplopen tot honderden euro’s op jaarbasis. Natuurlijk is het een en ander afhankelijk van de grootte van je huis, het aantal ruimten, de gezinssamenstelling, etc. Het is echter altijd aan te raden om voor een slimme thermostaat te gaan want besparen kun je er, mits je er even de tijd voor neemt om de thermostaat te leren kennen en de thermostaat jou te laten leren kennen, zeker mee. Daarbij zijn alle extra digitale functies en mogelijkheden natuurlijk welkom in je slimme huis.

Integratie met je smart home

Over dat slimme huis gesproken; sommige slimme thermostaten bieden integratie met andere smart home-producten. Ze kunnen ermee communiceren en daardoor vaak ook bedienen. Hierboven hebben we het voorbeeld van IFTTT (If this, then that) al aangekaart; een app waarmee je middels ‘recipies’ acties kunt instellen (als dit, dan dat). IFTTT wordt ondersteund door onder meer Honeywell- en Nest-thermostaten, waardoor je bijvoorbeeld je lichten kunt laten aangaan wanneer de thermostaat aanspringt. Zo kom je in een verlicht én warm huis. Ook kun je de temperatuur binnen afhankelijk maken van de temperatuur buiten.

nest-slimme-thermostaat-1

Er is ook directe integratie met diverse smart home-producten van andere fabrikanten. Eneco’s Toon thermostaat en de Nest bieden directe integratie met het Hue-systeem van Philips waardoor je middels de thermostaat en app ook je verlichting kunt bedienen. Nest biedt daarnaast integratie met eigen rookmelders en CO-melders, welke ook met de Honeywell-thermostaten gekoppeld kunnen worden. De komende jaren zal de integratie met andere slimme apparaten in huis alleen maar toenemen waardoor alles met elkaar in verbinding staat.

De toekomst van de slimme thermostaat

Slimme thermostaten en smart home-systemen in het algemeen zijn niet alleen voor nu en wat je er nu mee kunt doen. Het grote voordeel van dat ze slim zijn is dat ze ook in de toekomst belangrijk voor je gaan zijn. Slimme systemen kunnen relatief eenvoudig van updates voorzien worden en de diensten erachter worden alsmaar uitgebreid. De mogelijkheden zijn eindeloos en daarom werken fabrikanten van deze producten (en ontwikkelaars van diensten als IFTTT) hard aan nieuwe manieren om het gemak in je smart home te vergroten. De integratie en compatibiliteit is hierbij van groot belang; zolang er geen tientallen gesloten standaarden zijn kan op den duur alles met elkaar communiceren. Je mag er in ieder geval van uitgaan dat populaire diensten en platformen ondersteund gaan worden door meeste fabrikanten.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.


€ 204,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 239,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 239,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 465,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 465,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 465,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.