Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Wat voor soort smart home-producten zijn er?

Geschreven door
Geplaatst op9 februari 2016, 15:23 CategorieTips en advies

Smart home producten heb je in allerlei soorten en maten. In dit artikelen categoriseren we de producten en geven we er voorbeelden bij, zodat je weet wat je er van mag verwachten. Lees ook ons artikel over wat een smart home nou precies is.

Badkamer

In een slim van huis de toekomst vind je technologie op de gekste plekken, dus ook de badkamer ontkomt er niet aan. Dat kan al met een simpel product zoals een handzeeppomp met daarin een sensor, die weet wanneer een hand om zeep vraagt. En ander ding met sensoren kan bijvoorbeeld de wc zijn, die automatisch doortrekt wanneer je klaar bent. Ook zou je met gebaren de bril omhoog en omlaag kunnen doen, zodat je die niet meer hoeft aan te raken. En als je het helemaal gek wil maken: ze beschikken soms ook over Bluetooth-speakers…

Voor onder de douche bestaan er ook al handige apparaten, zoals Bluetooth-speaker die je in de kop van je douchekop kunt draaien. Of de douchekoppen die door middel van kleurrijke led-lampen kunnen laten zien wanneer het water warm genoeg is (die geen batterijen nodig hebben en werken op de beweging van het water). Tandenborstels, weegschalen en meer dagelijkse apparaten worden ook steeds slimmer, door ons meer over ons lichaam te kunnen vertellen – waar we daarna (mogelijk) weer wat mee kunnen, qua voedsel en beweging.

Bekijk hier al het nieuws over de badkamer.

slim-toilet-1

Bediening en apps

Het woord ‘bediening’ kun je heel breed maken in de smart home. Het kan een slimme afstandsbediening zijn voor je televisie, die ook je audioapparatuur kan aansturen (zoals de Neeo Universal Remote), maar ook remotes waarmee je andere apparaten of zelfs je luxaflex mee kunt bedienen. Er bestaan ook apps waarmee je heel je smart home kunt aansturen en specifieke applicaties voor een specifiek product (wat je veel bij HomeKit van Apple ziet). Er wordt zelfs al gewerkt aan een holografische assistent. Ook zijn er centrale hubs in tv’s aanwezig.

Bekijk hier al het nieuws over bediening en hier over software en apps.

Beeld, geluid en thuisnetwerk

De rol van de televisie kan in het huis van de toekomst even groot worden als de rol van de smartphone of tablet. Want of je nu de apparaten in huis aanstuurt of kijkt naar de statistieken van een apparaat op een televisie of een smartphonescherm, maakt voor het huis zelf niet uit. Het is maar net wat je zelf prettiger vindt: een groot scherm bedienen met een afstandsbediening of een kleiner scherm bedienen met je vinger. Zoals je hierboven al kon lezen is in elk geval Samsung van plan de tv het centrale punt te maken van de smart home.

Bekijk hier al het nieuws over beeld en geluid en hier over het thuisnetwerk.

Energie

Eén van de grootste voordelen van de smart home, is het inzicht in je energieverbruik. Er bestaan nu al thermostaten die kunnen laten zien waar het misgaat en waar het goed gaat en in de toekomst wordt die informatie alleen nog maar specifieker. De bedoeling is ook dat alle apparaten in huis steeds zuiniger met de energie omgaan. Desondanks kan het handig zijn om het nieuws rondom zonnepanelen in de gaten te houden, aangezien die je huis niet alleen slim, maar ook ontzettend groen van energie voorziet.

Bekijk hier al het nieuws over energie.

Huishoudelijke apparaten

Onder huishoudelijke apparaten verstaan we de apparaten die we dagelijks of wekelijks in huis gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een slimme stofzuiger zijn, die van een afstand te bedienen is. Maar ook spullen voor in de keuken, zoals ovens en koelkasten (en voor sommige mensen ook wasmachines). Zelfs koffiezetapparaten, waterkokers en pannen worden tegenwoordig voorzien van een smart label, zoals je kunt lezen in onze database. Deze apparaten kunnen één van de grootste investeringen gaan worden voor het slimme huis, omdat de categorie zo breed is.

Bekijk hier al het nieuws over huishoudelijke apparaten.

Apple Homekit

Sensoren en veiligheid

Sensoren worden de volgende grote kostenpost. Die kun je namelijk overal in huis plaatsen met allerlei verschillende doelen. Zo kan je garagedeur automatisch openen wanneer je aan komt rijden, kan een deur ontgrendeld worden wanneer je er voor staat of kan het licht aan gaan wanneer je een kamer komt binnenlopen. Maar de sensoren zijn natuurlijk ook handig om dieven te slim af te zijn door bewegingssensoren te plaatsen die bewegingen kunnen opmeten op momenten waarop dat meestal niet gebeurt (in de nacht) of wanneer je weg bent.

Bekijk hier al het nieuws over sensoren en hier over veiligheid en beveiliging.

Slaapkamer en verlichting

Smart home producten die je in de slaapkamer aantreft, zullen onder meer lampen, gordijnen en persoonlijke assistenten zijn. Je kunt gordijnen en dergelijke aansturen vanaf een app met je stem of via een touchscreen, vanaf je smartphone. Datzelfde geldt voor je lampen. De persoonlijke assistent kan je helpen met het zetten van een wekker, het vertellen van de tijd en het afspelen van muziek bijvoorbeeld – en wanneer die assistent helemaal slim is, dan kan die nog veel meer (zoals eten bestellen of misschien wel de gordijnen sluiten en openen).

Zo’n slimme assistent kan bijvoorbeeld de Amazon Echo zijn. Naast de bovenstaande voorbeelden, kan de Echo ook je lampen bedienen en zelfs een boodschappenlijstje maken. Andere smart home producten die je in de slaapkamer aan kunt treffen zijn slimme matrassen (die inzicht kunnen geven in de manier waarop je slaapt met allerlei sensoren) of apparaten die je zowel helpen in slaap komen (met wat achtergrondgeluiden en rode kleuren) en wakker helpen worden (met andere kleuren en zachte, prettige geluiden op de achtergrond).

Bekijk hier al het nieuws over de slaapkamer en hier over verlichting.

savant

Tuin en terras

Niet alleen je huis kan slimmer worden gemaakt, ook je tuin kan wat automatisering gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een systeem installeren dat je meldt hoeveel water je planten nog nodig hebben, op basis van bijvoorbeeld het weerbericht, en weet het wanneer de grond te droog is. Ook kan het systeem ervoor zorgen dat de sproeiers in de tuin automatisch worden aangezet wanneer de grond te droog is en niet aangaan wanneer het heel de dag heeft geregend bijvoorbeeld. Zo heb je meer tijd om van je mooi, bloeiende tuin te genieten.

Bekijk hier al het nieuws over tuin en terras.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.