Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Een slimme tv of home cinema set? Dit heb je ervoor nodig

Geschreven door
Geplaatst op22 april 2016, 13:20 CategorieBeeld en geluid

Het huis wordt de komende jaren een stuk slimmer door de technologische ontwikkeling maar we moeten zelf wel wat doen om diverse onderdelen van het huis slimmer te maken. Een smart home is natuurlijk geen smart home zonder een slimme audio- en videoinstallatie. In dit artikel bespreken we diverse mogelijkheden om je tv en home cinema-systeem slimmer te maken.

De smart tv

De smart tv is inmiddels een bekend begrip in de av-wereld. Nagenoeg elke tv die je vandaag de dag in de winkel vindt is een smart tv. Een smart tv is eigenlijk gewoon een tv die je kunt verbinden met het internet en die je hierdoor toegang geeft tot interactie met de tv en online content. Zo kun je diverse streamingdiensten bekijken, kun je content uit je netwerk streamen, kun je games spelen en kun je zelfs content van je tv naar je smartphone of tablet sturen. Ook de bediening van de smart tv wordt steeds eenvoudiger. Nagenoeg elke fabrikant heeft een eigen app die de afstandsbediening kan vervangen. Deze app installeer je op je smartphone of tablet en vervolgens kun je de meeste functies vanaf je tv bedienen door puur je mobiele apparaat tevoorschijn te halen.

Panasonic-CS630E-review-app

Lees meer over wat een smart tv is en waar je op moet letten als je er een koopt.

En met een domme tv?

De kans is aanwezig dat je nog geen smart tv hebt. Dat bekent echter niet dat je de tv niet slim kunt maken. Er zijn diverse oplossingen op de markt, waarvan de Google Chromecast wellicht de makkelijkste en goedkoopste is. Voor een paar tientjes krijg je met de Chromecast een hdmi-stick die je in je tv stopt. Deze stick verbindt met het internet en je smartphone of tablet. Zo kun je op je smartphone, tablet of laptop een applicatie of dienst opstarten en vervolgens de content binnen de app middels de dongle laten weergeven op je tv. Echter wordt de content niet van je apparaat naar de dongle gestreamd. De Chromecast haalt het materiaal dat je wilt weergeven van de servers van Google waarna het op tv weergegeven wordt.

Slimme home cinema-systemen

Alles-in-één home cinema-systemen beschikken vaak over een aantal van de smart-functies die we op tv’s tegenkomen. Aangezien in de meeste gevallen de tv de belangrijkste hub is geven home cinema-systemen vaak alleen toegang tot de belangrijkste videostreamingdiensten en een aantal opties om content uit je netwerk te streamen. Je kunt het zien als een uitgeklede versie van je smart tv-platform op tv’s. Home cinema-systemen kunnen vaak wel met een app bediend worden en worden op het internet aangesloten middels WiFi of een ethernetkabel.

Slimme receivers

Slimme receivers, ook wel netwerk av-receivers genoemd, zijn weer wat uitgebreider uitgerust dan alles-in-één home cinema-systemen. Fabrikanten van receivers hebben eigen applicaties ontwikkeld voor de bediening van het apparaat waardoor je toegang krijgt tot nagenoeg alle features en functies. Daarbij beschikken veel receivers over toegang tot muziekstreamingdiensten en niet tot videostreamingdiensten. Een receiver blijft immers een audio-apparaat.

Het home cinema-systeem slim koppelen

Heb je een tv, een home cinema-systeem of receiver en een speler en/of console? Dan wil je natuurlijk dat dit allemaal naadloos samenwerkt en het liefst met elkaar communiceert. Helaas is de av-wereld nog niet zover dat echt alle apparaten probleemloos met elkaar communiceren. In de basis is het wel mogelijk om meerdere apparaten tegelijkertijd aan of uit te zetten, dankzij het HDMI-CEC protocol. Dit zorgt ervoor dat je middels de afstandsbediening van de tv tegelijkertijd zowel de tv als de receiver of het home cinema-systeem kunt aanzetten. Heb je apparaten van dezelfde fabrikant dan is vaak iets meer mogelijk, bijvoorbeeld het bedienen van meerdere apparaten met dezelfde app of dezelfde afstandsbediening.

Fabrikanten doen er wel steeds meer aan om afstandsbedieningen universeel te maken. Zo heeft Samsung nu een tv ontwikkeld die automatisch detecteert welke apparatuur er via hdmi aangesloten is. Aan de hand van deze informatie wordt de code van het betreffende product aan de afstandsbediening toegevoegd en kun je dat product met je Samsung afstandsbediening bedienen. Andere merken hebben in de handleiding vaak codes staan die je kunt gebruiken om apparatuur aan je afstandsbediening toe te voegen. Let wel; het gaat echt om basisbediening. Wil je bijvoorbeeld een av-receiver met de afstandsbediening van je tv bedienen dan kun je niet met één druk op de knop een geavanceerde instelling wijzigen zoals dat met de afstandsbediening van de receiver mogelijk is. Andersom werkt het echter ook; fabrikanten van receivers geven je de mogelijkheid om je tv te bedienen met de afstandsbediening, maar ook weer de basis; het veranderen van zender of het aanpassen van het volume. Toestel-specifieke functies zitten immers niet op alle afstandsbedieningen.

Samsung-smart-control

Er zijn ook afstandsbedieningen die kunnen leren. Sommige afstandsbedieningen van de wat duurdere receivers kunnen dit bijvoorbeeld. Ze maken het mogelijk om een bepaalde functie van een ander apparaat toe te wijzen aan een specifieke knop. Ook zijn er fabrikanten die zich toespitsen op dit soort slimme en universele afstandsbedieningen. Logitech en Chameleon zijn twee bekende bedrijven die deze producten uitbrengen. De afstandsbedieningen van deze merken zijn compleet aan te passen aan je eigen wensen, vaak middels een touchscreen dat verschillende weergaven voor verschillende apparaten heeft. Het is een wat duurdere oplossing maar werkt prima wanneer je al je apparaten met één afstandsbediening wilt bedienen. Logitech en Marmitek hebben overigens ook een applicatie ontwikkeld die dezelfde functionaliteit bevat; een compleet naar eigen wens in te stellen virtuele afstandsbediening. Daarnaast bieden de geavanceerdere modellen van Logitech, waaronder de Harmony Elite, tegenwoordig ook de mogelijkheid om je smart home-apparatuur te bedienen, waaronder Philips Hue verlichting.

Logitech-Harmony-Elite

De av-wereld kent een zeer snelle ontwikkeling maar ook veel concurrentie waardoor samenwerken en één standaard voor alles ontwikkelen verre van prioriteit heeft. Fabrikanten die niet direct binnen die industrie vallen, waaronder Logitech, komen daarom met eigen, vaak voor 99 procent ideale, oplossingen.

Integratie met je smart home

Wat we eigenlijk willen is dat uiteindelijk alle apparaten in je smart home met elkaar communiceren. Dit is echter nog een lastig onderdeel want fabrikanten, zeker die van av-apparatuur, werken nog niet op die manier samen dat echt alles naadloos met elkaar communiceert. Wel wordt er aan eigen standaarden en toepassingen gewerkt. Zo heeft Samsung een eigen Smart Things-platform ontwikkeld waardoor je middels de tv met andere apparaten in huis kunt communiceren. Dit moeten dan wel Samsung-apparaten of apparaten met compatibele sensoren zijn. Denk aan verlichting, de airconditioning en speakers. De tv dient in dat geval als hub, waar vanuit data naar de aangesloten apparaten gestuurd wordt. Hoewel dit nogal gesloten en Samsung-gericht is lijkt het bedrijf op termijn met een open platform te komen. Philips heeft ook een app/platform ontwikkeld waarmee smart home-apparaten van partners (bedrijven waarmee Philips samenwerkt) bediend kunnen worden. Ook dit platform wordt echter weer beperkt door de compatibiliteit met een specifiek merk.

Smart-Home-app

Logitech is een fabrikant die zich inmiddels ook met smart home bezighoudt en zoals aangegeven integratie met smart home-producten toevoegt aan de duurdere afstandsbedieningen. Ook hier is echter weer beperkte ondersteuning aanwezig; niet elk apparaat dat slim is kan met de Harmony bediend worden. Al met al kunnen we zeggen dat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat. De komende maanden en jaren verwachten we meer ontwikkelingen en bredere ondersteuning. Eén platform waarmee al je apparaten van verschillende merken kunnen communiceren lijkt echter nog ver weg. Voor nu is het dus verstandig goed te kijken wat je exact kunt bedienen met een tv, app of afstandsbediening en welke andere diensten, protocollen en merken ondersteund worden.

Multiroom

Er is echter nog een mogelijkheid om je av-apparatuur een slimme make-over te geven. De laatste jaren zien we namelijk steeds meer multiroom-systemen verschijnen en zien we ook steeds vaker de wens om audio door het hele huis weer te geven opduiken. Multiroom is een oplossing wanneer je zonder kabels en zonder verschillende afstandsbedieningen overal in huis van hetzelfde of een ander geluid wilt genieten. Multiroom-systemen van verschillende merken communiceren in veel gevallen niet met elkaar en dus ben je vaak aangewezen op speakers van hetzelfde merk. Dat is echter geen ramp want je wilt natuurlijk hetzelfde design door je hele huis en alles met één app bedienen. Onlangs hebben we het multiroom-systeem van Raumfeld aan een uitgebreide review onderworpen. In deze review lees je meer over de mogelijkheden, het gebruik en de kwaliteit van een dergelijk multiroom-systeem.

Raumfeld-review-app-7

Overigens bieden fabrikanten als Samsung, LG en Panasonic met hun draadloze speakers tegenwoordig de mogelijkheid om deze (draadloos) te koppelen met een tv of soundbar van het merk. Op deze manier creëer je ook een multiroom-systeem, vaak met je tv als middelpunt.

Meer slimme make-overs voor je home cinema

Het begrip home cinema is vrij breed en je kunt veel producten of onderdelen van je home cinema-systeem een kleine slimme make-over geven. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting. Gebruik je hiervoor Philips Hue dan kun je de verlichting van je home cinema-systeem middels een app op je smartphone bedienen. Tv’s van Philips communiceren zelfs direct met Hue-verlichting, gecombineerd met Ambilight op de tv.

Philips-Hue-tv

Ook kun je apparatuur wegwerken en middels een ir-ontvanger op bijvoorbeeld je tv-meubel of -beugel de verborgen apparaten bedienen. Het is een kleine (deels ‘domme’) aanpassing maar het geeft je home cinema wel een ‘slimme’ uitstraling. Een andere optie zijn de zogenaamde ‘klik-aan-klik-uit’ stekkers waarmee je middels een afstandsbediening de op die stekker (dat contact) aangesloten apparatuur aan of uit kunt zetten. Naast apparaten kun je hierbij ook denken aan verlichting. Er zijn merken die hiervoor een app hebben, waaronder Belkin, en merken die je een afstandsbediening meegeven.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.