Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Smart home gids: Multiroom audio door je hele huis

Geschreven door
Geplaatst op16 april 2016, 12:12 CategorieReviews

Zoals eerder deze week aangekondigd besteden we de komende tijd een aantal artikelen aan cases voor het inrichten van je smart home. We behandelen enkele onderdelen van het slimme huis, waaronder audio, verlichting, energie en beveiliging. Dit doen we aan de hand van ons eigen ‘smart home’, waar we de producten installeren en gebruiken. In dit artikel behandelen we multiroom audio, het door je hele huis beluisteren van muziek.

Wat is multiroom audio?

Simpel gezegd is multiroom audio de mogelijkheid om je eigen muziek, vanaf elke willekeurige bron, via meerdere speakers in huis te laten klinken. Zo kun je bijvoorbeeld een radiostation of een cd tegelijkertijd in de woonkamer, de slaapkamer en de keuken beluisteren. De speakers in het multiroom-systeem communiceren met elkaar en de bediening van het complete systeem vindt plaats via een bijbehorende applicatie.

Voor welk systeem hebben we gekozen?

We hebben vooraf de verschillende multiroom-systemen die op de markt zijn vergeleken, de standaarden die beschikbaar zijn grondig bestudeerd en natuurlijk ook onze eigen wensen bekeken. Je kunt tegenwoordig multiroom-systemen in allerlei budgetklassen vinden, met simpele tot high-end designs en met brede of minimale ondersteuning van standaarden en diensten. Ons wensenpakket zag er als volgt uit;

 • Muziek in goede kwaliteit op de slaapkamer, liefst stereo
 • Muziek in zeer goede kwaliteit in de woonkamer, inclusief koppeling met de tv
 • Muziek in redelijke kwaliteit buiten, in de tuin
 • Muziek in goede kwaliteit in de werkkamer
 • Koppeling van het multiroom-systeem met het high-end hifi-systeem op zolder
 • Design is van belang, liefst met strakke witte afwerking om speakers netjes weg te werken in het interieur
 • Ondersteuning voor Spotify, tv-geluid en radiostations is vereist

We hebben onder meer de multiroom-systemen van Panasonic, Denon, Samsung, Philips en Raumfeld bekeken, plus de standaarden van onder meer Yamaha en Onkyo. Die laatste twee vielen al af aangezien we geen receiver (en andere apparatuur) van deze merken hebben en op zolder een Marantz receiver hebben staan. Qua kwaliteit vielen voor ons Samsung, Panasonic en Philips al af. Design heeft de doorslag gegeven om voor Raumfeld te gaan. De speakers van Raumfeld komen in allerlei soorten en maten, zelfs in grote vloerstaande speakers die een zeer goede kwaliteit (waarover later meer) bieden.

Raumfeld-review-speaker-1

In deze review kijken we vooral naar de mogelijkheden, het gebruik als multiroom-systeem en de bediening. De kwaliteit van de individuele speakers behandelen we in een review op HomecinemaMagazine.nl.

Lees onze review van de Raumfeld Stereo L luidsprekers
Lees onze review van de Raumfeld One M, One S en Stereo Cubes
Lees onze review van de Raumfeld Connector

Wat biedt Raumfeld?

Raumfeld is onderdeel van het wellicht bekendere Teufel. De Duitse audiofabrikant lanceert onder dit merk de multiroom-oplossingen. Actieve speakers die met elkaar kunnen communiceren via WiFi, aangestuurd worden middels een Raumfeld controller-app (gratis te downloaden) en in principe alleen middels een stroomkabel met de muur verbonden hoeven te worden. Vanuit de app heb je toegang tot onder meer Spotify (Connect), Tune-in Radio, je eigen opgeslagen muziek, Tidal, Napster, WiMP, Last.FM, SoundCloud en apparatuur die aangesloten is op de line-in aansluiting. Deze laatste input (de enige en analoge input) hebben we gebruikt voor het koppelen van de tv maar kan natuurlijk voor elke andere bron gebruikt worden, bijvoorbeeld een cd-speler.

Welke speakers gebruiken we?

Voor de woonkamer wilden we een boven gemiddeld goede kwaliteit, met een volledig bereik, aardig wat volume en een strak design. Hierdoor zijn we terechtgekomen bij de Raumfeld Stereo L, een staande vloerluidspreker met een zwarte grill en een hoogglans wit uiterlijk. Voor de slaapkamer, waar we een stereogeluid uit twee strakke speakers wilden, kwamen we op de Raumfeld Stereo Cubes terecht. De tuin hebben we voorzien van de spatwaterbestendige Raumfeld One S, terwijl de werkkamer de compacte maar kwalitatief hoogwaardige Raumfeld One M heeft gekregen. Alle speakers zijn in een witte uitvoering aangeschaft waardoor ze in het interieur passen en samen ook één geheel vormen. Op zolder is overigens de Raumfeld Connector geplaatst. Dit kleine apparaatje kan eenvoudig verstopt worden en verbindt puur de bestaande receiver met het multiroom-systeem waardoor je ook daar de muziek vanuit de app (of de line-in ingang) kunt afspelen.

Raumfeld-review-speaker-2

Plaatsing

Een slim huis verdient natuurlijk een slimme en eenvoudige installatie, en gelukkig is dat met de Raumfeld speakers het geval. Het zijn nogal wat dozen waardoor het meer werk lijkt dan het is, maar eenmaal op de juiste plek geplaatst kun je direct aan de slag. De kans is echter groot dat je sommige speakers netjes weg wilt werken, inclusief stroomkabel. Daar moet dan wel even rekening mee gehouden worden. Zo kwamen wij erachter dat de Stereo Cubes een nogal forse plug nodig hebben voor de stroomkabel, een plug die de speaker een paar centimeter van de muur houdt. Hier doe je weinig aan natuurlijk maar aangezien je dit soort systemen niet voor een maand installeert is de mogelijkheid om de speakers mooi weg te kunnen werken van groot belang. Neem dus van te voren goed op wat we afmetingen zijn, hoe de stroomtoevoer geregeld is en hoe je de speakers precies wilt plaatsen en wegwerken. Ook hebben we direct de tv met de Stereo L gekoppeld middels twee tulpkabels. Hiermee kunnen we het geluid van de tv over de speakers weergeven. Let wel dat de kleinere multiroom-speakers (in dit geval de One S) niet over deze line-input beschikken. Wel komen alle modellen met een usb-poort.

Raumfeld-review

Installatie

Wanneer de speakers staan moeten ze nog met je thuisnetwerk en elkaar verbonden worden. Dat eerste is een fluitje van een cent, met name wanneer je een smartphone tot je beschikking hebt en de Raumfeld controller-app hebt gedownload. Je drukt de setup-knop van de eerste speaker in, laat je smartphone zoeken naar het netwerk van die speaker, koppelt met dat netwerk en begint de instelling via de app. De app vraagt vervolgens om de gegevens van je WiFi-netwerk, waarna de speaker automatisch gekoppeld wordt. Eenmaal gekoppeld zie je de speaker in de app verschijnen, kun je de naam aanpassen (handig als je er meteen de naam van de ruimte aanhangt) en kun je zelfs al instellingen voor de audioweergave aanpassen. Dit doe je voor elke speaker die je wilt koppelen, waarna je ze allemaal onder het kopje ‘kamer configuratie’ tegenkomt. De speakers met een blauw bolletje zijn actief, de speakers met een grijs bolletje staan uit. Het beste is om alle speakers aan te laten staan (niet van het stroom te halen) maar wel de automatische standby-functie via de app in te schakelen. Hierdoor schakelen de speakers na een paar minuten inactiviteit zelf uit maar worden ze automatisch aangezet als je ze (en een bron) selecteert. Zo heb je altijd direct toegang tot je multiroom-systeem.

Raumfeld-review-speaker-4

Raumfeld controller-app

De Raumfeld controller-app is gratis te downloaden voor Android- en iOS-gebruikers. Deze app is in principe alles dat je nodig hebt om geluid uit je speakers te krijgen. Tijdens de installatie wordt de app al gebruikt om je speakers te koppelen en in te stellen maar ook daarna gebruik je de app om de speaker/zone te kiezen, de input te kiezen en het volume te bepalen.

De meeste bronnen, waaronder Tune-in en de eigen muziek, kunnen vanuit de Raumfeld-app bediend worden. Er zijn echter diensten die vanuit de eigen applicatie werken, waaronder Spotify. Wanneer je de Spotify-app opent zie je direct de speakers bij de afspeel-apparaten staan en kun je vanuit de Spotify-app de weergave controleren. In de Raumfeld app kun je echter wel, nadat de speaker middels Spotify geactiveerd is, een vorige of volgende nummer kiezen en het volume aanpassen. Naast het volume kun je voor alle speakers de equalizer gebruiken om onder meer bass en treble aan te passen.

Raumfeld-review-app

De Raumeld-app is niet de meest overzichtelijke en duidelijke app die we ooit gezien hebben. De app vereist heel wat gewenning, zeker omdat niet alle knoppen en functies een duidelijke uitleg meegekregen hebben. Zo zijn wij er pas na een aantal dagen gebruik achtergekomen wat de juiste volgorde is van speaker/zone selecteren en input kiezen, zonder dat je bijvoorbeeld de laatste geselecteerde speaker beïnvloedt, waar mogelijk een ander persoon in huis muziek op aan het beluisteren is. De knop met het Raumfeld-logo onderin is hiervoor belangrijk; hiermee selecteer je namelijk de speaker/zone waarop je wilt beginnen met muziek luisteren, terwijl je de andere speakers niet beïnvloedt. Wanneer je eerst de input kiest, bijvoorbeeld Tune-in, dan wordt die input direct op de actieve of laatst actieve speaker weergegeven. Dit is nogal vervelend als je niet in die betreffende ruimte bent of wanneer iemand anders juist in die ruimte naar een andere input luistert.

Raumfeld-review-app-7

De applicatie biedt verder nog diverse functies en opties. Zo kun je bepaalde radiozenders als favoriet instellen, houdt de app zelf bij wat je vaak draait en wordt daar een lijst van gemaakt, kun je zenders of nummers in de wachtrij zetten en heb je de mogelijkheid om je geschiedenis van afgespeelde bronnen te bekijken. Bij de instellingen kun je extra speakers aan een ruimte/kamer toevoegen, namen van speakers wijzigen, de status-leds in- of uitschakelen en het aantal decibel waarmee de line-input verhoogd moet worden instellen.

Gebruik

Het gebruik heb ik hierboven al deels omschreven en spreekt, nadat je wat aan de applicatie gewend bent, voor zich. Het selecteren van de speakers en inputs is hierbij het belangrijkste. Je kunt via het Raumfeld-logo in de app de zone/speaker waar je de muziek op wilt weer gaan geven selecteren. Onder de speaker/zone staat ook ‘zone aanpassen’ waardoor je een extra speaker aan de zone kunt toevoegen, tijdelijk in ieder geval. Wil je bijvoorbeeld muziek in zowel de woonkamer als buiten weergeven dan selecteer je de woonkamer, klik je op ‘zone aanpassen’ en vink je ook de speaker voor buiten aan. Vervolgens selecteer je de input die op die speaker(s) afgespeeld moet worden, bijvoorbeeld Tune-In. Je kunt ook alle speakers selecteren waardoor je door het hele huis dezelfde muziek hoort. Let wel; deze functie is momenteel echter niet mogelijk met Spotify. De dienst ondersteunt momenteel alleen de weergave via één speaker tegelijkertijd, maar de verwachting is dat we eind deze maand een update krijgen die het selecteren van meerdere speakers via de Spotify-app mogelijk maakt.

Update: Inmiddels is het via de Raumfeld-app mogelijk een zone aan te maken voor Spotify en deze in de Spotify-app te selecteren om Spotify-muziek over meerdere speakers te laten horen.

Raumfeld-review-app-6

Je kunt ook onderin het scherm van de app, naast het Raumfeld-logo, de input aanklikken en vervolgens deze starten op de laatst gekozen speaker, of in het volgende scherm de zone weer aanpassen. Wanneer je eerst begint met het selecteren van de input wordt direct de actieve of laatst gebruikte speaker/zone geactiveerd.

Een puntje waar op gelet moet worden is de line-input. De input waarop je fysiek een ander apparaat kunt aansluiten. Wij hebben er namelijk voor gekozen hier de tv op aan te sluiten, om het geluid daarvan te verbeteren. Echter, er kan een vertraging in het geluid optreden waardoor beeld en geluid niet synchroon lopen. Wanneer de speaker reeds actief is (niet in standby) dan hoeft alleen een signaal via de line-input geleverd te worden om direct het geluid synchroon te krijgen. Draait er nog een andere bron/input op de betreffende speaker dan moet die bron uitgezet worden, waarna het signaal van de line-input overgenomen wordt. Wanneer je via de app de line-input als bron selecteert ontstaat de vertraging omdat de multiroom-streamingfunctie hiermee geactiveerd wordt. Wil je dus synchroon geluid van je tv dan kun je de input niet via de app selecteren. Staat de speaker op standby en wil je deze activeren dan zul je dan handmatig moeten doen via de knop op de voorzijde, want de speaker activeert alleen wanneer een input gekozen wordt. Het kiezen van de line-input zorgt echter voor vertraging. Het is een wat lastig verhaal maar wanneer het probleem optreedt kun je dit nog eens teruglezen en ervaar je direct wat de enige oplossing is. Graag hadden we nog een digitale input op de speakers gezien, zeker de Stereo L, maar we moeten het doen met een ouderwetse line-input. We moeten hierbij echter wel zeggen dat Raumfeld speciaal voor de tv natuurlijk ook een soundbar en sounddeck in het assortiment heeft. De tv is voor ons echter niet de belangrijkste input waardoor we voor een hifi-systeem gekozen hebben.

Raumfeld-review-app-4

Al met al zijn we qua gebruik een paar kleine problemen tegengekomen maar het was vooral gewoon wennen aan de app en duidelijk weten wat de mogelijkheden zijn. In sommige dingen, waaronder de aansluitingsmogelijkheden en momenteel nog het gebrek aan Spotify Connect multiroom-ondersteuning, ben je wat beperkt, maar de belangrijkste functie, het streamen van audio door het hele huis, werkt perfect. De speakers hebben een sterke antenne en ontvangen dus overal voldoende signaal. De audiokwaliteit, waarover we op HomecinemaMagazine.nl nog meer schrijven, is boven verwachting goed, en over het design zijn we ook zeer tevreden. Natuurlijk zijn er wat verbeterpunten en dingen die we graag in de toekomst terugzien. Zo zou een wekkerfunctie waarmee automatisch muziek afgespeeld wordt fijn zijn, en ook zou integratie met IFTTT een fijne bijkomstigheid zijn. Het aantal fysieke aansluitingsmogelijkheden zou in onze optiek uitgebreid mogen worden, met name voor de grotere speakers.

Kosten

Een multiroom-systeem is, wanneer je op zoek bent naar kwaliteit, design en mogelijkheden, niet goedkoop. Het systeem waar wij voor hebben gekozen heeft de volgende adviesprijzen;

 • Raumfeld Stereo L: 1499,99 euro
 • Raumfeld One M: 399,99 euro
 • Raumfeld One S: 249,99 euro
 • Raumfeld Stereo Cubes: 499,99 euro
 • Raumfeld Connector: 199,99 euro

Zo’n 2.700 euro is een hoop geld, maar hiervoor krijg je wel een bijzonder goede audiokwaliteit in nagenoeg alle belangrijke ruimten in huis. Je kunt hier jaren mee vooruit en Teufel/Raumfeld is een fabrikant die de komende tijd ook gewoon updates voor de app en speakers uit zal rollen om de mogelijkheden te vergroten en de kwaliteit te verbeteren.

Raumfeld-review-speaker

Conclusie

Alles bij elkaar genomen zijn wij zeer tevreden over het multiroom-audiosysteem van Raumfeld. De plaatsing en installatie gaat lekker vlot, de app-bediening vereist wat gewenning maar biedt voldoende mogelijkheden, de speakers zien er strak en premium uit, en de audiokwaliteit is boven gemiddeld goed. Qua prijs- kwaliteitverhouding zit Raumfeld op het juiste niveau; je krijgt wat er beloofd wordt, hebt nog vele uitbreidingsmogelijkheden die je via de fabrikant kunt aanschaffen en je kunt de komende jaren ondersteuning op het gebied van software verwachten. Wat ons betreft is Raumfeld dus een aanrader wanneer je je smart home wilt gaan voorzien van een slim multiroom-audiosysteem.

Lees onze review van de Raumfeld Stereo L luidsprekers
Lees onze review van de Raumfeld One M, One S en Stereo Cubes
Lees onze review van de Raumfeld Connector

Meer informatie

In onze tips en advies-sectie vind je meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van smart home-producten.

 • Delen:

Reacties

 1. Barry
  08 januari, 2017 om 23:48

  Dag Martijn,

  Is het ook mogelijk de speakers in de slaapkamer, via de app, met een wekkerfunctie te activeren?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.