Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Wat is en kan een slimme wasmachine?

Geschreven door
Geplaatst op11 mei 2016, 20:26 CategorieTips en advies

Het huishouden bijhouden hoeft helemaal geen vervelende klus meer te zijn, als je maar omringd bent met de juiste apparaten. Zou het niet handig zijn als je een melding zou ontvangen als de was klaar is of als de wasmachine onderhoud nodig heef?. En zou het niet ideaal zijn als je de wasmachine zelfs van afstand zou kunnen bedienen? De slimme wasmachine, ook wel bekend onder zijn Engelse naam smart washing machine, brengt uitkomst in jouw smart home.

Een aantal slimme wasmachines kan bediend worden met een smartphone, een tablet of zelfs een smartwatch. De functies waar de slimme apparaten over beschikken, verschillen uiteraard per merk en model. Smarthome Magazine zet een aantal slimme wasmachines op een rijtje met hun fijne functies. Duidelijk is in ieder geval dat met de volgende apparaten een kind de was kan doen.

Samsung AddWash

De slimme wasmachine van Samsung, de Addwash, beschikt over een ideale functie voor mensen waarbij het regelmatig voorkomt dat ze wasgoed vergeten. Bij een normale wasmachine is het in dat geval vaak niet handig om nog een kledingstuk bij te voegen. Met de AddWash-functie is daar een oplossing voor gekomen. Je kunt namelijk op ieder moment het lopende programma pauzeren om bijvoorbeeld de naast de wasmand gevallen sok alsnog toe te voegen. Dat wordt mogelijk gemaakt door een extra deurtje.

Daarnaast beschikt deze wasmachine over WiFi, waardoor hij vlekkeloos bediend kan worden met een tablet of smartphone. Ook kun je zo de voortgang van de wasbeurt in de gaten houden en een melding ontvangen als de wasmachine bijvoorbeeld begint met centrifugeren. Daarnaast beschikken de AddWash-modellen over superspeedfunctie, ecobubble-technologie en bubble soak. Op die manier was je ook nog eens milieuvriendelijk.

Smart Control

De Samsung AddWash werkt ideaal samen met Smart Control. Zo is het via de applicatie, die je gewoon op je smartphone kunt installeren, mogelijk om overal waar je maar wilt je wasmachine in de gaten te houden. Mocht je buiten lopen en merken dat je broek vies is, kun je via de applicatie op je mobiel snel de wasmachine pauzeren om de broek thuis nog toe te kunnen voegen aan het wasproces. Ook kun je de machine van afstand starten. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een melding te ontvangen zodra de wasmachine klaar is en de resterende wastijd zien. De app is in zowel de App Store als in de Play Store te vinden onder de naam Samsung Smart Home.

Samsung Active Dual Wash

Samsung heeft niet alleen de Samsung AddWash. Een ander handig apparaat is de Active Dual Wash waarmee het mogelijk is om kledingstukken mee voor te weken. Bovenop het apparaat beschikt de wasmachine over een gootsteentje. Zo kun je dus de erge vlekken behandelen zonder dat je daarvoor eerst allemaal emmers vuil voor hoeft te maken. Voor de wasmachine kun je op zowel de iPhone als op Android-toestellen een applicatie installeren. Daarmee kun je foutmeldingen in de gaten houden.

Bosch ActiveOxygen

Bosch vindt het op zijn beurt erg belangrijk dat kledingstukken zolang mogelijk mooi blijven. Om dat te bereiken heeft Bosch gekozen voor een speciale technologie: ActiveOxygen. De wasmachine zorgt ervoor dat zelfs op een lage temperatuur zacht en hygiënisch gewassen wordt. Ook worden bijna alle bacteriën verwijderd door een fijne nevel van actieve zuurstof. Daarbij gebruikt het apparaat geen chemische toevoegingen. Tevens beschikt de machine over een Refresh programma. Een ideale functie als je wasgoed nog niet toe is aan een wasbeurt, maar wel een lekker geurtje kan gebruiken. Die behandeling duurt slechts 45 minuten. Helaas zijn de wasmachines van Bosch niet te bedienen met een app.

AEG ProTex

AEG gooit het weer over een heel andere boeg. De slimme wasmachine van ProTex met OptiSense maakt wassen vooral makkelijk. Via zijn sensoren kan de slimme wasmachine namelijk zelf bepalen welk programma het best bij de was past. Zo kan de wasmachine zelf bepalen hoeveel tijd en water er nodig is voor de hoeveelheid wasgoed die in de trommel zit. De manier om uiterst efficiënt te kunnen wassen. Net als de Bosch ActiveOxygen kan ook de AEG ProTex helaas niet van afstand bediend worden via een smartphone of tablet.

De LG Twin Wash

Ook de LG Twin Wash beschikt over handige functies. Het apparaat is weliswaar wat groter dan de wasmachines over het algemeen, maar dat heeft de wasmachine ook nog voor zijn handigheid. De slimme wasmachine beschikt boven over een trommel waar maar liefst 21 kilo wasgoed in gewassen kan worden. Daarnaast heeft LG gekozen voor een tweede trommel, goed voor 3,5 kilo wasgoed. Zo kunnen liefhebbers ervoor kiezen om bepaald wasgoed te scheiden. Mocht je bijvoorbeeld niet gek veel rood wasgoed hebben, maar dat toch graag los willen wassen, dan biedt de LG Twin Wash je de ideale oplossing. Beide trommels kunnen tegelijk draaien. Binnenkort komt LG ook met een wasmachine die de was ook direct kan drogen.

Smart ThinQ Technologie

Door de Smart ThinQ technologie van LG is het mogelijk om verschillende apps te downloaden waarmee je jouw wasmachine in de gaten kunt houden. Zo is de LG Smart Diagnosis app in het leven geroepen om hulp te krijgen bij problemen. Met de LG Smart Laundry app kun je nieuwe wasprogramma’s downloaden. Ook kun je daarmee in de gaten houden hoe vaak je een bepaald wasprogramma al hebt gedraaid. Ook kun je van afstand een nieuw wasprogramma starten.

Overige slimme wasmachines

Daarnaast werken ook bedrijven als Miele en Whirlpool aan slimme wasmachines. In het geval van Whirlpool houdt dat vooral in dat de wasmachine kan communiceren met de wasdroger om zo een goed schema af te stemmen. Daarnaast kun je met de machines van Whirlpool ook via een tablet of smartphone wasbeurten inplannen en de nodige informatie bijhouden. De slimme wasmachines van Miele zorgen ervoor dat bepaald wordt hoeveel wasmiddel en hoeveel wasverzachter gebruikt moet worden. De hoeveelheid die nodig is, wordt automatisch door de machine berekend. Voor ieder dus wat wils.

De toekomst van de slimme wasmachine

Ondanks dat we al een aantal jaar nieuwe slimme wasmachines op de markt zien komen, staat de ontwikkeling van het apparaat nog in zijn kinderschoenen. Het ziet ernaar uit dat we in de toekomst van nog veel meer handige functies kunnen gaan genieten. Zo blijkt al enigszins uit het feit dat Whirlpool bijvoorbeeld werkt aan een machine die moet communiceren met een wasdroger om ervoor te zorgen dat hij het ideale droogprogramma gebruikt. Ongetwijfeld zal deze ontwikkeling zich in de komende tijd verder doorzetten en zullen ook de applicaties steeds uitgebreider worden waarbij we de was steeds verder kunnen gaan volgen. Afwachten of we binnenkort zelfs een melding mogen ontvangen als de wasmachine er niet in slaagt om die ene inktvlek uit dat mooie shirt te halen.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

 • Delen:

Reacties

 1. gemmy
  21 september, 2018 om 20:48

  Bij mij blijft de app aangeven verbinding verbroken als ik daar dan op druk moet ik hem opnieuw instellen wat ik doe allemaal oke wifi oke start hem opnieuw op en weer hetzelfde

 2. Salut
  14 september, 2020 om 13:42

  Door het enorme aanbod van wasmachines en het gegoochel met specs zie ik door de bomen het wasmachine-bos niet meer.
  Ik zoek een Wifi wasmachine: met energielabel +++min 40%.
  Die echt stil z’n werk doet.
  Die tijdens het wassen onderbroken kan worden of een luikje heeft om wasgoed toe te voegen.
  Met verkorte programma’s, zoals halve was, enz.
  Budget : Netto prijs 500 tot 550 euro.

  Graag uw mening of advies

  BvD

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.