Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Hoe maak je een badkamer slimmer?

Geschreven door
Geplaatst op28 juni 2016, 14:41 CategorieTips en advies

In de afgelopen jaren hebben we in huis al de nodige apparaten zien veranderen in slimme producten. Van koffiezetters tot wasmachines en van wasdrogers tot aan koelkasten. Anno 2016 zijn er echter ook genoeg mogelijkheden om de badkamer om te toveren in een plek vol slimme apparaten. Smarthome Magazine heeft een aantal slimme producten uit de badkamer op een rijtje gezet. Daarin behandelen we wat je ervan mag verwachten en wat je ermee kunt doen.

De slimme wc / Het slimme toilet

Liefhebbers die weleens op vakantie zijn geweest naar een land als Dubai hebben ongetwijfeld al de nodige luxe toiletten voorbij zien komen. Het is echter niet ondenkbaar dat we in de toekomst allemaal over een toilet beschikken waarbij we zelfs onze handen niet meer vuil hoeven te maken. Tot op heden werken de toiletten weliswaar nog niet echt met tablets of smartphones, maar toch zijn ze aardig slim te noemen.

Zo wordt er tegenwoordig hard gewerkt aan wc’s waarbij je zelf het doortrekken niet meer hoeft te verzorgen. Sensoren bepalen dan of er nog iemand op het toilet zit. Zodra dat niet meer het geval is, wordt het spoelmechanisme automatisch geactiveerd. Ook de wc-bril kan bij dit soort toiletten zelf regelen wanneer hij omhoog moet gaan. Zo hoef je dus voortaan nooit zelf meer je wc aan te raken. Tevens worden sensoren steeds vaker ingezet om voor waterbesparing te zorgen. Zo kunnen de sensoren precies inschatten hoeveel water er nodig is bij een doortrek-poging. Daardoor gebruik je nooit meer water dan nodig is. Een van de slimme technologieën die daarvoor zorgt, is de Delta FlushIQ Technology.

sensor-toilet

Ook de toiletbrillen worden steeds slimmer. Zo zijn er een aantal brillen op de markt waarbij je voortaan altijd een verwarmde wc-bril hebt. In sommige gevallen zijn die zelfs van afstand in te stellen door bijvoorbeeld een bijgeleverd apparaatje met touchscreen. Daarnaast kom je steeds vaker LED-lichten tegen in wc-brillen. Vaak werken die apparaten op sensoren die de lichten activeren zodra iemand de badkamer binnenwandelt. Daarvan is Illumibowl een voorbeeld. Tevens kun je steeds vaker toiletten tegenkomen met een ingebouwde speaker om ook op het toilet te kunnen genieten van de nodige muziek.

Ongetwijfeld zal deze technologie zich in de toekomst verder voorzetten en kunnen we ons toilet in de toekomst mogelijk besturen vanaf onze smartphone of tablet. Ook is de verwachting dat we in de toekomst geen toilet-papier meer hoeven te gebruiken. Het slimme toilet van de toekomst kan dus echt de nodige voordelen op gaan leveren.

Douche in de badkamer

Niet alleen het toilet, ook de douchekoppen worden steeds slimmer. Zo zijn er tegenwoordig bedrijven die douchekoppen op de markt brengen met daarin een ingebouwde draadloze speaker die verbinding kan maken met bijvoorbeeld jouw telefoon of tablet door gebruik te maken van Bluetooth. Dat geeft dus gelijk een hele andere dimensie aan zingen onder de douche. Ook kun je een dergelijk apparaat natuurlijk goed gebruiken om de nodige podcasts te beluisteren.

Een andere slimme functie die je tegen kunt komen, is verlichting in de douchekop. Zo kunnen sensoren bepalen of het water bijvoorbeeld warm genoeg is en zijn LED-verlichting daarop aanpassen. Zo stap je dus nooit meer onder een douche die eigenlijk veel te koud of juist veel te warm is. Ook is het duidelijk dat dit soort douchekoppen natuurlijk steeds beter met water omgaan om verspilling te voorkomen.

Crosswater Digital Duo

Een bedrijf dat zich richt op de markt voor slimme douches, is Crosswater. Met zijn Crosswater Digital Duo kun je voortaan makkelijk switchen tussen het gebruikmaken van een douche en het gebruikmaken van een badkuip. Daarbij kun je op je smartphone of tablet via de bijbehorende app van afstand onder andere aangeven op welke temperatuur het water moet zijn en wat voor waterstraal er gebruikt moet worden. Zo kun je dus ook alvast jouw douche of bad opwarmen terwijl je zelf nog niet eens uit bed bent gekropen. Een ander handigheidje is dat de douche zich na een bepaalde tijd automatisch uitschakelt, zodat je dat voortaan nooit meer kunt vergeten. Ook kan hij in zijn geheugen drie standen onthouden, waardoor je hem dus niet iedere keer opnieuw hoeft te programmeren.

Badkuip

Tegenwoordig is het ook geen probleem meer om een slimme badkuip te kopen. Een van de mogelijkheden is Smarthydro van iHouse. De badkuip kun je zowel bedienen vanuit de kuip zelf door een LCD-scherm dat op de kuip zit als via de smartphone. Via de telefoon kun je bijvoorbeeld kiezen hoe warm het water moet zijn en hoe ver de badkuip gevuld moet worden. Ook zijn er zeven verschillende massages mogelijk met de slimme badkuip.

Mocht je badkuip overigens te maken krijgen met een storing, dan worden de gegevens direct doorgestuurd naar de helpdesk. Zo kunnen je problemen dus al opgelost worden voordat je ze zelf door hebt. En als je eenmaal klaar bent in de badkuip, dan zal hij zichzelf schoonmaken en leeg laten lopen. Het bad beschikt overigens ook nog over een voice-system waardoor hij je kan informeren zodra het bad klaar is om gebruikt te worden. Daarnaast is er ook LED-verlichting aanwezig in de kuip.

Smart Hydro

Spiegel

Ook de functionaliteiten van een spiegel kunnen met een slimme variant fors toenemen. Zo is bijvoorbeeld de Tech2O Cyber Mirror op de markt gebracht en dat is niet zomaar een spiegel. De Tech2O Cyber Mirror is namelijk een spiegel, een televisie en een internet portal in één en daarnaast is hij ook nog eens waterbestendig.

Andere slimme spiegels richten zich op hun beurt juist meer tot de vrouwen. Zo is recent de Sensor Mirror Pro Wide-View ontwikkeld waarmee je kunt zien hoe jouw make-up er vanuit verschillende posities uitziet. Door de spiegel via een app te koppelen aan je smartphone, kun je aangeven hoeveel licht er op je gezicht moet schijnen. Zo kun je dus makkelijk zien hoe je er bijvoorbeeld op kantoor of in de metro uitziet.

Spiegel 1

Ook zijn er de nodige andere spiegels op de markt waarop je bijvoorbeeld de tijd, de datum en het weerbericht kunt zien. Daarnaast zijn er varianten die je helpen met afvallen en die bijvoorbeeld een beha-maat vast kunnen stellen. Wat betreft slimme spiegels lijken we in de komende jaren nog een hoop te wachten te staan.

Waterverspilling tegengaan

Liefhebbers die een hekel hebben aan waterverspilling, doen er goed aan om een Waterpebble in huis te halen. Het kleine apparaatje houdt via zijn sensoren in de gaten hoeveel water je verbruikt. Om zijn werk te doen, heeft de gadget eerst een testronde nodig. De Waterpebble houdt jouw eerste douchebeurt in de gaten. Zodra je daarna weer onder de douche stapt, houdt de Waterpebble in de gaten of je niet te veel water gebruikt. Om aan te geven hoelang je nog kunt douchen, maakt het apparaat gebruik van drie LED-lichtjes. Groen geeft aan dat je net bent begonnen, oranje geeft aan dat je halverwege het punt zit van een normale douche en rood geeft aan dat het tijd is om te stoppen. Op deze manier is het de bedoeling dat je niet meer water gebruikt dan nodig. Mocht je op een gegeven moment de tijd toch wat te krap vinden, dan kun je het apparaat ook resetten.

Waterpebble

Slimme weegschaal

Een ander populaire gadget voor de badkamer is een slimme weegschaal. Daarbij zijn de functies per weegschaal nogal verschillend. Duidelijk is dat je de weegschaal kunt verbinden aan jouw smartphone en je zo beter op de hoogte blijft van het wel en wee wat betreft jouw lichaam. De weegschaal werkt in de meeste gevallen samen met een app en vanaf dat moment worden deuren geopend. Zo kun je met een weegschaal van Withings en zijn bijbehorende app je gewicht, activiteiten, hartritme en slaapritme in de gaten houden. Ook kun je uitdagingen aangaan met vrienden om gemotiveerd te blijven en je voetstappen tellen.

Tandenborstel

Ook de slimme tandenborstel wint steeds meer aan populariteit. Een van de merken die werkt aan een slimme tandenborstel, is het bekende Oral-B. Het gaat om de Genius, een tandenborstel die gekoppeld kan worden aan een smartphone of tablet en inzicht geeft over de manier van poetsen. De poetsdruk en -duur worden daarin belicht. De tandenborstels van Oral-B maken overigens ook gebruik van positiedetectie technologie waardoor het precies merkt welke gedeelten nog niet gepoetst zijn. Een andere nieuwe elektrische tandenborstel is GlareSmile. Die tandenborstel beschikt over drie rolborstels die je tanden in tien seconden schoonmaken. De tandenborstel slaat ook de nodige informatie op. Zodra je hem aan de computer hangt zie je info met betrekking tot je laatste poetsbeurten verschijnen.

GlareSmile 1

Overige producten

Naast de bovengenoemde producten kun je natuurlijk ook met andere producten jouw badkamer slimmer maken. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met een slimme douchemat of een slimme zeepdispenser. Tevens zou je de badkamer kunnen voorzien van slimme verlichting die je van afstand kunt besturen, waaronder de Philips Hue 2.0. Er zijn legio mogelijkheden.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.