Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Wat is en kan een slimme oven of een slim fornuis?

Geschreven door
Geplaatst op27 juni 2016, 10:32 CategorieTips en advies

Steeds meer bedrijven komen op de markt met huishoudelijke apparaten die voorzien zijn van de nodige technologie waardoor ze slim genoemd kunnen worden. Een aantal van die apparaten zijn terug te vinden in de keuken. Smarthomemagazine volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft op een rijtje gezet waar een slimme oven en een slim fornuis tot op heden toe in staat zijn. Daarbij moet rekening gehouden worden met het feit dat de ontwikkeling van deze smart home-producten nog in zijn kinderschoenen staat. Deze producten zullen in de toekomst dan ook zeker nog verder ontwikkeld worden.

Ovens en fornuizen zijn anno 2016 in alle soorten en maten te koop. Tegenwoordig kun je er echter ook voor kiezen om een oven of fornuis te nemen waarbij je hem kunt laten verbinden met het wifi-netwerk. Die optie brengt gelijk een hoop nieuwe functies met het apparaat mee, al verschillen die wel aardig per modelnummer en per merk. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je oven of fornuis voortaan voor te laten verwarmen, terwijl je zelf onderweg bent naar huis. Met slimme ovens of fornuizen van bepaalde merken is dat anno 2016 al mogelijk.

Samsung

Een van de bedrijven die zich vol overgave stort op het slim maken van de huishoudelijke apparaten, is Samsung. Het bedrijf heeft al een slimme oven in zijn assortiment opgenomen. Sinds kort kun je ook slimme fornuizen van Samsung kopen via bijvoorbeeld Amazon.

Slimme oven Samsung

Momenteel heeft Samsung in het Verenigde Koninkrijk al een Wi-Fi oven in zijn assortiment. Het gaat om een apparaat dat voor 1200 pond te koop is en profiteert van de nodige slimme functies. Door gebruik te maken van de bijbehorende app kun je jouw oven bedienen en in de gaten houden. De instellingen zijn makkelijk te wijzigen en je kunt instellen dat je notificaties wilt ontvangen als je apparaat bijvoorbeeld voorverwarmd is. Ook kun je vanuit de app direct recepten downloaden van chefs met restaurants met drie Michelinsterren. Wat verder handig is aan de oven, is dat er tachtig recepten zijn voorgeïnstalleerd. Zo kun je op het LCD-scherm aanvinken wat je wilt bereiden en krijg je van de oven precies te zien wat er moet gebeuren. Een kind kan de was doen, dus… Of natuurlijk het eten klaarmaken. Ook is het mogelijk om een recept op je smartphone of tablet op te zoeken en door te sturen naar de oven. Zo weet de oven dus precies welke temperatuur hij aan moet houden en hoelang hij bezig moet.

Slim fornuis Samsung

Tijdens CES 2016 presenteerde Samsung een gloednieuw fornuis. Het fornuis kan verbonden worden met Wi-Fi, waarna je gebruik kunt maken van een aantal slimme functies. Vanaf dat moment kun je vanaf jouw smartphone of tablet aangeven hoe warm de slimme oven moet zijn en hoelang hij moet werken. Ook kun je onder het kopje cooktop precies zien welk pit je aan hebt staan en welke niet. Tevens kun je het apparaat in- en uitschakelen via de app en timers en alerts instellen. Mocht je dus ooit op pad gaan en je afvragen of je alle pitten wel had uitgedraaid, kun je dat dus voortaan makkelijk bekijken via de bijbehorende app.

Slimme fornuizen en ovens van GE Appliances

Een van de bedrijven die zich ook heeft gericht op het op de markt brengen van slimme fornuizen en ovens, is GE Appliances. Vanwege het feit dat de apparaten verbonden kunnen worden met wifi, ben jij in staat om jouw fornuis en oven te bedienen waar je maar wilt. Daarbij kun je jouw smartphone of tablet veranderen in een afstandsbediening. Zo kun je de bijbehorende GE Kitchen app installeren waarna je jouw slimme oven alvast kunt laten voorverwarmen terwijl je niet eens thuis bent. Ook kun je vanaf jouw smartphone of tablet alarmen instellen. Tevens kun je de temperatuur veranderen. De goedkoopste slimme oven die GE Appliances op het moment van schrijven in zijn assortiment heeft, is er één van 2100 dollar.

GE Appliances slim fornuis

IFTTT met GE Appliaces

De ovens en fornuizen van GE Appliances kunnen overigens ook vlekkeloos gebruik maken If This Then That (IFTTT). Op die manier kun je jouw apparaten van nog meer slimme functies voorzien. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de slimme oven samen te laten werken met de Philips Hue Lights. Zodra de oven dan klaar is met koken, kunnen de lichten automatisch geactiveerd worden. Ook kun je hem samen laten werken met een slim rookalarm. Als die dan rook detecteert, kan de oven automatisch uitgeschakeld worden.

LG

LG kwam een aantal jaar terug al op de markt met slimme fornuizen en ovens. Zo kun je via de app van LG vlekkeloos in de gaten houden hoelang het nog duurt voordat jouw eten klaar is en kun je instellen dat je een melding wilt ontvangen als dat het geval is. Ook kun je via de app op zoek naar recepten en die doorsturen naar het slimme apparaat. Mocht je nou eens problemen hebben met het apparaat, dan kun je gebruik maken van de smart diagnosis. Je hoeft dan alleen jouw smartphone tegen de oven of het fornuis aan te houden en vervolgens krijg je precies te zien wat er mankeert met de oven en krijg je de stappen te zien die je op moet volgen om dat op te lossen.

De slimme apparaten van LG werken in bepaalde landen overigens ook in samenwerking met de app LG HomeChat. Zo kun je al typend bijvoorbeeld vragen of alles goed gaat met de aangesloten slimme producten en krijg je vervolgens een reactie terug waarin je precies kunt lezen hoe de stand van zaken is. Ook kun je via de LG HomeChat vragen om een recept aan te raden voor bijvoorbeeld een toetje. Vervolgens krijg je dan een aantal suggesties terug. Zodra je een keuze hebt gemaakt, krijg je een ingrediëntenlijst mee. Uiterst handig dus ook als je je bijvoorbeeld in een supermarkt bevindt. De HomeChat kan op zijn beurt overigens weer communiceren met Nest. Zo wordt het dus één groot slim netwerk en kun je bijvoorbeeld gewaarschuwd worden als jij het huis verlaat terwijl de slimme oven of het fornuis nog aanstaat.

Whirlpool

Whirlpool is nog altijd druk bezig met het uitbreiden van de mogelijkheden voor zijn slimme fornuizen en slimme ovens. Op dit moment is het bedrijf al op de markt getreden met een slimme oven en komt het binnenkort ook met een slim fornuis op de proppen. Met de slimme oven Jenn-Air kun je alle kanten op. Met de bijbehorende app kun je jouw oven voortaan van overal ter wereld bedienen. Zo kun je aangeven wat je precies wilt bereiden, of het ‘light, medium of dark’ bereid moet worden en kun je aangeven welke accessoires je gebruikt (bijvoorbeeld een pizzasteen of een gewone plaat). De oven berekent vervolgens hoe warm hij moet zijn en hoelang het duurt voordat jouw voedsel klaar is. Ook kun je sinds kort recepten van de dienst Innit gebruiken met je Jenn-Air-oven. Zo wordt koken dus steeds makkelijker.

Toekomst van de slimme fornuizen en ovens

In de toekomst zullen we ongetwijfeld nog meer ontwikkelingen voorbij zien komen op het gebied van slimme fornuizen en slimme ovens. Zo wordt in Amerika momenteel gewerkt aan June Intelligent Oven. Een apparaat dat zelf met zijn hd-camera herkent wat voor voedsel in de oven is geplaatst. Ook kan de oven het geplaatste voedsel wegen en het ideale programma voor dat voedsel aanraden. Vanwege de camera kun je het voedsel ook gewoon vanaf jouw smartphone in de gaten houden. Duidelijk is dus dat deze ontwikkeling absoluut niet stilstaat. Een ander punt om in de gaten te houden, is dat de functies per modelnummer nog weleens kunnen verschillen. Het is dus van groot belang om je altijd goed in te lezen voordat je er met een slim product vandoor gaat.

June Intelligent Oven

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.