Review: je huis slim beveiligen met WoonVeilig (gebruik en installatie)

21 juli 2016 + 10 minuten 0 Reacties
Woonveilig-feature

In deze review kijken we naar het slimme beveiligingssysteem van WoonVeilig, met onder meer rookmelders, camera's, bewegingsmelders, slimme schakelaars en glasbreukmelders.

Een aantal weken geleden hebben we uitgebreid gekeken naar de mogelijkheden en kosten om je smart home slim te beveiligen. Daarnaast hebben we één van de bedrijven die een slim beveiligingssysteem aanbiedt, WoonVeilig, geïntroduceerd. In dit deel van de review kijken we naar de installatie en het gebruik van het beveiligingssysteem van WoonVeilig.

WoonVeilig SmartHome beveiligingssysteem

Het SmartHome beveiligingssysteem van WoonVeilig bevat een groot aantal producten waarmee je je huis slim kunt beveiligen. De basis van dit aanbod is de SmartHome Gateway. Dit is de hub waarmee alle sensoren en accessoires communiceren en waarmee de internetverbinding gelegd wordt.

WoonVeilig biedt zijn producten online en bij fysieke retailers aan. Ook via de website van het bedrijf kun je alle producten kopen en vervolgens een abonnement afsluiten. Eenmaal gekocht kunnen de sensoren, melders en andere producten direct in gebruik genomen worden. WoonVeilig biedt op dit moment het volgende aanbod aan sensoren, melders, stekkers en andere producten;

  • Centrale (hub)
  • Rookmelders en koolmonoxidemelders
  • Bewegingsmelders
  • Deur- en raamsensoren
  • Glasbreukmelders
  • Lekkagemelders
  • Camera’s
  • Paniekknoppen
  • Slimme stekkers
  • Slimme radiatorknoppen
  • Afstandsbedieningen voor aan de sleutelbos
  • Bedieningspanelen voor in huis
  • Diverse sirenes (groot voor buiten, klein voor binnen)

In onze review hebben we de meeste van bovengenoemde producten geïnstalleerd. Alleen de camera en slimme radiatorknoppen zijn niet in deze review opgenomen. De producten worden geleverd in losse verpakkingen, voorzien van een korte gebruiksaanwijzing.

Het abonnement

Alle producten uit het assortiment van WoonVeilig kunnen individueel gebruikt worden en je kunt dus zonder abonnement thuis alles installeren, maar er gaat dan alleen in huis een alarm af, de app voor je smartphone is niet bruikbaar en er vinden geen meldingen plaats aan de centrale of je smartphone. Hiervoor is een abonnement vereist. Voor ons beveiligingssysteem hebben we het basisabonnement, ‘Beveiligingsdienst’ gebruikt. Dit abonnement kost 8,95 euro per maand en zorgt ervoor dat je 24 uur per dag aangesloten bent op de virtuele alarmcentrale, dat je een onbeperkt aantal alarmberichten op je telefoon kunt ontvangen en dat je het systeem overal ter wereld via de app of de website kunt bedienen en inzien. Een overzicht van de duurdere abonnementen, waaronder een abonnement met camera’s, vind je in ons eerder geschreven artikel.

Installatie

Het idee achter de producten van WoonVeilig is dat iedere consument het zelf kan installeren, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit of de veiligheid. Het gebruiksgemak staat centraal en dat betekent dus ook dat je producten eenvoudig kunt plaatsen, zonder ingewikkelde handleiding of zonder uitgebreide kennis van zaken. Dit begint al met de zeer summiere handleiding die je op de website van het bedrijf kunt vinden. Deze handleiding legt voor elk van de producten in een paar korte stappen uit hoe het product het beste geplaatst kan worden, hoe de bevestiging werkt en hoe het product precies werkt. Makkelijker dan dit kan niet.

Het begint allemaal met de huiscentrale, een hub waarmee alle sensoren, melders en contacten communiceren, en waarmee ook de communicatie naar buiten (met je smartphone en het internet) plaatsvindt. Deze centrale moet dan ook direct (bekabeld) verbonden worden met je thuisnetwerk. De overige producten communiceren compleet draadloos met de centrale. Waneer je de centrale plaatst doorloop je een aantal eenvoudige stappen om het apparaat te registreren en je voorkeursinstellingen aan te geven. Ook wat dit betreft kan een kind de was doen.

Er is zoals gezegd een applicatie en een internetportal waarmee je het beveiligingssysteem kunt beheren. Op de applicatie gaan we verderop wat dieper in maar de internetportal behandelen we hier kort. Dit is immers de plek met de meeste instellingsmogelijkheden en de plek waar je nieuwe producten toevoegt aan je beveiligingssysteem. De portal biedt onder meer de mogelijkheid aan te geven hoe je meldingen wilt ontvangen (mail of sms), wie meldingen mag ontvangen (meerdere bewoners of een buurman/vrouw wellicht), of er een alarm moet klinken wanneer het alarm afgaat, welke sensoren of melders geactiveerd zijn en in welke ruimte ze bevestigd zijn.

Ook kun je aangeven welke sensoren geactiveerd worden bij een ‘deels’ alarm, een alarm waarmee bijvoorbeeld alleen de voordeur en achterdeur beveiligd worden zodra je naar bed gaat. De portal is dé plek om contactpersonen en bewoners aan te passen, contactgegevens aan te passen en om de instellingen van de afzonderlijke producten binnen je beveiligingssysteem aan te passen. Let op; dit kan alleen in de online portal, niet in de app.

Elke sensor of melder van WoonVeilig kan door jezelf geïnstalleerd worden. Ze komen allen met een eenvoudige (online) handleiding en een kinderlijk eenvoudig bevestigingssysteem met tape of schroeven. Zo hebben we binnen no-time onder meer de deur/raamcontacten middels de meegeleverde tape en klittenband bevestigd op de kozijnen en deuren, hebben we met schroeven de koolmonoxide- en rookmelder (niet in één) aan de wand bij de cv-ketel opgehangen, hebben we met tape en klittenband de glasbreukmelder aan een kast in de woonkamer bevestigd, hebben we met tape en klittenband het bedieningspaneel bij de voordeur bevestigd en hebben we de kleine sirene in de woonkamer in het stopcontact gestoken. Het is even goed lezen wat de beste plek voor de betreffende sensor of melder is maar eenmaal gekozen kan er weinig misgaan en binnen een uur heb je een compleet alarmsysteem staan. Alle producten worden middels een druk op de knop (op de sensor/melder en de huiscentrale) aan je slimme alarmsysteem toegevoegd en verschijnen vervolgens in de online portal. Hier kun je (wanneer van toepassing) instellingen per sensor/melder aanpassen.

Qua installatie hebben we weinig problemen ondervonden. De glasbreukmelder was het enige product dat een paar keer van de kast gevallen is omdat de tape niet hield, maar een stukje extra tape zorgt er nu voor dat de melder stevig vastzit. De overige producten hangen na twee maanden nog steeds en functioneren naar behoren. De producten die niet met het stopcontact gekoppeld worden (bijna allemaal) beschikken over batterijen die lang meegaan en eenvoudig vervangen kunnen worden. Overigens wordt geadviseerd elke sensor/melder direct te testen, wat ook eenvoudig is door het alarm in te schakelen en de melder/sensor te activeren. Zet wel je sirene even uit..

Gebruik

Allereerst moeten we duidelijk maken dat het beveiligingssysteem van WoonVeilig een virtuele alarmcentrale biedt. De centrale hub houdt alles in de gaten en stuurt jou een melding als het alarm afgaat of wanneer het alarm niet juist meer functioneert (hiervoor worden meerdere automatische tests per dag gedaan). Er is geen bemande centrale die je belt of waar je zelf naartoe kunt bellen. Dat is ook één van de redenen waarom de kosten voor het systeem laag gehouden kunnen worden. Wel is er in een duurder abonnement de mogelijkheid om bij een alarm een fysieke beveiliger in te schakelen.

Het gebruik van het slimme beveiligingssysteem van WoonVeilig spreekt voor zich en is precies zoals de insteek van het bedrijf, mits je weet wat je aan de app hebt. De app is een belangrijk onderdeel van een smart home-oplossing maar WoonVeilig beperkt het gebruik hiervan tot een aantal opties, waarover later meer. Dat gezegd hebbende is het een gebruiksvriendelijk, uitbreidbaar, interactief en relatief goedkoop beveiligingssysteem.

Je hebt drie opties voor je alarm; je kunt het alarm volledig inschakelen, deels inschakelen (in te stellen welke sensoren op dat moment ingeschakeld worden) en uitschakelen. Je kunt die doen via de applicatie voor je smartphone, de online portal, een kleine afstandsbediening voor aan je sleutelbos (handig ook voor tijdelijke bewoners of de oppas) en het bedieningspaneel bij de voordeur. Voor het bedieningspaneel is echter een pincode vereist, welke je direct kunt instellen bij het activeren van het paneel. Er is overigens ook een paniekknop die je toe kunt voegen aan het systeem. Deze knop kan handig zijn voor een oudere en kan altijd bij je gedragen worden in huis. Wanneer je de knop indrukt kan het alarm echter alleen via het bedieningspaneel uitgeschakeld worden, niet via de app, afstandsbediening of portal. Daarbij heb je de optie om het alarm stil of luid af te laten gaan. In beide gevallen wordt er een melding (rekening houdend met je voorkeuren) uitgestuurd, maar alleen bij een luid alarm klinkt er een (oorverdovend) alarm. Dit alarm komt uit de huiscentrale zelf maar ook de losse sirenes die je door het huis (en buiten) kunt plaatsen.

We hebben het alarmsysteem inmiddels zo’n twee maanden in gebruik en het moet gezegd worden; het werkt zoals je mag verwachten. Tijdens avonden weg werd het alarm ingeschakeld en ook tijdens de vakantie werd het alarm geactiveerd. Schoonmoeder kreeg de code mee om te kat te voeren en een tijdelijke logee kreeg de afstandsbediening om binnen te kunnen komen. We hebben op geen enkel moment problemen met sensoren of melders ervaren, en aangezien we in het begin bij binnenkomst wel eens vergaten dat het alarm geactiveerd was wisten we ook direct dat het werkte. Wel moeten we aanraden om om de paar weken je sensoren eens te testen. Met name de sensoren voor de deuren en de bewegingsmelder. Test je alarm stil en je weet zeker dat je huis goed en slim beveiligd is. Het blijft een systeem dat op software draait en dus kan er altijd een foutje insluipen. Door regelmatig te testen en ook te controleren of het systeem zichzelf test (zichtbaar bij de meldingen) weet je zeker dat het goed zit.

Applicatie

Voor het bedienen van het beveiligingssysteem heeft WoonVeilig een eigen applicatie ontwikkeld. Deze app maakt het mogelijk om onder meer je alarm in of uit te schakelen, de meldingen te bekijken, contactpersonen te bekijken, de beelden van je camera op te roepen en je slimme stekkers te bedienen. De app is gratis te downloaden en geschikt voor Android en iOS.

We hebben het hierboven al aangegeven maar de app is eigenlijk een soort controle-optie. De meeste instellingen zijn alleen via de online portal aan te passen en dat vinden we toch wat jammer. Het enige dat je via de app kunt doen is je alarm (deels) activeren of deactiveren, meldingen bekijken, de camera’s bekijken (mits in het abonnement), de slimme schakelaars bedienen en de contactpersonen bekijken. Even een sensor of instelling aanpassen of een contactpersoon toevoegen zit er niet in, wat ons betreft wel een gemis. Daarbij kan de app ook wel een likje verf gebruiken. Hij is heel simpel en werkt prima maar op onze iPhone 6 Plus ziet alles er opgeblazen en pixelig uit. Het ontbreekt een beetje aan de uitstraling van een slim, vooruitstrevend en innovatief smart home-systeem. Afgezien van die twee punten is het een gebruiksvriendelijke en stabiele app, waarin je ook de status van je systeem kunt zien. Zo heb je altijd de zekerheid dat je alarmsysteem correct geactiveerd is. Je kunt het zien als een geavanceerde afstandsbediening met statusmeldingen.

Conclusie

Het slimme beveiligingssysteem van WoonVeilig is echt een doe-het-zelf-systeem waarmee elke consument, met of zonder kennis van klussen, aan de slag kan. De producten zijn eenvoudig verpakt, eenvoudig te installeren en eenvoudig te gebruiken. Ook is het assortiment compleet waardoor je elke ruimte van je huis optimaal kunt beveiligingen. Na twee maanden gebruik kunnen we concluderen dat het systeem veilig is en stabiel werkt, zonder haperingen of problemen. Het systeem controleert zichzelf meerdere malen per dag, wat ook een veilig gevoel geeft. Wel raden we je aan om zelf het systeem regelmatig te testen aangezien je zelf compleet verantwoordelijk bent voor het juist monteren en controleren van de sensoren en melders. Dat is eigenlijk meteen ook het enige nadeel aan dit systeem; het wordt niet door WoonVeilig of een andere professional geïnstalleerd en daarom ben je zelf helemaal verantwoordelijk voor de installatie en dus veiligheid.

WoonVeilig biedt een virtuele alarmcentrale (je huiscentrale eigenlijk) die je direct meldingen verstuurt als het alarm afgaat. Mocht er een probleem opduiken of kom je er zelf niet uit dan kun je altijd terecht bij de klantenservice van het bedrijf. De bediening van het systeem is kinderlijk eenvoudig, met name via de online portal. Helaas is de app wat minimalistisch qua opties en bovendien mag deze wel een keer voorzien worden van een nieuw design. De functies waar je toegang tot hebt werken echter goed en zo heb je op afstand altijd de controle over je alarm. Al met al kunnen we zeggen dat het beveiligingssysteem van WoonVeilig een betaalbare manier is om je huis compleet, slim en helemaal zelf te beveiligen.

Meer informatie

Voor meer tips en adviezen kun je terecht in onze tips en advies sectie. Ook kun je kijken naar alle mogelijkheden en kosten om je smart home slim te beveiligen.

Reacties (0)