Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Tor wil smart home beveiligen tegen hackers

Geschreven door
Geplaatst op22 juli 2016, 23:40 CategorieVeiligheid en beveiliging

Nu allerlei huishoudelijke apparaten op internet zijn aangesloten, zijn ze ook gevoelig voor hackers. Tor, bekend van de privacy-software, heeft hiervoor een oplossing bedacht.

Tor browser

Tor is vooral bekend van de Tor browser, die je gegevens maskeert voor websites waar je langs komt. Zo worden geen gegevens over je locatie en je IP-adres opgeslagen, en wat je computer verder maar prijs geeft aan websites die deze informatie soms razend interessant vinden om te bewaren en er wellicht vervelende dingen mee te doen.

Guardian Project

Een minder bekende activiteit van Tor is het Guardian Project. Dat is een partner van Tor die de anonimiteit van Tor-gebruikers waarborgt. Guardian Project heeft een nieuwe technologie ontworpen die de encryptie-lagen van Tor gebruikt om huishoudelijke apparaten volledig onzichtbaar te maken op het internet, hoe goed hackers ook zoeken. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat een hacker je beveiligingscamera op afstand onklaar maakt of je baby aan het schrikken maakt via de babymonitor, want het apparaat is domweg niet te vinden.

Smart home

Dit vergt wel wat werk van de smart home-eigenaar. Guardian Project heeft een Raspberry Pi mini-pc aangepast zodat het een smart hub is geworden, die de open-source software Home Assistant draait.  Die wordt tussen het internet en de smart home-apparatuur geschoven,waarmee de apparatuur – die wel degelijk op internet is aangesloten, en door de eigenaar via apps of websites kan worden aangestuurd – volledig ‘zwart’  is voor anderen. Mocht de Raspberry Pi gevonden worden, dan heeft de hacker een wachtwoord nodig om daar in te komen.

Hackers

Het is vooralsnog niet eenvoudig om dit te doen, en het project is nog geen product. Het is wel een stevige poging om hackers buiten de deur te houden van apparaten die op internet zijn aangesloten, en geen computer zijn.

Stuxnet

Dat hacken van andere apparaten dan pc’s geen nachtmerrie van de toekomst is, blijkt wel uit het Stuxnet-schandaal dat zes jaar geleden speelde. Amerikaanse en Israëlische overheidshackers hebben naar verluidt deze schadelijke software ontwikkeld om Iraanse kerncentrales onklaar te maken, wat deels is gelukt. De Stuxnet-worm installeerde zich in centrifuges in de kerncentrales die werden gebruikt om uranium te verrijken. De worm veranderde de rotatiesnelheid steeds, zodat de centrifuges kapot gingen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.