Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

‘Wearable’ voor planten legt hun gevoelsleven elektronisch vast

Geschreven door
Geplaatst op10 juli 2016, 22:10 CategorieSensoren

Praten met planten. Dat is het doel van een nieuwe wearable die je aansluit op bijvoorbeeld een chrysant of een geranium, waarna je hun gevoelsleven vastlegt en letterlijk hoorbaar maakt.

Elektrische pulsen

Het is geen luchtfietserij, maar een serieus bedenksel van de Zwitserse firma Vivent SARL. Dit bedrijf heeft de Phytl Signs bedacht, een apparaat dat erin slaagt om de minuscule elektrische signalen op te vangen die planten uitzenden. Die signalen worden vervolgens naar een speaker gestuurd, en zo hoorbaar gemaakt. Zo kun je een plant horen ‘praten’.

Elektronische knijper

Dat lukt al aardig. De Phytl Signs wordt met twee sensoren aan de plant gekoppeld. Een zachte knijper wordt aan een blaadje bevestigd, en een pin gaat in de potgrond vlak naast de plant. De draadjes van de sensoren worden aan een monitor gekoppeld. De elektrische pulsen kunnen ook op een tablet zichtbaar worden gemaakt als een grafiek, die nog het meest doet denken aan een seismograaf.

Piek

Dat het werkt, is aangetoond, meldt Vivent SARL. Als een blaadje van de plant wordt geknipt, is er een stevige piek in elektrische signalen te zien. Dat geldt ook als er ineens een zee van licht op de plant valt.

Plantentaal

Nu is het nog zaak om er achter te komen wat de plant eigenlijk zegt. Om hier meer over te weten te komen, kunnen eigenaren van een Phytl Signs data met elkaar delen, zodat ze van verschillende plantensoorten de verschillende elektrische pulsen leren herkennen. En zo hun taal te leren kennen.

Akkerbouwers

De bedenkers zien vooral een toekomst in hun product voor akkerbouwers en telers die hun oogsten willen monitoren.

De sensor moet in de winkel zo’n 130 dollar gaan kosten. Vivent SARL verzamelt momenteel geld via crowdfundingsite Kickstarter. Het apparaat is dus nog niet op de markt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.