Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Een Sony Xperia-robot die koffie zet, een tablet-projector en een ‘oortje’ dat luistert naar bewegingen

Geschreven door
Geplaatst op3 september 2016, 23:12 CategorieHuishoudelijke apparaten

Het submerk Xperia van Sony is bekend van de smartphones en de tablets. Op IFA 2016 heeft Sony echter een aantal nieuwe prototypes laten zien die ook onder de Xperia-vlag zijn gebracht, maar hele andere dingen doen.

Het gaat om een robotje dat met steminstructies een smart home kan besturen, een ‘oortje’ dat ja- en nee-vragen kan stellen en de antwoorden via nee-schudden of ja-knikken kan verstaan, en een Android-projector die een touchscreen op een tafel of een muur tovert. We lopen ze een voor een langs.

Xperia Agent: robot die koffie zet

De Xperia Agent is de naam van het robotje, dat ongeveer dertig centimeter groot is en een vriendelijk gezichtje te voorschijn brengt als het met zijn eigenaar communiceert. Het apparaat kan via bluetooth verbonden worden met allerlei smart home-apparatuur en die aansturen. Geef de Xperia Agent een gesproken opdracht, en hij zorgt ervoor dat de verbonden apparatuur hem uitvoert.

Xperia Agent

Op IFA 2016 liet Sony de Xperia Agent zien naast een koffiezetapparaat dat via bluetooth met de robot verbonden was. Wie de Agent vertelde dat hij een kopje koffie wilde, kreeg die. Tijdens het zetten vertelde de Xperia Agent het een en ander over zichzelf. Dat is te zien in een filmpje van PCWorld. In het filmpje vertelt de Agent dat hij de temperatuur van het huis kan veranderen, apparaten aan en uit kan zetten en deuren kan opendoen, allemaal na een stemcommando van zijn eigenaar.

Xperia Projector: tablet op je tafel

De Xperia Projector is een computer die op Android loopt, met een ingebouwde projector en een infrarood-oog. De projector stuurt een image van een scherm naar een nabije tafel of een muur, of een ander wit oppervlak. Dat ziet er dan uit als een hele grote tablet of een televisie. De projectie kan echter meer; je kunt hem met dezelfde aanraakbewegingen besturen als een tablet of een smartphone.

Xperia Projector

PCWorld probeerde dat met het spelletje Fruit Ninja en miste bijna geen vrucht; het werkte allemaal erg goed en snel en het infrarood-oog had geen moeite om de vingerbewegingen te volgen en juist te interpreteren. Ook deze projector is te zien in het reeds genoemde filmpje van PCWorld. Aangezien de projector op Android loopt, kun je er niet alleen YouTube-films mee bekijken op een tafel of een muur, maar ook alle andere games en apps uit de Play Store van Google bedienen.

Xperia Ear: oortje dat bewegingen ‘ verstaat’

Het laatste prototype dat Sony liet zien, heet Xperia Ear. Dat is een bluetooth oortje dat in staat is om bewegingen van het hoofd om te zetten in een antwoord waarmee dan weer een ander apparaat kan worden aangestuurd. Krijg je een telefoontje binnen op je smartphone, dan kan het oortje je vragen of je wilt opnemen. Schud nee en hij hangt op. Knik ja en het gesprek begint.

Xperia Ear

Alle prototypes zijn nog in ontwikkeling, maar Sony heeft met de presentatie twee belangrijke boodschappen afgegeven. Het submerk Xperia gaat zich nu ook ontwikkelen in producten voor smart home, en Sony zorgt dat het bedrijf volop ontwikkelt voor de groeiende markt voor smart home-producten.

 

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.