Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

IFA 2016 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van smart home?

Geschreven door
Geplaatst op6 september 2016, 12:26 CategorieAlgemeen

IFA 2016 zit er weer op. We hebben een week lang in Berlijn doorgebracht om onder meer de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van smart home te bekijken, waaronder nieuwe beveiligingssystemen, slimme keukenapparatuur, wasmachines die met een app bediend kunnen worden en handige smart home-accessoires. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene trend IFA 2016

Het werd ons bij aankomst meteen duidelijk; IFA 2016 stond helemaal in het teken van smart home. Nagenoeg elke grote fabrikant heeft inmiddels een assortiment met smart home-producten en een groot aantal kleine bedrijven (start-ups) probeert innovatieve smart home-producten op de markt te brengen. Het aanbod is ontzettend groot en ook ontzettend breed. Smart home is immers een zeer breed onderwerp, van koelkasten en wasmachines tot tv’s en lampen. Wat ons opviel is dat veel bedrijven een alles-in-één-oplossing willen bieden. Ze komen met complete pakketten waarin bijvoorbeeld sensoren, lampen, thermostaten en melders zitten.

SmartThinkQ

Helaas toont de grote smart home-hype direct ook een eerste probleem aan; er zijn nu al veel verschillende standaarden en manieren van communicatie dat het snel onduidelijk wordt of twee producten van verschillende aanbieders met elkaar kunnen communiceren. Kan de ene slimme lamp communiceren met de andere smart home-remote? Welke standaarden gebruiken de producten voor communicatie? Zit er een hub tussen waarmee de communicatie mogelijk gemaakt wordt? En, kan ik me deze smart home-producten straks uitbreiden met de smart home-producten van een andere fabrikant? Dit zijn allemaal vragen waar we ons de komende maanden mee bezig gaan houden en waar we dus ook uitgebreid over zullen schrijven zodat het voor jou als consument een stuk duidelijker wordt. Maar, voor nu focussen we ons op de mogelijkheden en al het moois dat tijdens IFA 2016 gepresenteerd is.

Slimme huishoudelijke apparatuur

Een huis staat vol met huishoudelijke apparatuur, van stofzuigers en koffiezetapparaten tot wasmachines en ovens. Deze apparaten zijn allemaal aan een slimme make-over onderhevig en we hebben tijdens IFA 2016 dan ook verschillende interessante nieuwe ontwikkelingen en producten gezien. Zo kwamen er onder meer robotstofzuigers van LG en Neato tegen. De laatstgenoemde heeft zelfs een model dat je terug kunt vinden als deze de weg in je huis kwijtgeraakt is. Samsung was ook van de partij en toonde een groot aantal slimme huishoudelijke apparaten waarvan we het merendeel in februari al gezien hebben. Ook kwam de Koreaanse fabrikant met een slimme was-droogcombinatie in de AddWash-lijn. Ook Sharp ziet mogelijkheden voor de slimme keuken en onthult diverse apparaten met slimme functies.

LG slimme koelkast Smart Instaview 1

De slimme koelkast lijkt voor veel bedrijven het meest interessant. Samsung toonde in februari al een slimme koelkast. Tijdens IFA 2016 toonde LG een koelkast met Windows 10 kondigden Microsoft en Liebherr aan samen te gaan werken op het gebied van slimme koelkasten. Bosch werkt aan een slimme oven en doet dit samen met Drop.

Beveiliging van je smart home

Als iets belangrijk is dan is het wel de beveiliging van je slimme huis. Er zijn al tientallen slimme camera’s, sensoren en complete pakketten op de markt maar dat aantal is tijdens IFA 2016 zeker verdubbeld. Zo hebben we onder meer twee nieuwe, slimme deursloten voorbij zien komen. Het deurslot van Kevo maakt het mogelijk je huis te betreden zonder sleutels, met alleen je smartphone. Ook het Bold Smart Cylinder Lock van Nederlandse makelij maakt het mogelijk om de deur te ontgrendelen zonder deze aan te raken.

HD Wi-Fi Camera (DCS-936L)

D-Link heeft een compleet assortiment met camera’s gelanceerd die videobeelden naar je smartphone of pc kunnen sturen waardoor je huis altijd in de gaten gehouden kan worden. Logitech heeft met de Logi Circle al een slimme camera uitgebracht maar het bedrijf laat deze week weten een abonnement te introduceren waardoor je ook verder dan een dag terug kunt kijken. Bosch heeft tijdens IFA aangegeven vol op smart home in te zetten. Het bedrijf komt met veel nieuwe producten en zelfs een eigen platform. Bosch introduceert onder meer slimme camera’s en rookmelders.

Alles-in-één pakketten

Fabrikanten komen niet alleen met losse producten. Veel bedrijven zien het voordeel van het aanbieden van een compleet pakket, met sensoren, camera’s, slimme thermostaten, etc. Zo heeft TP-Link (wederom) een groot aantal producten aangekondigd die samen kunnen werken middels een eigen hub. Ook Medion, bij ons met name bekend van de Aldi, heeft een compleet assortiment smart home-producten gelanceerd. Het Duitse bedrijf komt met onder meer sensoren, lampen en slimme thermostaten.

Medion-smart-home-sets-1

Overige smart home-producten

Zoals al aangegeven is de categorie smart home zeer breed. Er was op de IFA-beurs zoveel te vinden dat we niet alles hebben kunnen zien in de vier dagen dat we er waren. Wat we wel gezien hebben zijn de nieuwe Philips Hue-producten. Philips heeft onder meer nieuwe lampen met verbeterde kleuren gelanceerd en komt met een bewegingssensor waarmee lampen automatisch aan- en uitgezet kunnen worden.

Philips-Hue-Motion-Sensor

Ook huisdieren moeten in het slimme huis extra aandacht krijgen en Acer wil hierin voorzien met de Pawbo. Dit apparaatje maakt het mogelijk je huisdier in de gaten te houden, koekjes te voeren en zelfs met je huisdier te spelen. Een smart home zonder snel internet in alle kamers is natuurlijk geen smart home en daar spelen bedrijven nu dan ook op in. Onder meer D-Link en Netgear komen met producten om WiFi in alle ruimten te verbeteren.

Philips-Hue-GU10

De thermostaat is één van de eerste apparaten in huis die de slimme make-over gekregen heeft en de ontwikkeling van deze productgroep gaat hard. Zo heeft Netamo een slimme radiatorkraan aan het assortiment toegevoegd en brengt Tado twee nieuwe en slimme verwarmingsproducten op de markt.

Tado verwarmingsproducten 2

En dan hebben we het nog niet eens over gezondheid en verzorging gehad. Op dit vlak zijn de mogelijkheden ook eindeloos en met name Philips laat zien wat we de komende maanden kunnen verwachten. De fabrikant toonde onder meer een slim gezichtsmasker voor mensen met slaapapneu en een slimme tandenborstel waardoor gaatjes tot het verleden moeten behoren.

Verslag IFA 2016

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2016 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2016 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van tablets, home cinema en wearables. Hiervoor kun je terecht op TabletsMagazine.nl, HomecinemaMagazine.nl, en WearablesMagazine.nl.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.