Dit moet je weten over de verschillende smart home-protocollen

09 september 2016 7 Minuten 2 Reacties
domotica

Er zijn diverse protocollen aanwezig om je smart home-apparaten met elkaar te koppelen. Een protocol zorgt op de achtergrond ervoor dat er verbinding tussen de verschillende apparaten kan worden gemaakt.  Zo zijn wifi en bluetooth een voorbeeld van bekende protocollen, maar er bestaan ook enkele protocollen speciaal voor smart homes gemaakt. In dit artikel lichten we de belangrijkste eruit.

Apple Homekit of Google Weave zijn geen protocollen

Veel mensen gaan er vanuit dat Homekit van Apple, of Weave van Google een eigen protocol zijn, omdat je hiermee apparaten kan aansturen. Zij hebben het mis. Apple Homekit en Google Weave zijn  overkoepelende “informatieschema’s” waarin wordt vastgesteld wat een apparaat kan, en hoe hij kan communiceren met andere apparaten. Deze schema’s zorgen ervoor dat apparaten met elkaar kunnen praten. Het idee achter Homekit en Weave is dat apparaten met elkaar kunnen communiceren zonder specifieke details van het apparaat te weten, zoals de fabrikant, onderdelen of besturingssysteem. Zo werkt Homekit onder andere met wifi en bluetooth. In de toekomst zal er nog ondersteuning voor andere protocollen worden toegevoegd.

Een protocol zorgt ervoor dat via een laag onder deze schema’s, dus nog meer op de achtergrond, er onderling via een specifieke taal kan worden gecommuniceerd. Ondersteuning voor protocollen moet een apparaat bij aankoop hebben, anders werkt het bijvoorbeeld niet met andere apparaten. Check daarom vooral ook goed met welk protocol de apparaten overweg kunnen voordat je tot een aankoop overgaat.

Welke protocollen zijn er?

Z-Wave

Het meest genoemde protocol voor smart homes is Z-Wave. Z-Wave is specifiek gemaakt voor smart home-apparaten. Z-Wave maakt een eigen netwerk aan, naast het bestaande wifi-netwerk. Door een hub te gebruiken die met je router communiceert, is het mogelijk om via je smartphone of tablet je smart home-product te bedienen.

Z-Wave is bedoeld voor specifieke commando’s. Deze commando’s nemen weinig data in beslag. Door op een lage frequentie te opereren, heeft Z-Wave weinig last van interferentie van bestaande netwerken, zoals de 2.4 GHz frequentie bij wifi. Een ander groot voordeel van Z-Wave is dat elk apparaat dat overweg kan met Z-Wave, met elk ander soort apparaat kan communiceren dat ook Z-Wave heeft. Daarnaast werken oudere versies ook nog met nieuwere versies van Z-Wave. Door ook nog bedrade apparaten als repeater van het signaal in te zetten, heeft Z-Wave op veel plekken ontvangst. Dit wordt ook wel een mesh-netwerk genoemd.

ZigBee

Net als Z-Wave is ZigBee specifiek voor smart homes ontworpen. Hierdoor verbruikt het netwerk weinig energie, en kunnen apparaten met batterij lang mee. En ook hier wordt er gebruik gemaakt van een mesh-netwerk. ZigBee heeft soms wat moeite om apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar laten te communiceren, een kwaaltje waar Z-Wave minder last van heeft.

Daarnaast zijn er ook verschillende versies van ZigBee in omloop die niet altijd even goed met elkaar overweg kunnen. Overweeg je een apparaat via ZigBee te gebruiken, zorg er dan voor dat je meerdere apparaten van bijvoorbeeld dezelfde fabrikant aanschaft. Zo weet je zeker dat alles met elkaar werkt. Zo werkt bijvoorbeeld de Philips Hue lamp niet direct via ZigBee. Het signaal gaat eerst vanaf je smartphone naar de router, door naar de hub, naar je router, en zo naar de lamp.

Thread

Thread is een relatief nieuw protocol, opgericht in 2014 door onder andere Nest en Samsung. Thread gaat ervan uit dat de meeste apparaten op batterij opereren, en is daarom energiezuinig opgezet.

Thread gebruikt dezelfde frequentie en chips als ZigBee. Daarom is een mesh-netwerk met Thread ook mogelijk. Ook kunnen  ZigBee en Thread met elkaar overweg, waardoor apparaten onderling zullen werken. Je kan ongeveer 250 apparaten tegelijk aan een Thread netwerk verbinden. Bedrijven als Samsung en Qualcomm doen erg hun best om meer apparaten voor Thread geschikt te maken. Een voordeel van Thread is dat de apparaten via de cloud kunnen worden aangestuurd. Daarnaast is de verbinding met AES beveiligd, zodat je verbinding niet kan worden afgeluisterd door derde partijen. Voorbeelden van apparaten die gebruik maken van Thread zijn de Nest thermostaat, en de Nest Protect.

Wifi

Wifi wordt vaak ingezet als protocol voor smart home- apparaten. Omdat wifi al in veel huishoudens aanwezig is, kan er snel mee aan de slag worden gegaan. Dit voordeel is daarmee tegelijk een nadeel. Door de vele apparaten die gebruik maken van wifi, ontstaan er algauw storingen en ruis op het wifisignaal.

Dit komt de snelheid waarmee je smart home-apparaat reageert niet ten goede. Daarnaast is wifi ook erg energievretend: apparaten zoals slimme sloten of andere sensoren zullen hun batterij snel verbruiken als ze communiceren via wifi.

Bluetooth

Een ander bekend protocol is bluetooth. Bluetooth heeft als voordeel tegenover wifi dat het een stuk energiezuiniger is. Daarentegen kan het wel minder snel data overbrengen. Het grootste nadeel is echter het bereik van bluetooth. Er komt wel ondersteuning voor mesh-netwerken uit voor Bluetooth, waardoor dit probleem opgelost zou kunnen worden. Bij de aankondiging van bluetooth 5 is dit nog niet naar buiten gebracht, maar dat eraan gewerkt wordt is wel aangekondigd. Daarnaast is Bluetooth Low Energy (BLE) specifiek gericht op apparaten voor je smart home om zo min mogelijk energie te gebruiken. Hiermee zou bluetooth in de toekomst een geduchte concurrent voor andere protocollen kunnen worden.

Samenwerking in de toekomst?

Al deze verschillende protocollen houden in dat smart home-apparaten onderling niet altijd met elkaar kunnen communiceren, tenzij ze over dezelfde protocollen beschikken. Om toch producten met verschillende protocollen via één centrale plek aan te kunnen sturen en routines uit te kunnen laten voeren, worden er meerdere oplossingen bedacht. Onder andere TP-Link springt hier op in door een universele router te introduceren die met zowel ZigBee, Z-Wave als wifi overweg kan. Wil je dan taken laten uitvoeren door apparaten met verschillende producten, dan is een dergelijke router ideaal. Op deze manier hoef je je ook minder zorgen te maken over welk protocol welk apparaat heeft. In de toekomst zullen dergelijke routers en hubs een belangrijke rol gaan innemen om apparaten tegelijk aan te kunnen sturen zonder meerdere apps te moeten installeren. Van belang om te weten is dat een universele router er niet ineens voor zorgt dat de apparaten met verschillende protocollen onderling kunnen communiceren,.

Welk protocol wint?

Dat is een hele goede vraag en een om onmogelijk nu te beantwoorden. Het is goed mogelijk dat verschillende protocollen naast elkaar bestaan, zoals op het gebied van audio DTS en Dolby naast elkaar bestaan. Echter, DTS en Dolby kunnen door nagenoeg elk apparaat afgespeeld worden. Het is ook goed mogelijk dat één protocol wint, zoals het geval was op het gebied van video; Blu-ray versus HD-DVD. Eén ding is zeker en dat is dat er momenteel zoveel verschillende spelers zijn en dat ieder zijn eigen voorkeuren en meningen heeft. Als consument moet je nu al goed nadenken over wat je aanschaft en hoe dit precies communiceert met andere (toekomstige) apparaten.

Meer informatie

Voor meer informatie over welke soort producten er voor je smart home zijn, check dan ons achtergrondartikel hierover. Wil je aan de slag om alle apparaten aan elkaar te koppelen, lees dan ons artikel over hoe je dit het beste aanpakt. Houd ten slotte onze tips en advies pagina in de gaten voor de meest actuele achtergrondartikelen over smart homes.

Reacties (2)