Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Niko wil je huis op twee verschillende manieren slimmer gaan maken

Geschreven door
Geplaatst op4 oktober 2016, 11:07 CategorieAccessoires

Niko heeft een aantal producten aangekondigd die op verschillende manieren je huis slimmer kunnen maken, zoals met de connected switch app. Maar ook via Niko Home Control, een huisautomatiseringssysteem voor elke woning.

Dit kan Niko met je huis doen

Fabrikant Niko kan op twee verschillende manieren je huis slimmer maken. Dat kan bijvoorbeeld met de connected switch app van het bedrijf. Dat is een applicatie die je toelaat alles vanaf afstand te bedienen, zodat je niet langer met een schakelaar hoeft te werken. Bijvoorbeeld lichten aan- en uitschakelen of dimmen, de rolluiken en zonwering openen of sluiten en zelfs toestellen die in een stopcontact zitten aan- of uitschakelen. Om de app te laten werken kun je schakelaars toevoegen of vervangen door schakelaars met een draadloze zender.

Draadloze schakelaars

Concreet zijn dat draadloze schakelaars, ontvangers voor verlichting, rolluiken en tussenstekkers (een stopcontact dat je in een vast stopcontact stopt) van Niko.  De draadloze schakelaars bieden nog een extra voordeel: je kunt ze op elke ondergrond in huis plakken, neerleggen of vastschroeven (zelfs op de badrand is veilig). Ze kunnen ook je oude schakelaar vervangen. De draadloze schakelaar zelf is wel iets duurder dan een vast exemplaar. Hij is niet van een echte schakelaar te onderscheiden en geeft je de vrijheid om hem de plaatsen waar je maar wil.

De bijgeleverde batterij is eenvoudig te vervangen en dat hoeft maar eens in de vier tot vijf jaar. Bovendien kun je er nu ook een slimme schakelaar van maken die je met de connected switch app bedient, zolang je maar de gateway installeert.

niko-1

Gateway

Om je draadloze schakelaars met je smartphone te connecteren, moet je nog een gateway op je router aansluiten. De Niko-gateway is compatibel met Niko’s draadloze producten. Het aantal draadloze schakelaars en ontvangers dat je op de gateway aansluit, is bijna onbeperkt. Ook achteraf kun er nog je heel eenvoudig nieuwe exemplaren op aansluiten. Heb je een gateway, dan kun je zonder probleem het systeem later uitbreiden met extra lichtschakelaars, tussenstekkers of schakelaars waar je bijvoorbeeld zonwering en rolluiken mee bedient. Voor de afwerking van de schakelaars heb je keuze uit meer dan dertig alternatieven uit het Niko-assortiment.

niko-2

Niko Home Control

Niko Home Control integreer je in je woning wanneer je je volledige elektrische installatie vernieuwt. Bij nieuwbouw of bij grondige verbouwingen dus. Bovendien groeit Niko Home Control met je mee. Je kunt altijd functies blijven toevoegen aan je installatie.

Bij de basisinstallatie:

 • bedien je eenvoudig verschillende lichtpunten samen of apart van elkaar
 • heb je een alles-uittoets waarmee je met één druk alles uitschakelt
 • heb je een paniektoets waarmee je met één druk op de knop alles aanschakelt, bijvoorbeeld de verlichting in de tuin wanneer je een verdacht geluid hoort
 • vertrek je gerust op reis dankzij de aanwezigheidssimulatie die de verlichting in je woning automatisch op verschillende momenten in kamers aanschakelt
 • schakel je stopcontacten tussen bepaalde tijdstippen uit

Veiligheid

De alles-uittoets, de paniekfunctie en de aanwezigheidssimulatie uit de basisinstallatie kun je uitbreiden met meldingen die je op je smartphone ontvangt. Zo weet je bijvoorbeeld wanneer je kinderen van school thuiskomen, word je gewaarschuwd bij een waterlek en krijg je een melding wanneer er beweging bij je thuis is op het moment dat jij er niet bent.

Andere extra functies:

 • Merkt de rookdetector ’s nachts brand op? Dan gaan alle rolluiken onmiddellijk omhoog om je extra vluchtwegen te geven.
 • Alarm geactiveerd? Verlichting aan! Koppel alarm aan het verlichtingscircuit. Zodra het alarm een indringer detecteert, gaan meteen ook alle lichten aan.
 • Wil je weten wie aan de voordeur stond terwijl je aan het werken was of heb je niet altijd zin uit je luie stoel te komen als de bel gaat? Via een videobuitenpost en toegangscontrole kun je op je touchscreen of (binnen je wifinetwerk) via je smartphone of tablet zien wie voor de deur staat. Tijdens je afwezigheid wordt een video-opname bewaard van wie aanbelde.

Comfort

Niko Home Control werkt ook met drukknoppen, maar wil je meer comfort, dan kun je ook kiezen voor een centraal touchscreen. Het is ook mogelijk je smartphone of tablet te gebruiken als een afstandsbediening. Zo controleer en bedien je je woning zowel binnen- als buitenshuis.

De basisinstallatie kun je verder uitbreiden

 • met extra dimmers en sfeersettings voor knusse avonden en feestjes
 • met bewegingsmelders die gekoppeld zijn aan de verlichting. Handig bijvoorbeeld in het toilet of een berging waar je vaak het licht vergeet uit te schakelen.

Slim ventileren en verwarmen

Naast de verlichting kun je ook je rolluiken, zonwering, ventilatie en verwarming slim bedienen.

 • Door de alles-uittoets aan de ventilatie en verwarming te koppelen, gaan die samen met de verlichting op een lagere stand. Zo beperk je meteen ook je energieverbruik.
 • Via het ecodisplay, het touchscreen en je smartphone of tablet kun je perfect zien hoeveel elektriciteit je verbruikt of wat je via zonnepanelen produceert.
 • Met de zoneverwarming kies je wanneer de verwarming in een kamer aanspringt. Je kunt bijvoorbeeld de badkamer alleen tussen 7 en 8 uur laten verwarmen, zonder dat je daarom de verwarming zelf moet aan- en uitdraaien.
 • Zet in de winter de verwarming alvast aan via je smartphone of tablet wanneer je eens vroeger van je werk naar huis gaat en graag thuiskomt in een warm huis.
 • Slim ventileren zorgt voor een optimale luchtkwaliteit. De slimme ventilatiesturing detecteert bijvoorbeeld wanneer je in de badkamer of keuken in de weer bent en zet de ventilatie dan wat harder.
 • Je rolluiken en zonwering automatisch en centraal vanuit je luie stoel kunnen bedienen bespaart je heel wat heen-en-weergeloop.
 • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.