Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: Nest Thermostaat V3

Geschreven door
Geplaatst op21 oktober 2016, 15:34 CategorieReviews

We hebben het de afgelopen maanden al diverse malen over de Nest Thermostaat gehad maar onze ervaringen met deze slimme thermostaat hadden we nog niet gedeeld. We hebben de Nest Thermostaat V3 nu enkele maanden in ons bezit en dus is het tijd voor een uitgebreide review.

Wat is de Nest Thermostaat V3?

De Nest Thermostaat is een slimme thermostaat waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik wat betreft het verwarmen van je huis. Middels een stijlvolle thermostaat, een Heat Link-accessoire die je met je cv-ketel koppelt en de Nest-app krijg je inzicht in en controle over de klimaatbeheersing in je huis. De thermostaat is één van de drie slimme producten die Nest op de markt gebracht heeft, welke ook soepel samenwerken in de Nest-app. Eerder keken we ook al naar de Nest Protect en de Nest Cam. De thermostaat kan op het moment van schrijven voor zo’n 250 euro gekocht worden.

Wat is nieuw aan versie 3?

Zoals de naam al aangeeft is dit de derde generatie Nest Thermostaat en eigenlijk ook de enige die je op dit moment nog in de winkels vindt. Ten opzichte van de tweede generatie zijn er een aantal zaken veranderd. Zo is het design aangepast; met een groter scherm, een hogere resolutie en een slankere behuizing. Daarnaast is er een modulatiefunctie toegevoegd waardoor de thermostaat de ruimte(s) geleidelijk op temperatuur laat komen zonder de ingestelde temperatuur te overschrijden. Ook wordt de temperatuur in de ruimte zo optimaal mogelijk constant gehouden. Al met al is dit een verbetering ten opzichte van de simpele aan/uit-functie. Dankzij de nieuwe ‘afstandsweergave’ kun je met de V3 de temperatuur en andere informatie op het scherm laten tonen wanneer je er voor langs loopt.

Nest thermostaat

Op het gebied van software is er het afgelopen jaar ook het een en ander vernieuwd, wat overigens ook voor de vorige generatie thermostaten beschikbaar is. Zo is het nu mogelijk om één thermostaat in verschillende accounts te zetten. Dit is wel zo handig wanneer je met een complete familie in huis zit, de accounts niet wilt delen en je thermostaat toch wilt afstemmen op het gedrag van het complete gezin. De thermostaat houdt voortaan dan ook rekening met iedereen die de thermostaat in zijn of haar account heeft staan en kijkt hierbij niet alleen meer naar de Nest-sensoren in huis om te bepalen of er iemand aanwezig is. Er wordt nu ook gekeken naar de locatie van je telefoon, middels WiFi en gps. Hiermee wordt – natuurlijk nog steeds in combinatie met de Nest-sensoren – bepaald of er iemand aanwezig is en of de thermostaat dus ingeschakeld moet zijn of de eco-modus moet aannemen.

Inhoud en design

Zoals we inmiddels van Nest gewend zijn wordt de Nest Thermostaat in een chique ogende verpakking geleverd, met nagenoeg alles dat je nodig hebt. Alleen de standaard kan optioneel aangeschaft worden, hier betaal je 35 euro voor. Voor de rest zit alles in de doos; de thermostaat zelf, een houder voor aan de muur, een wandstuk zodat de Nest fraai weggewerkt wordt en recht hangt, de Heat Link voor koppeling met de ketel, de benodigde kabels en een paar schroeven om alles aan je muur te hangen. Wij hebben ervoor gekozen de Nest op te hangen, zonder het wandstuk. Dat zag er simpelweg mooier uit.

nest-thermostaat-v3-review

Qua uiterlijk is de thermostaat zelf natuurlijk het belangrijkst, deze hangt immers in het zicht. Het cirkelvormige apparaatje heeft een diameter van 8,4cm en is 2,7cm hoog, met een diameter van 5,4cm voor het scherm zelf. De thermostaat heeft een premium afwerking meegekregen, met een gebogen glazen voorzijde, een lekker groot en goed leesbaar display en een zilverkleurige roestvrijstalen rand die gelijk de draaiknop is. Het is simpel gezegd een mooie gadget voor aan de muur, een die misschien opvalt maar ook zeker op mag vallen. In het onderste deel van de ring van de thermostaat zitten overigens de sensoren verwerkt. Zo zal het scherm inschakelen wanneer je in de buurt komt en wordt hiermee (ook) bepaald of er iemand aanwezig is.

Installatie en configuratie

De Nest Thermostaat wordt dus compleet geleverd en in principe is de installatie zelf te doen, mits je weet wat je doet. Voor een paar tientjes kun je echter een monteur de boel laten installeren, zoals ook wij gedaan hebben. Dat was overigens maar goed ook want onze ketel had nog een adapter nodig om met de Nest de kunnen communiceren via het OpenTherm-protocol. Mocht je meerdere thermostaten willen gaan koppelen dan is het sowieso aan te raden een monteur het werk te laten doen.

nest-thermostaat-v3-installatie

De monteur zorgt ervoor dat de Heat Link bij de cv-ketel gehangen wordt en direct met de ketel wordt verbonden. De Heat Link staat vervolgens draadloos in contant met de thermostaat die op elke willekeurige positie kan hangen. Onze thermostaat kon precies op de plek van de oude thermostaat hangen en kon ook op dezelfde manier van stroom voorzien worden (12v).

De app

Hoewel je in principe alles op de Nest Thermostaat zelf kunt instellen (wat betreft de thermostaatfuncties) is de app het hart van het slimme systeem. Hiermee stel je alles één keer goed in om vervolgens zo nu en dan je thermostaat handmatig (of via de app) wat hoger of lager te zetten. De app hebben we in de reviews van de Nest Protect en Nest Cam al uitvoerig besproken dus hier focussen we ons met name op de functies voor de thermostaat.

De Nest-app is één van de meest gebruiksvriendelijke en fraai vormgegeven apps voor smart home-producten die we tot op heden gezien hebben. Allereerst moet gezegd worden dat de app moeiteloos, snel en eenvoudig werkt. Een kind kan de was doen is op deze app dan ook zeker van toepassing. Ook het toevoegen van je Nest-product is een fluitje van een cent; scan de qr-code en volg de stappen.

nest-thermostaat-v3-app-1

Het homescherm van de app geeft je een compleet beeld van de thuissituatie, inclusief alle Nest-producten die je hebt. Zo zie je hier bijvoorbeeld je Nest Cam en Nest Protect terug. Ook zien we direct de temperatuur buiten, de temperatuur binnen en of de warmwatervoorraad aan of uit staat. Dit laatste is vooral handig als je langere tijd van huis bent, bijvoorbeeld op vakantie. Klik je op het icoontje van je huis dan kun je aangeven of je thuis bent of dat je afwezig bent. Dankzij de hierboven besproken gps-locatiegegevens komen de Nest-producten hier ook zelf wel achter maar daar zit vaak een korte tijd tussen. Het is dus energiezuiniger om zelf je huis op afwezig te zetten als je weggaat.

nest-thermostaat-v3-app-2

Rechts bovenin (in portrait modus) het scherm krijg je toegang tot de algemene instellingen van de Nest-app, waaronder de informatie over je huis, de afwezigheidsfunctie en de producten die gekoppeld zijn. Klik je op het icoontje van de thermostaat dan kom je in de omgeving van de Nest Thermostaat V3. Het eerste scherm dat je ziet toont de temperatuur in huis, de ingestelde temperatuur, de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Met de pijltje kun je hier direct te ingestelde temperatuur verhogen of verlagen. Rechts bovenin vind je de instellen voor de thermostaat. Hier kun je onder meer aangeven waar deze hangt, aangeven of de thuis/afwezig-functie aan moet staan, de temperatuur instellen voor wanneer niemand aanwezig is, informatie over de ketel bekijken en de temperatuurschaal instellen. Nest Sense biedt een aantal opties om je te helpen en het systeem slim te maken. Zo kun je hier aangeven of je het Auto-Schema aan wilt zetten waarmee Nest aan de hand van je gedrag (temperatuur hoger, lager, afwezigheid, etc.) een schema aanmaakt. Ook kun je activeren dat Nest zelf leert inschatten hoelang het duurt voordat de ingestelde temperatuur bereikt wordt. De verwachte tijd verschijnt dan op het display van de thermostaat. Geeft het schema aan dat het om 20.00 19 graden moet zijn dan begint Nest ook al wat eerder met verwarmen, gebaseerd op de ervaringen met het verwarmen van de ruimte. Het groene blaadje kan ook geactiveerd worden en geeft je een indicatie over of je energiezuinig bezig bent.

nest-thermostaat-v3-app-4

Als we teruggaan naar het startscherm van de thermostaat zien we links onderin een icoontje voor verwarmen. Je kunt hier aangeven dat de verwarming simpelweg compleet in- of uitgeschakeld moet zijn. Rechts daarvan zien we het Schema terug. Klik hierop en je krijgt een weekoverzicht met de temperaturen die Nest aanhoudt. Deze temperaturen kun je zelf instellen maar het mooie is dus dat Nest dit schema zelf aanmaakt. Hoe langer je met de Nest werkt, en dus handmatig de temperatuur aanpast, hoe beter dit schema inspeelt op je levensstijl in huis. De geschiedenis is het laatste onderdeel en toont de activiteit van de afgelopen tien dagen. Zo kun je zien welke uren je gestookt hebt, of je handmatige aanpassingen gedaan hebt, welke temperaturen er gebruikt zijn en zelfs of je aanwezig of afwezig was. Dit onderdeel geeft je dus inzicht in je verbruik.

nest-thermostaat-v3-app-3

Al met al is de app zeer strak vormgegeven en zeer eenvoudig te gebruiken. Missen we dan helemaal niks? Jawel. We hadden graag een mogelijkheid gezien om verschillende schema’s aan te maken. Verschillende scenario’s zeg maar. Er zijn bijvoorbeeld weken dat ik eigenlijk alleen maar thuis werk en weken dat ik vooral buiten de deur ben. Elke keer als een week heel anders is dan een vorige week dan wordt het standaardschema weer aangepast en moet de Nest weer gaan leren. Het overschakelen naar een ander scenario (schema) zou het voor mij makkelijker maken (ik hoef de Nest niet handmatig aan te passen) en ‘verwart’ de Nest ook niet. Er zijn ook andere situaties waarin verschillende schema’s handig zijn, zoals bijvoorbeeld bij verschillende seizoenen of vakanties (waar tijdens je wel thuis bent).

Gebruik

De features van de Nest Thermostaat V3 hebben we hierboven besproken en het mooie is dat het ook werkt zoals het zou moeten werken. Het belangrijkste is dat je de thermostaat één keer goed instelt qua algemene instellingen als afwezigheid, Nest Sense, gebruikers etc. Vervolgens geef je de thermostaat de tijd om te leren. Zet handmatig de temperatuur op het gewenste niveau en blijft dit doen totdat Nest een schema heeft aangemaakt waarmee op je levensstijl wordt ingespeeld. In ons geval duurde dit ongeveer twee weken. Toen had Nest aardig door wanneer ik opstond, wanneer de temperatuur overdag wat hoger mocht en wanneer we richting bed gingen. En ook daarna blijft Nest leren; wanneer het buiten kouder wordt en je het binnen wat warmer wilt hebben of wanneer je wat vroeger op moet staan om naar je werk te gaan. Echter, het een en ander is wel afhankelijk van een (redelijk) vast schema. Kom je een keer later thuis dan verwacht en heb je de afwezigheidmodus niet aanstaan, dan verwarmt de thermostaat de ruimte al een tijdje en verspil je dus energie. Het is dus zaak die afwezigheidsdetectie aan te zetten; het helpt verspilling voorkomen.

nest-thermostaat-v3-review

Ook de True Radiant-functie van Nest Sense werkt zeer goed. De thermostaat heeft na twee weken aardig door hoelang het duur voordat de gewenste temperatuur bereikt is en laat dit netjes zien op het scherm (of in de app) wanneer je de temperatuur aanpast. Moet het om 20.00 19 graden zijn dan begint de Nest ook tijdig met het rustig aan verwarmen van de ruimte. Een andere functie waar we zeer blij mee zijn is de hierboven genoemde automatische afwezigheidsfunctie. Als ik drie uurtjes weg ben wordt de thermostaat automatisch uitgeschakeld en wanneer ik weer thuiskom wordt de ruimte weer op niveau verwarmd. Hoe snel de thermostaat in de afwezigmodus wordt gezet – en dus (sinds de laatste update) een ecotemperatuur aanneemt – is afhankelijk van wat hij geleerd heeft en hoe jij je gedragen hebt met weggaan en terugkomen. Nest zelf legt het als volgt uit;

If you don’t have a Nest Thermostat, your home will switch to Away soon after you leave with your phone. If you have a Nest Thermostat, there will be a delay before your home switches to Away to balance comfort and energy savings. Your thermostat will learn to wait to see if you’re coming back soon or if there’s still someone at home. It will wait anywhere from a few minutes to a few hours to switch your home to Away mode, depending on what it has learned about your home and your habits.

Overigens kun je zoals hierboven aangegeven ook diverse functies via de thermostaat zelf bedienen. Door op de thermostaat te drukken en vervolgens aan de ring te draaien krijg je informatie en menu-items te zien, zoals je ze ook in de app ziet. Hier kun je bijvoorbeeld je schema bekijken of aanpassen en de geschiedenis bekijken. Leuk en handig, maar voor inzicht gebruiken we vooral de app. Heb je je telefoon even niet bij dan kun je altijd met de thermostaat zelf aan de slag.

spin-remote-review-gebruik-nest

We vinden het natuurlijk allemaal geweldig om te zien hoe energiezuinig we bezig zijn en de Nest geeft je gewoon een duwtje in de rug om energiezuinig bezig te zijn. Het groene blaadje doet hierbij wonderen. Ik merk dat ik veel minder vaak de temperatuur hoger zit als dit het groene blaadje doet verdwijnen of als dit ervoor zorgt dat ik ver boven het weekgemiddelde uitkom. Daarbij krijg je een maandelijks overzicht met hoe energiezuinig je bezig bent, ook ten opzichte van andere Nest-gebruikers in je omgeving. Daar behoor ik momenteel tot de top 10 procent van zuinige gebruikers en dat houd ik graag zo. Het heeft dus absoluut effect op je energieverbruik en dat zal allicht in de eindafrekening volgend jaar duidelijk worden. Maar, het is en blijft allemaal een indicatie. Niks staat vast met cijfers, niet dat wat je bespaart en niet dat wat je gebruikt. Hiervoor is diepere integratie met je ketel en de energieleverancier nodig en dat is op dit moment simpelweg nog niet zo geregeld, niet voor de Nest althans. Er zijn energieleveranciers die al diepere integratie met andere thermostaten, soms eigen thermostaten, bieden. Maar, de indicatie die Nest biedt is een goede stap in de juiste richting; het helpt je daadwerkelijk je energieverbruik bewust bij te houden en te beperken. Overigens zien we wel ruimte voor accessoires waar Nest nog niet mee gekomen is, waaronder temperatuursensoren of bewegingssensoren voor andere ruimten dan waar de thermostaat hangt.

Smart home-integratie

De Nest Thermostaat werkt samen met de producten van Nest zelf; de Nest Protect rookmelder en de Nest Cam camera’s. Alle producten verschijnen in dezelfde app en maken gebruik van de afwezigheidsfunctie (wanneer ingeschakeld). Ook spelen ze op elkaar in, bijvoorbeeld door de ketel direct uit te schakelen wanneer de Nest Protect alarm slaat. Nest weet het maximale uit de samenwerking tussen deze producten te halen dus het is geen overbodige luxe om verder uit te breiden met de producten uit het assortiment van het bedrijf.

harmony-elite-review-nest

Maar, daar blijft het niet bij. Je kunt de Nest Thermostaat ook integreren met smart home-producten van andere fabrikanten. Zo hebben we de thermostaat een knop gegeven op de Logitech Harmony Elite afstandsbediening. Hierdoor kunnen we de thermostaat met de afstandsbediening bedienen wanneer we voor de tv zitten. De Spin remote is een andere afstandsbediening die we met de Nest konden koppelen. Ook hebben we Nest gekoppeld met Philips Hue. De lampen springen aan wanneer de Nest Cam een inbreker detecteert en de lampen gaan rode flikkeren als de Nest Protect alarm slaat. Wanneer Nest ziet dat ik afwezig ben worden de lichten automatisch uitgeschakeld. Er zijn nog veel meer partners die je kunt koppelen met Nest. Een compleet overzicht vind je op deze pagina.

Conclusie

De Nest Thermostaat V3 is eigenlijk op alle fronten een prima product. Het design is fraai en goed doordacht, de functies werken zoals ze horen te werken, de thermostaat en de app zijn gebruiksvriendelijk, en – belangrijker nog – het laat je daadwerkelijk bewuster omgaan met de klimaatbeheersing in huis. Bijkomend pluspunt is dat Nest continu werkt aan de verbetering van zijn producten en dus vaak met updates komt. Je bent dus de komende tijd voorzien van een gebruiksvriendelijke, complete en fraaie thermostaat die je – als je hem de tijd geeft – automatisch helpt met het verlagen van je energierekening. Kan het beter? Absoluut. Zo kunnen we niet wachten op diepere integratie met energieleveranciers zodat je geen indicatie maar een daadwerkelijk verbruik of daadwerkelijke besparing ziet, en ook is de mogelijkheid voor verschillende schema’s welkom. Die diepere integratie bieden sommige energieleveranciers al met andere thermostaten – waardoor er ook meer mogelijkheden ontstaan – maar mogelijk wordt de benodigde data op termijn ook voor thermostaten zoals de Nest beschikbaar gesteld.


€ 238,99

Binnen 3 werkdagen

Bekijk

€ 238,99

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 238,99

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 119,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 119,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 129,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 139,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 139,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 139,00

Binnen ? werkdagen

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


 • Delen:

Reacties

 1. Evert
  21 oktober, 2016 om 19:15

  Wat een verhaal zeg. Jullie komt nooit verder dan die Nest of Evo home. Er zijn inmiddels zoveel mooiere dingen op de markt, die aanzienlijk meer mogelijkheden bieden!!

  • Martijn Chel
   21 oktober, 2016 om 23:06

   Ik hoor graag van je wat dan zoveel beter is? Meer mogelijkheden wil niet zeggen beter, laat ik dat voorop stellen, maar ik heb ook niet gezegd dat er niks mooiers/beters/uitgebreiders is. Dit is puur een review van de Nest en daar zijn we zeer tevreden over.

 2. Evert
  23 oktober, 2016 om 16:44

  Waaraan veel meer behoefte is dan dit soort “slimme” thermostaten, zijn goede regelingen, die comfort bieden in de hele woning: zoneregelingen. De meest misplaatste woorden in 2016: slim en duurzaam!!
  Ook deze Nest is niet in staat om het gewenste comfort te bieden, wanneer het gaat om onafhankelijke temperatuurregeling in meerdere ruimten, verspreid over meerdere etages. En die regelingen zijn er wel degelijk en voldoen meer dan goed! Google maar eens op “etageregeling of “zoneregeling”. Schrijf daarover maar eens een artikel!!

  • Martijn Chel
   23 oktober, 2016 om 17:03

   Je bent wel erg gepikeerd. Maar, ik snap wat je bedoelt. Echter, dan hebben we het over complete inbouwsystemen die veel meer kosten en niet even 1-2-3 geïnstalleerd kunnen worden. Ook hebben we het dan in veel gevallen (ik ken niet alles) niet over slimme systemen. Hou wel even in de gaten dat je hier op ‘Smarthome Magazine’ bent.

 3. Evert
  23 oktober, 2016 om 18:55

  Een Smarthome systeem installeer je niet even 1,2,3 in plaats van een oude thermostaat. Van dat soort zijn er, naast de Nest, inmiddels legio.
  Met 1 zogenaamde slimme thermostaat heb je nog steeds geen “slim” huis.
  Zie bijv. http://www.smarthomesystem.nl of http://www.heatapp.nu

  • Martijn Chel
   23 oktober, 2016 om 19:04

   Nogmaals, ik snap wat je bedoelt maar ook daar zitten nadelen aan. A) niet voor ieder huis en iedereen weggelegd (met name nieuwbouw), B) hoge kosten, C) alles van één bedrijf waar je dan puur van afhankelijk bent (geen flexibiliteit) en even iets verwisselen. Kortom, een kostbare en zeer toegepaste oplossing. Het zijn twee verschillende werelden, dat moet je wel begrijpen. Een smart home kan klein beginnen en voor de meesten is iets als een Nest een prima begin. Niemand heeft gezegd dat je met een Nest een smart home hebt, maar het is een begin om alles beetje bij beetje slimmer te maken. De systemen die jij bedoelt dat is gewoon één systeem en daar moet je je hele huis mee voorzien. Werkt wellicht prima (en soms beter) maar is gewoon echt andere koek, en voor 95 procent van onze doelgroep geen optie.

 4. Erik
  19 december, 2016 om 19:52

  Hallo,

  Momenteel hebben we onze Honeywell modulerende thermostaat zo ingesteld, dat hij ruim 1 uur voordat we naar bed gaan, in temperatuur zakt.
  Tevens gaan we in de avond in stappen naar een hogere temperatuur. Ik heb gelezen dat per 1.5 uur, de gevoelstemperatuur zakt met 0.5 graden. Dus ingesteld: bijv. 17:00 = 20 graden, 18:30 20.5 graden, en om 20:00 21 graden. 21:30 terug naar 18 graden.

  Ons (2-onder-1-kap)huis is goed geïsoleerd, en ondanks dat we ook alle slaapvertrekken op 18 graden (speelkamer warmer) verwarmen, komen we als gezin van 4 personen, inclusief bad/douche/koken op een jaarverbruik van 850 kub.

  Waarom dit verhaal?
  – Ten eerste vraag ik me echt af wat een dergelijke thermostaat ons nu echt kan besparen.
  – Ik lees dat hij soms pas in temperatuur zakt als je al uren weg bent. Hoe weet dat ding nu of ik een uur of 3 uur weg ben? Daar hebben wij als gezin geen regelmatig schema in.
  – Ik zie dat deze thermostaat pas in temperatuur zakt als hij denkt dat je naar bed gaat. Jammer, want ons huis koelt weinig af, en zoals gezegd, kan hij gerust ruim 1 uur of langer van te voren naar de nachtstand.
  – Mag ik dan aannemen dat ik uiteindelijk de thermostaat beter volledig zelf in kan stellen, met als enige meerwaarde dat ik hem op afstand kan uit/inschakelen?

  Ik ben benieuwd naar jullie reactie en ervaring aangaande deze “slimme” thermostaat.
  Bedankt,
  Erik

  • Martijn Chel
   19 december, 2016 om 21:55

   Hoi Erik,

   Dit is een review van de Nest. Helaas hebben we nog geen uitgebreide ervaring met de Honeywell.
   Op de Nest geef ik zelf wel aan als hij een uur eerder kan stoppen met verwarmen, wanneer ik naar bed ga. Dat is dan een handmatige aanpassing.

 5. Marleen
  08 februari, 2017 om 18:34

  Hoe positief kan je zijn!!! Heb thermostaat al een paar jaar. Reden van aankoop: huis warm in de ochtend, lerend schema, en dus ook een warm huis bij thuiskomst.
  Tot eind 2016 introductie van eco. Gevolg is dat mijne Schema,ik ben zeer regelmatig, wordt overruled en het huis bin thuiskomst koud is. Gebeld met nest. 3 verschillende oplossingen. Van helemaal resetten, naar je mobiel niet gebruiken als signaal dat je thuis bent, tot antwoord van vandaag: het auto learn schema werkt alleen in de ochtend. Ingestelde punten later in de dag worden genegeerd als je weg bent. Heel fijn Nest verkoopt een product en besluit vervolgens eenzijdig de boel aan te passen. Voel me belazerd. Maar ach… verdere dan begrip kom je toch niet bij ze. Geforceerde updates zijn killing je denkt een.product met bepaalde features te kopen en op een dag doet dat het niet meer. Helaas ook 3 protects dus wisselen naar een andere thermostaat wordt wel een hele dure. AFrader!!!!

  • Martijn Chel
   08 februari, 2017 om 19:10

   Ik begrijp je frustraties, maar de problemen niet helemaal. En, het feit dat je problemen ervaart betekent niet dat wij (of iemand anders) die ook ervaren hebben. Ik merk nu (we zijn weer veel verder) dat de Nest juist goed inspeelt op mijn aanwezigheid en afwezigheid. Hij weet inmiddels wanneer ik maar een uurtje weg ben en laat dan niet alles afkoelen bijvoorbeeld. Het is ook bekend dat de auto-afwezigfunctie altijd het schema overrulet. Dat moet ook, want die functie is juist voor de onregelmatige momenten. Als je je huis op een onregelmatig moment (aankomst later dan anders) warm wilt hebben moet je zelf een actie ondernemen. Of je moet de auto-afwezigfunctie uitzetten. Dat het alleen in de ochtend werkt is natuurlijk onzin, mocht Nest dat gezegd hebben.

 6. Floris
  09 januari, 2018 om 18:51

  Heb de Nest v3 icm opentherm op een Vailant HR Solidie nu precies een jaar. JA, we besparen op gas. Maar t comfort is ook afgenomen. Dat is puur de winst tov een domme ‘klokthermostaat’ die volgens een vast programma werkt, terwijl wij komen en gaan op verschillende tijden. Ideaal dat je m van afstand lager kan zetten. Dat miste we van de originele Calormatic.
  Maar een ideale stooklijn is ver te zoeken. De Nest maakt alleen gebruik van de aanvoer water temperatuur lijkt wel. Zonder de retourwater temp, deellast, pomp vermogen(die traploos is) etc. mee te nemen. Met gevolg dat de ketel regelmatig in de pendelbeveiliging terecht komt en de temperatuur, als gevolg, in huis niet meer mooi gelijkmatig is.
  En geef nu niet t antwoord dat t systeem dan waterzijdig niet goed afgeregeld is, want t enige wat we gedaan hebben is de thermostaat vervangen. Ook had ik alles al voor de komst vd Nest waterzijdig ahv cvtuning afgeregeld.

 7. Matthijs
  09 augustus, 2018 om 19:59

  Als bezitter van de 3e versie van deze thermostaat voel ik mij verplicht om geinteresseerden te waarschuwen voor dit apparaat, het apparaat werkt namelijk helemaal niet goed: Behalve dan dat het er leuk uit ziet en een leuk idee lijkt is het een storingsgevoelig apparaat dat op de raarste moment verbinding verliest en niet in staat blijk teen constante temperatuur te handhaven. Raar, aangezien dit een “smart” apparaat zou moeten zijn. Mijn oude Honeywell opentherm deed het 10x beter en kostte de helft.
  Doe jezelf een lol en koop een fatsoenlijk apparaat.

 8. blieck
  18 januari, 2020 om 14:42

  nest app is verslechtert

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.