Een smart home als je huurt of niet wilt verbouwen: zo begin je

06 augustus 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Nest Doorbell (1)

Iedereen kan tegenwoordig zijn huis slim maken. In dit artikel kijken we naar hoe je kunt beginnen aan een smart home als je een huis huurt of niet wilt verbouwen.

Een smart home is voor veel mensen pas een optie wanneer ze grondig gaan verbouwen of een nieuw huis bouwen. Hoewel dat in de basis het beste is – je kunt immers alles perfect positioneren, kabels door het hele huis leggen en alles netjes wegwerken – kun je tegenwoordig ook zonder problemen een smart home opbouwen zonder veel te verbouwen of een nieuw huis te bouwen. In dit artikel kijken we naar hoe je kunt beginnen aan een smart home als je een huis huurt of niet wilt verbouwen.

Algemene tips

Zeker wanneer je een huis of appartement huurt zit je gebonden aan bepaalde regels. Veel verbouwen mag je niet en in een appartement moet je ook rekening houden met de regels die voor alle huurders in het complex gelden. Het is dus verstandig om het kleinschalig te houden en vooral voor producten te kiezen die eenvoudig te installeren en de-installeren zijn. Deze smart home-producten kun je namelijk weer eenvoudig meenemen naar je volgende woning, en ze daar weer installeren. Er zijn vandaag de dag tal van smart home-producten te krijgen die geen ingewikkelde installatie vereisen, die je altijd mee kunt nemen en waarvoor niks verbouwd hoeft te worden.

Kies een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan vrijwel altijd en overal geïnstalleerd worden. Het enige wat je nodig hebt is een cv-ketel of (hybride) warmtepomp die compatibel is met het ‘OpenTherm’ protocol zodat de thermostaat daadwerkelijk met de ketel of warmtepomp kan communiceren. De thermostaat wordt op de plek van je oude thermostaat gehangen en bij de cv-ketel wordt in de meeste gevallen een connector geplaatst om de thermostaat met de ketel of warmtepomp te laten communiceren. Je hoeft geen nieuwe leidingen te leggen of gaten te boren; alles werkt vanuit de doos.

Heb je vloerverwarming met zones? Ook dan kun je het systeem slim maken. Een thermostaat (centraal of per zone) is handig en middels slimme systemen die kleppen openen of sluiten kun je elke zone laten verwarmen. Voorbeelden hiervan zijn de systemen van Honeywell, Heatit en Tado. Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld? Lees in ons Smart Living Project alles over het slim maken van de vloerverwarming.

Heatit thermostaat
Lees ook

Slimme thermostaten: de voordelen, tips en mogelijkheden

Draadloze en slimme beveiliging

Bij de beveiliging van je smart home denk je waarschijnlijk al snel aan een ingewikkeld beveiligingssysteem dat door een monteur geïnstalleerd moet worden, waarvoor kabels getrokken moeten worden en waarvoor een flinke investering nodig is. Hoewel deze systemen bestaan, en wellicht bij nieuwbouw de beste optie zijn, is het ook voor huurders en mensen die niet willen verbouwen relatief eenvoudig om een slim beveiligingssysteem te installeren. Er zijn diverse draadloze systemen te vinden die binnen een uur in huis te installeren zijn. De montage vindt in de meeste gevallen plaats middels tape of een schroefje, en bovendien is alles eenvoudig te verplaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is het Ajax-alarmsysteem. Dit systeem heeft gebruiksgemak, veiligheid en flexibiliteit hoog in het vaandel staan. Je kunt het systeem dan ook eenvoudig naar een ander huis verplaatsen.

Ajax is een voorbeeld van een alles-in-één alarmsysteem dat je binnen dat ecosysteem kunt uitbreiden, maar je kunt natuurlijk ook zelf camera’s en sensoren plaatsen die samen een alarmsysteem vormen. Slimme camera’s zijn een belangrijk onderdeel van een beveiligingssysteem en vandaag de dag zijn de meeste slimme camera’s zonder problemen draadloos te gebruiken. Je plaatst een camera op een positie in of buiten het huis, of je kunt de camera middels een paar schroeven op de gewenste plek ophangen. Er is geen ingewikkelde installatie nodig, je hebt geen monitoren die je ergens in huis moet plaatsen en afgezien van (in de meeste gevallen) een stroomkabel hoef je niks aan te sluiten.

alarm systeem beveiliging shutterstock
Lees ook

Je smarthome beveiligen: zo maak je je huis op een slimme manier veilig

Maak producten slim

De kans is groot dat je ook geen groot budget hebt voor een smart home make-over en dus wil je waarschijnlijk met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk apparaten slim maken. Gelukkig is dat in veel gevallen ook mogelijk. Met name als we kijken naar audio- en videoproducten. Er zijn diverse adapters beschikbaar waarmee je een tv of een audiosysteem met het internet kunt koppelen en zodoende toegang krijgt tot streamingdiensten voor audio en video. Denk bijvoorbeeld aan de Google Chromecast of Apple TV. Ook kun je met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld middels een infraroodverlengsysteem, zorgen dat apparaten netjes weggewerkt worden en dus onzichtbaar bediend kunnen worden. Dit is een ‘domme’ aanpassing maar zorgt voor een ‘slimme uitstraling’. Een ander voorbeeld is de slimme stekker. Plaats domme apparatuur op de slimme stekker of het slimme stopcontact en middels één knop op je smartphone kun je zo lampen, av-apparatuur of andere producten direct in- of uitschakelen. Daarnaast bieden nagenoeg alle fabrikanten van multiroom audiosystemen (waarover hieronder meer) de mogelijkheid om een ‘domme’ audio-installatie met het multiroomsysteem te koppelen. Hierdoor kun je je huidige audiosysteem behouden, wat weer een flinke investering scheelt.

Daarnaast kun je met sensoren en actoren bestaande, domme producten slim maken. Een goed voorbeeld daarvan is het slim maken van je koelkast of wijnklimaatkast door er sensoren op te monteren of in te plaatsen. Zo kun je met een deursensor automatisch meldingen versturen zodra de deur te lang openstaat. Met een sensor in de wijnklimaatkast kun je zelf de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten houden. Met nieuwe technologie zorg je ervoor dat je ‘oude’ apparaat slim wordt gemaakt. En dat zonder dat je gelijk een slimme koelkast of wijnklimaatkast hoeft te kopen. Overigens geldt hetzelfde principe voor veel andere producten en toepassingen. Zo kun je met een slimme actor achter je lichtschakelaar een lamp slim maken of met een slimme stekker een apparaat slim maken.

Haier wijnklimaatkast review – plaatsing 2
Lees ook

Een koelkast, wijnklimaatkast of vriezer slim maken (en controleren) doe je zo

Multiroom audio

Een slim huis kan natuurlijk niet zonder multiroom audio; muziek in elke kamer in huis zonder dat hier een kabel bij komt kijken. Multiroom audiosystemen worden middels een app op je smartphone bediend, kunnen vrijwel onbeperkt uitgebreid worden met speakers (van hetzelfde merk) en maken het mogelijk om muziek door het hele huis weer te geven, van dezelfde bron of verschillende bronnen. Er zijn tientallen multiroom audiosystemen te krijgen, van onder meer Sonos, Google (Nest), Denon Heos, Raumfeld, Samsung, LG en ga zo maar door. Daarnaast kun je tegenwoordig dankzij een verscheidenheid aan protocollen muziek en video naar verschillende apparaten in huis streamen. Zo kun je gebruikmaken van Apple AirPlay 2, Google Chromecast en DLNA. Kies je voor slimme speakers met ingebouwde spraakassistent? Dan kun je zelfs je gekoppelde smart home-producten middels je stem bedienen.

slimme speakers
Lees ook

Slimme speakers: de beste modellen van 2023/2024 en wat te verwachten

Slimme verlichting

Slimme verlichting is helemaal hip; wie wil er nou niet alle lampen in huis met een app bedienen, routines instellen om lampen automatisch in of uit te laten schakelen en het idee hebben dat de verlichting van je huis met je meedenkt? Dit is allemaal mogelijk met de slimme verlichting van onder meer Philips Hue, Innr, IKEA en LIFX. Er is vandaag de dag een reusachtige keuze in slimme lampen en armaturen die je door je hele huis kunt plaatsen. De installatie is zeer eenvoudig; je vervangt de normale lamp of armatuur met de slimme lamp of armatuur en je kunt aan de slag. Geen nieuwe kabels en geen boorgaten. Je kunt het vervolgens zo gek maken als je zelf wilt; vervang al je lampen in huis of vervang alleen de lampen in de slaapkamer en woonkamer. De slimme lampen zijn niet goedkoop maar het grote voordeel is dat je ze altijd mee kunt nemen naar je volgende huis.

slimme verlichting
Lees ook

Slimme verlichting kopen: hier let je op en dit zijn de aanraders

Extra tips

Als je net begint met een slim huis dan is de kans groot dat je niet echt kijkt naar wat met elkaar kan samenwerken. Zoals een lamp met een thermostaat of een camera met je televisie. Maar, als je nu al weet dat je mogelijk in de toekomt wilt gaan uitbreiden en vervolgens alles met elkaar wilt koppelen om via één centrale plek te automatiseren dan kan het wel lonen nu al te kijken naar de protocollen die gebruikt worden. Ook kun je kijken naar ingebouwde compatibiliteit, zoals bijvoorbeeld Philips Hue dat compatibel is met producten van Innr en IKEA.

Een goede start op dit moment is je eerst oriënteren in de wereld van hubs. Je kunt gaan voor geavanceerde hubs als Homey, Home Assistant of Fibaro waarmee de kans groot is dat je al je slimme producten kunt koppelen. Deze hubs bieden de mogelijkheid geavanceerde scenario’s te maken waarmee je complete huis te automatiseren is. Maar, de leercurve is steil en de aanschafkosten zijn vaak relatief hoog. Je kunt ook voor een minder geavanceerd systeem als Google Home of Apple HomeKit kiezen. Je krijgt wat meer gebruiksgemak en de kosten liggen lager, maar het aantal te koppelen producten is minder en je kunt minder geavanceerde scenario’s maken. Een andere optie is producten van een specifiek merk kiezen en dat systeem uitbreiden met compatibele producten van andere merken. Zo kan Philips Hue geïntegreerd worden met tal van diensten en producten van andere merken. Sowieso kan het interessant zijn voor A-merken te kiezen aangezien de kans dan groter is dat deze producten gekoppeld kunnen worden aan andere producten en diensten.

 

smarthome header nieuw 2
Lees ook

Tips en adviezen over smarthome platformen, software en protocollen

De basis van elk smart home, groot of klein, is een goed functionerend thuisnetwerk met een goede internetverbinding. Het gaat niet alleen om hoeveel streepjes bereik je in elke ruimte hebt, maar om hoeveel bandbreedte je apparaten tot hun beschikking hebben om hun werk te doen. Wanneer je een ethernetkabel kunt leggen voor een slim apparaat is dat altijd aan te raden. Vervolgens ga je kijken naar oplossingen als powerline adapters (internet via je stopcontact), mesh-routers, access points, etc. Het doel is een volledig dekkend WiFi-netwerk zodat al je apparaten voldoende bereik en een stabiele verbinding hebben. In onderstaand artikel leggen we je hier meer over uit.

smarthome header nieuw 1
Lees ook

Tips en adviezen voor het netwerk en de beveiliging van je smarthome

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen.

Reacties (0)