Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Een smart home als je huurt of niet wilt verbouwen: zo begin je

Geschreven door
Geplaatst op13 oktober 2016, 12:33 CategorieTips en advies

Een smart home is voor veel mensen pas een optie wanneer ze grondig gaan verbouwen of een nieuw huis bouwen. Hoewel dat in de basis het beste is – je kunt immers alles perfect positioneren, kabels door het hele huis leggen en alles netjes wegwerken – kun je tegenwoordig ook zonder problemen een smart home opbouwen zonder veel te verbouwen of een nieuw huis te bouwen. In dit artikel kijken we naar hoe je kunt beginnen aan een smart home als je een huis huurt of niet wilt verbouwen.

Algemene tips

Zeker wanneer je een huis of appartement huurt zit je gebonden aan bepaalde regels. Veel verbouwen mag je niet en in een appartement moet je ook rekening houden met de regels die voor alle huurders in het complex gelden. Het is dus verstandig om het kleinschalig te houden en vooral voor producten te kiezen die eenvoudig te installeren en de-installeren zijn. Deze smart home-producten kun je namelijk weer eenvoudig meenemen naar je volgende woning, en ze daar weer installeren. Er zijn vandaag de dag tal van smart home-producten te krijgen die geen ingewikkelde installatie vereisen, die je altijd mee kunt nemen en waarvoor niks verbouwd hoeft te worden.

Kies een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan vrijwel altijd en overal geïnstalleerd worden. Het enige wat je nodig hebt is een cv-ketel die compatibel is met het ‘OpenTherm’ protocol zodat de thermostaat daadwerkelijk met de ketel kan communiceren. De thermostaat wordt op de plek van je oude thermostaat gehangen en bij de cv-ketel wordt in de meeste gevallen een connector geplaatst om de thermostaat met de ketel te laten communiceren. Je hoeft geen nieuwe leidingen te leggen of gaten te boren; alles werkt vanuit de doos. Meer over slimme thermostaten lees je in onze energie-sectie. Daarnaast kun je terecht in ons artikel over de beste slimme thermostaten.

nest-slimme-thermostaat

Draadloze en slimme beveiliging

Bij de beveiliging van je smart home denk je waarschijnlijk al snel aan een ingewikkeld beveiligingssysteem dat door een monteur geïnstalleerd moet worden, waarvoor kabels getrokken moeten worden en waarvoor een flinke investering nodig is. Hoewel deze systemen bestaan, en wellicht bij nieuwbouw de beste optie zijn, is het ook voor huurders en mensen die niet willen verbouwen relatief eenvoudig om een slim beveiligingssysteem te installeren. Er zijn diverse draadloze systemen te vinden die binnen een uur in huis te installeren zijn. De montage vindt in de meeste gevallen plaats middels tape of een schroefje, en bovendien is alles eenvoudig te verplaatsen. Zo hebben wij onlangs het beveiligingssysteem van Woonveilig getest. Dit systeem heeft gebruiksgemak en flexibiliteit hoog in het vaandel staan. Je kunt het systeem dan ook eenvoudig naar een ander huis verplaatsen.

Woonveilig-deur

Slimme camera’s zijn een belangrijk onderdeel van een beveiligingssysteem en vandaag de dag zijn de meeste slimme camera’s zonder problemen draadloos te gebruiken. Je plaatst een camera op een positie in of buiten het huis, of je kunt de camera middels een paar schroeven op de gewenste plek ophangen. Er is geen ingewikkelde installatie nodig, je hebt geen monitoren die je ergens in huis moet plaatsen en afgezien van (in de meeste gevallen) een stroomkabel hoef je niks aan te sluiten. Onlangs hebben we de beste slimme beveiligingscamera’s voor je op een rijtje gezet. Daarnaast kun je voor meer informatie terecht in onze sectie over veiligheid en beveiliging.

Maak producten slim

De kans is groot dat je ook geen groot budget hebt voor een smart home make-over en dus wil je waarschijnlijk met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk apparaten slim maken. Gelukkig is dat in veel gevallen ook mogelijk. Met name als we kijken naar audio- en videoproducten. Er zijn diverse adapters beschikbaar waarmee je een tv of een audiosysteem met het internet kunt koppelen en zodoende toegang krijgt tot streamingdiensten voor audio en video. Denk bijvoorbeeld aan de Google Chromecast of Apple TV. Ook kun je met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld middels een infraroodverlengsysteem, zorgen dat apparaten netjes weggewerkt worden en dus onzichtbaar bediend kunnen worden. Dit is een ‘domme’ aanpassing maar zorgt voor een ‘slimme uitstraling’. Een ander voorbeeld is de slimme stekker. Plaats domme apparatuur op de slimme stekker of het slimme stopcontact en middels één knop op je smartphone kun je zo lampen, av-apparatuur of andere producten direct in- of uitschakelen. Daarnaast bieden nagenoeg alle fabrikanten van multiroom audiosystemen (waarover hieronder meer) de mogelijkheid om een ‘domme’ audio-installatie met het multiroomsysteem te koppelen. Hierdoor kun je je huidige audiosysteem behouden, wat weer een flinke investering scheelt.

tp-link-plug-schakelaar

Wil je jouw tv en home cinema-systeem wat slimmer maken? Lees dan verder in ons artikel over de benodigdheden voor een slim home cinema-systeem. Ook kun je ons artikel over alles met één afstandsbediening bedienen lezen.

Multiroom audio

Een slim huis kan natuurlijk niet zonder multiroom audio; muziek in elke kamer in huis zonder dat hier een kabel bij komt kijken. Multiroom audiosystemen worden middels een app op je smartphone bediend, kunnen vrijwel onbeperkt uitgebreid worden met speakers (van hetzelfde merk) en maken het mogelijk om muziek door het hele huis weer te geven, van dezelfde bron of verschillende bronnen. Er zijn tientallen multiroom audiosystemen te krijgen, van onder meer Sonos, Bose, Denon Heos, Raumfeld, Samsung, LG en ga zo maar door. Wij hebben onlangs het multiroom-systeem van Raumfeld uitgebreid getest en nemen je in het artikel mee door de installatie en het gebruik van multiroom audiosystemen.

Raumfeld-review-smart-home-1

Slimme verlichting

Slimme verlichting is helemaal hip; wie wil er nou niet alle lampen in huis met een app bedienen, routines instellen om lampen automatisch in of uit te laten schakelen en het idee hebben dat de verlichting van je huis met je meedenkt? Dit is allemaal mogelijk met de slimme verlichting van onder meer Philips Hue en LIFX. Beide bedrijven hebben een groot assortiment lampen en armaturen die je door je hele huis kunt plaatsen. De installatie is zeer eenvoudig; je vervangt de normale lamp of armatuur met de slimme lamp of armatuur en je kunt aan de slag. Geen nieuwe kabels en geen boorgaten. Je kunt het vervolgens zo gek maken als je zelf wilt; vervang al je lampen in huis of vervang alleen de lampen in de slaapkamer en woonkamer. De slimme lampen zijn niet goedkoop maar het grote voordeel is dat je ze altijd mee kunt nemen naar je volgende huis. Onlangs hebben we het slimme verlichting-systeem van Philips Hue uitgebreid getest.

Philips-Hue-review-slaapkamer-1

Extra tips

Als je je huis wilt gaan inrichten met smart home-producten maar je wilt/kunt niet verbouwen en geen drastische aanpassingen doorvoeren dan is het verstandig om nog niet te kijken naar de echte alles-in-één systemen. Denk bijvoorbeeld aan Fibaro, een merk dat je hele huis op verschillende manieren slim kan maken maar waarvoor wel aanpassingen gedaan moeten worden aan je huis. Het systeem is duurder dan de ‘losse’ producten die we in dit artikel omschreven maar integreert dus bijna alles in huis, van slimme raamdecoratie tot de verlichting.Dit soort systemen kun je het beste overwegen bij een grote verbouwing of nieuwbouw, zodat alles perfect aangelegd en aangesloten wordt, en bovendien netjes weggewerkt wordt.

Ga als je net begint met een klein systeem ook niet teveel kijken naar wat met elkaar werkt, en dus met elkaar communiceert. Het is leuk als de thermostaat met je verlichting communiceert maar er zijn op dit moment zoveel protocollen en ontwikkelingen dat het nog helemaal niet duidelijk is waar de communicatie van je smart home over vijf jaar op gebaseerd is. Kies nu producten die je op dit moment nodig hebt en die je nu (als stand-alone product) graag in je smart home wilt hebben staan.

De basis van elk smart home, groot of klein, is een goed functionerend thuisnetwerk met een goede internetverbinding. Het gaat niet om hoeveel streepjes bereik je in elke ruimte hebt, maar om hoeveel bandbreedte je apparaten tot hun beschikking hebben om hun werk te doen. Wanneer je een ethernetkabel kunt leggen voor een slim apparaat is dat altijd aan te raden. Vervolgens ga je kijken naar oplossingen als powerline adapters (internet via je stopcontact). Als het niet anders kan dan is draadloos de oplossing. Maar let wel; een gemiddelde router kan 25 apparaten draadloos aan, daarna gaat het echt ten koste van de snelheid van je internetverbinding. Zorg dus voor een optimale gezondheid van je thuisnetwerk.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.