Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: Philips Hue Motion Sensor, bewegingssensor voor je Hue-lampen

Geschreven door
Geplaatst op22 november 2016, 14:29 CategorieReviews

Een aantal maanden terug hebben we uitgebreid gekeken naar de Hue-lampen van Philips en we waren hier zeer enthousiast over. De ontwikkeling van Hue-producten staat echter niet stil en in augustus lanceerde Philips dan ook verbeterde lampen, nieuwe armaturen en een bewegingssensor voor de Hue-lampen. In deze review kijken we naar de Philips Hue Motion Sensor.

Wat is de Philips Hue Motion Sensor?

De Philips Hue Motion Sensor is een slimme bewegingssensor waarmee je de Hue-verlichting van Philips kunt bedienen. Zonder sensor kun je de lampen middels de app of een optionele schakelaar aan- of uitzetten, kun je routines aanmaken waardoor de lampen automatisch aangaan of uitgaan, en kun je middels geofencing de lampen in laten schakelen zodra je in de buurt bent. De sensor voegt bewegingen in een ruimte toe aan de mogelijkheden om de Hue-lampen te laten reageren.

philips-hue-motion-sensor-review

De Motion Sensor kan in elke willekeurige ruimte geplaatst worden en houdt in een hoek van 100 graden in de gaten of er bewegingen waar te nemen zijn. In de Hue-app kun je aangeven hoe de sensor de lampen laat reageren op bewegingen. Zo kun je een bepaalde scene activeren en kun je een nachtroutine en een dagroutine aanmaken. Een nachtroutine kan betekenen dat bij het waarnemen van een beweging de lamp op een helderheid van 20 procent aangezet wordt, een soort nachtlampje dus. Daarbij beschikt de accessoire over een lichtsensor waarmee bepaald kan worden (via de app in te stellen) of het licht wel of niet aan moet gaan wanneer er voldoende daglicht binnenvalt.

De Philips Hue Motion Sensor kan gekocht worden voor een adviesprijs van 40 euro.

Philips Hue ecosysteem

Om de Philips Hue Motion Sensor in te zetten moet je al in het Hue-ecosysteem geïnvesteerd hebben. Je hebt immers al een Hue-hub nodig, en minimaal één lamp. De Motion Sensor wordt via de app aan je Hue-systeem toegevoegd en kan één lamp of een groep lampen bedienen. Wat voor soort Hue-lamp je gebruikt doet er niet toe. Je kunt kiezen voor de White Ambiance-lampen, de White and Color-lampen en zelfs de lampen met armatuur.

Design

De Philips Hue Motion Sensor is een zeer klein apparaatje, eigenlijk een simpel wit blokje van 6 bij 6 centimeter met aan de voorzijde een bolvormige sensor en een kleine lichtsensor. Het apparaatje is simpel en strak vormgegeven, met afgeronde hoeken en verder geen opvallende elementen. De achterzijde is voorzien van een klepje waarachter zich twee AAA-batterijen bevinden. Deze moeten volgens Philips gemiddeld om de twee tot drie jaar vervangen worden.

philips-hue-motion-sensor-review-design-2

In de doos vinden we ook bevestigingsmateriaal terug. Geen plakstrips of klittenband maar een plug met schroef waarop een kleine magneet geplaatst kan worden. Wil je de sensor dus goed bevestigen aan de muur dan moet je de boormachine erbij pakken. Overigens is de sensor dankzij een IP42-rating bestand tegen wat stof en vocht dus ook een garage of badkamer behoort tot de ruimten waarin de sensor geplaatst kan worden.

Plaatsing en montage

Je kunt de Philips Hue Motion Sensor op drie manieren plaatsen. Middels de meegeleverde schroef, plug en magneet kun je de sensor ophangen waar je wilt, maar dat is dus wel een definitieve positie die je niet eenvoudig wisselt. Ook kun je de sensor alleen in een hoek van 30 graden of recht op de magneet zetten. Er zijn geen tussenposities mogelijk waardoor je niet echt flexibel bent. Je kunt de sensor ook ergens neerzetten, bijvoorbeeld op een kast of op een vensterbank. Daarnaast kun je de sensor aan een metalen oppervlak bevestigen dankzij de magneet in de achterzijde. In alle gevallen is het belangrijk om te weten dat de sensor in een hoek van 100 graden de bewegingen kan waarnemen. Voordat je een gat boort is het dan ook verstandig om met wat plakband te testen of de sensor bewegingen in de betreffende ruimte goed kan waarnemen.

Maar, de allereerste vraag die je jezelf moet stellen (voor aankoop zelfs nog) is waar je de Motion Sensor wilt plaatsen. Wij hebben niet elke fitting in huis voorzien van een Hue-lamp maar wel de sfeerverlichting in de woonkamer, de verlichting in de bioscoop, de verlichting in de slaapkamer en de verlichting in de badkamer. Philips geeft zelf op de website al aan dat de badkamer een geschikte ruimte voor de sensor is dus daar zijn we mee van start gegaan.

philips-hue-motion-sensor-review-montage

Echter, we kwamen er al snel achter dat er waarschijnlijk niet veel Nederlandse badkamers zijn die iets aan deze sensor hebben. Het moment dat je de badkamer binnenloopt gaat de lamp aan, en de lamp blijft aan wanneer je je tanden poetst of wanneer je voor de spiegel staat. Maar, de meeste mensen hebben in de badkamer ook een douche staan en daar zit het probleem. De sensor kan bewegingen niet door glas of plastic waarnemen en dit heeft als gevolg dat het licht automatisch uitgezet wordt zodra je onder de douche staat en er dus geen bewegingen meer waargenomen kunnen worden. Voor ons betekende dit één keer douchen in het donker. De badkamer was dus niet de ideale ruimte. Ja, je kunt de sensor instellen op bijvoorbeeld 30 minuten ‘vertraging’ waardoor de lamp nog 30 minuten blijft branden wanneer er geen beweging meer waargenomen wordt maar dit is weer niet de beste en energiezuinigste oplossing als je even je tanden poetst en het licht dus alsnog 30 minuten blijft branden. Ook kun je een tweede sensor in de douche zelf hangen maar dat gaat ons net wat te ver.

Het zoeken naar de perfecte ruimte voor de Motion Sensor bleek dus lastiger dan verwacht want we hadden geen Hue-lampen in een hal, garage, keuken of kelder hangen. Voor de test hebben we het toch maar even omgedraaid; de lamp van de kelder werd omgewisseld met die van de badkamer. En ja, dat werkte perfect. De lamp sprong aan zodra de deur openging en de lamp sprong binnen een minuut uit zodra de deur dicht ging. Maar, dat zorgde direct ook voor de volgende vraag; de meeste (kleine) ruimtes waarin de lamp even aan moet om ergens doorheen te lopen of iets te pakken worden ten eerste niet snel voorzien van een relatief dure Hue-lamp maar bovenal hebben die ruimtes in de meeste gevallen een simpele lichtschakelaar bij de deur zitten. Wat is dan de moeite om die schakelaar even om te zetten en is dat de investering van een sensor en Hue-lamp (minimaal 60 euro) waard? Maar goed, we gaan al te snel voor dit kopje.

philips-hue-motion-sensor-review-design

Kort gezegd is het dus belangrijk dat je van te voren goed bedenkt welke ruimte echt interessant is voor deze motion sensor. Een slaapkamer voorzien van de sensor is lastig aangezien je ook in bed kunt bewegen, maar een keuken zou wel weer tot de opties behoren aangezien je hier vaak bezig bent (dus beweegt) of even snel binnenloopt om wat te pakken. Als er geen beweging is mag het ook donker zijn. Hetzelfde geldt voor een gang of hal, maar het blijft dus de vraag of je (minimaal) 60 euro uit wilt geven om die simpele schakelaar niet meer te gebruiken.

Installatie

Zodra je de Motion Sensor hangt of staat is de installatie een fluitje van een cent. Je opent de Hue-app, geeft bij accessoires aan dat je de Motion Sensor wilt toevoegen, je drukt op de grote knop van de hub en de sensor is toegevoegd aan je Hue-systeem. Vervolgens kun je aan de slag met de diverse instellingen van de sensor.

philips-hue-motion-sensor-review-app-3

In de Hue-app heb je de mogelijkheid een nachtmodus en een dagmodus in te stellen. Je kunt zelf aangeven van hoe laat tot hoe laat elke modus gebruikt moet worden, welke lamp of groep lampen op de sensor moet reageren en welke scene er ingesteld wordt voor de betreffende modus. Je kunt dus een scene met gedimd licht voor ’s nachts gebruiken en een scene met fel licht voor overdag.

philips-hue-motion-sensor-review-app-1

Je kunt ook aangeven hoe de lampen op de lichtsensor moeten reageren. In de app heb je de mogelijkheid om middels een slider de gevoeligheid van de lichtsensor in te stellen en dus aan te geven bij welke hoeveelheid daglicht de lampen niet ingeschakeld hoeven te worden. Ook wat betreft de bewegingen heb je de mogelijkheid de gevoeligheid in te stellen, maar hier heb je maar drie standen waar je uit kunt kiezen. tot slot kun je aangeven hoeveel tijd de lampen niets moeten doen wanneer er geen beweging is. Dit is minimaal 1 minuut en maximaal 1 uur.

philips-hue-motion-sensor-review-app-2

De Hue-app heeft de optie om maximaal drie ruimten te selecteren. Deze ruimten (met Hue-lampen) reageren dus op de sensor. Maar, de ruimten reageren dus ook wanneer de sensor geen bewegingen meer waarneemt. Hang je de sensor dus op de gang en laat je de lampen in drie ruimten aangaan, dan zullen die lampen ook weer uitgezet worden zodra er niemand meer in de gang loopt. In onze optiek is in de meeste gevallen één ruimte dus de beste keuze.

Gebruik

We hebben het hierboven al een aantal keer aangegeven maar het gebruik is echt afhankelijk van de ruimte waarin de Hue Motion Sensor geplaatst wordt, en daar moet goed over nagedacht worden. Datgene wat de sensor ‘ziet’ is hierin leidraad en kan er dus voor zorgen dat het licht uitgaat terwijl je dat niet wilt. In onze optiek maakt dit de sensor met name geschikt voor afgesloten en kleine ruimten waarin je maximaal een paar minuten bent, waar je continu actief bezig bent of waar je even doorheen loopt. Dat je meerdere kamers/ruimten kunt koppelen is leuk maar in de meeste gevallen alleen handig als het om twee gangen gaat of een garage die uit twee delen bestaat. Over het algemeen zal de sensor met name geschikt zijn voor een wc, een badkamer zonder douche, een kelder, een garage, een gang of een keuken waarin je alleen licht wilt als je er ook daadwerkelijk bezig bent. De enige vraag die je jezelf dan moet stellen is of de schakelaar gebruiken echt zo vervelend is dat het de investering in een Hue-lamp en sensor verantwoordt.

philips-hue-motion-sensor-review-totaal

Je moet in die ruimten dus ook Hue-lampen hebben hangen en vooralsnog zullen de meeste Hue-gebruikers alleen Hue-lampen hebben hangen op plekken waar sfeerverlichting van belang is, voor langer dan een paar minuten. Denk aan de woonkamer, de slaapkamer en de speelruimte of bioscoop. Gebruik je meerdere sensoren dan zou je een dergelijke ruimte ook kunnen voorzien maar in onze optiek zijn dit soorten ruimten toch eenvoudiger te bedienen middels een (Hue) schakelaar, een smartphone of een afstandsbediening of knop met Hue-integratie. Daarbij kwamen we er ook achter dat de kat en de sensor niet samengaan. Mocht je de sensor dus in een ruimte hangen waar ook huisdieren rondlopen dan zal de verlichting vaak aanspringen.

Dat gezegd hebbende is de Hue Motion Sensor wel een accessoire die precies doet wat je ervan verwacht. De bewegingssensor reageert snel waardoor de lichten direct aanspringen en de lichtsensor weet precies wanneer er voldoende daglicht is zodat de lampen niet aan hoeven te springen. Ook is de accessoire compleet naar eigen wens af te stellen en kan deze eenvoudig geplaatst en geïnstalleerd worden. Helaas is er geen mogelijkheid om de sensor met smart home-apparatuur van andere fabrikanten te integreren, wat met de Hue-lampen zelf wel mogelijk is. Integratie met bijvoorbeeld Apple HomeKit of Nest is dus geen optie.

Conclusie

Het probleem van de Hue Motion Sensor is dus niet dat het niet werkt of niet goed werkt. In tegendeel; de sensor werkt perfect, doet precies datgene wat je ervan mag verwachten, is zeer gebruiksvriendelijk, en voegt aan dit alles diverse handige instellingsmogelijkheden toe zodat je optimaal gebruikmaakt van de mogelijkheden van Hue. Kleine minpuntjes zijn de montagesteun die niet flexibel in te stellen is en het gebrek aan integratie met andere smart home-producten. Het belangrijkste punt is echter de toegevoegde waarde van de sensor. Er zijn niet veel ruimten waar de sensor geschikt voor is en die kleine en afgesloten ruimten waarin de sensor zijn werk wel goed kan doen worden in onze optiek nog niet vaak van Hue-lampen voorzien. Maar, heb je heel je huis een Hue-upgrade gegeven dan kun je met de sensor die paar ruimten waar je soms even bent ook een comfortabele en energiezuinige make-over geven met de Motion Sensor.

Minpunten

 • Aantal toepassingsmogelijkheden is beperkt
 • Montagesteun is niet flexibel
 • Geen integratie met andere smart home-producten

Pluspunten

 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Tal van handige instellingsmogelijkheden
 • Werkt perfect
Smarthome Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct
€ 137,95

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl
 • Delen:

Reacties

 1. Joey
  23 juni, 2018 om 1:54

  Zeker oneens! Helemaal niet handig. Je kunt in een ruimte niet enkele lampen selecteren. Hoop dat die mogelijkheid nog komt. In onze kamer willen we vier van de vijf lampen selecteren. Dit is onmogelijk binnen een groep.

 2. Ruud
  03 februari, 2020 om 12:20

  Wat ik een tekortkoming vind is dat je naast de sensor geen normale routine kan instellen op dezelfde lamp
  Voorbeeld sensor in de nacht van 23:30 tot 6:00 20% en na beweging na 1 minuut weer uit, automatisch is dan de tijd dag van 6:00 tot 23:30 de dagtijd
  Ik probeer er een routine bij de maken van 6:00 tot 6:20 ivm opstaan aankleden maar dat werkt niet en dat maakt hem ongeschikt voor een slaapkamer

  • BAS
   03 juli, 2020 om 11:12

   Helemaal gelijk wat RUUD zegt.
   Je kan geen Routines draaien naast de sensor opties heeft iemand een oplossing hier voor.

  • Pierre
   04 september, 2020 om 12:16

   Je hebt natuurlijk gelijk, maar misschien moet je je afvragen of het wel realistisch is dat je zo’n functionaliteit hier mag verwachten.
   Ik had dezelfde behoefte (en nog wel wat meer in dit vlak) en heb daarom een domotica systeem aangeschaft van Fibaro. Dat is redelijk kostbaar en nog steeds beperkt. Later ben ik overgestapt op een Rasberry Pi met Home Assistant. Daarmee kan ik zo’n beetje alles programmeren wat ik maar wil. Kost uiteindelijk een kleine 100 euro (Robbshop) en werkt perfect samen met de HUE apparaten via de HUE bridge.

 3. michael
  03 juli, 2020 om 19:33

  beste is het mogelijk om meerdere sensoren dezelfde lichtgroep te laten bedienen? bv ik zou graag onze lichten op de gang laten aanspringen indien er iemand uit zijn slaapkamer komt, maar kan met 1 sensor niet de volledige gang in beeld brengen…

 4. Mike
  28 juli, 2020 om 20:09

  Perfecte sensor wanneer deze is gekoppeld aan een domotica systeem.
  Al het bovenstaande is waar, echter wordt je door de sensor niet via de HUE app maar via een domotica systeem te gebruiken veeel flexibeler, je kan lampen individueel instellen incl allerlei slimme routines. (Je stelt in de HUE app in als “niets doen” en regelt de acties in het domotica systeem)
  Wat in de review geheel niet benoemd wordt is dat de sensor ook een temperatuur sensor bevat.
  Deze is niet zichtbaar in de HUE app maar wel in een domotica systeem. Dit geeft de mogelijkheden naast licht ook de temperatuur als trigger gebruiken voor lampen, of de kleur aanpassen op basis van temperatuur (enz.)
  Ik heb er nu 6 geplaatst en ben erg blij met het resultaat. Nooit meer lampen die vergeten zijn uit te doen.

 5. Selis
  22 september, 2020 om 16:02

  Hai
  ik heb ook dit systeem. Het systeem werkt goed, alleen ik wil dat het systeem tijdens een beweging een melding geeft op mijn smart telefoon. Hoe doe ik dat. Of is dit niet mogelijk. Ik heb overal hue lampen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.