Een slimme beveiligingscamera kopen: alles dat je moet weten

12 november 2016 6 Minuten 0 Reacties
Nest Cam slimme beveiligingscamera

Wil je een slimme camera kopen? In dit artikel zetten we alles dat je over slimme beveiligingscamera's moet weten onder elkaar.

Een smart home kan uit tal van apparaten bestaan, waaronder één of meerdere slimme beveiligingscamera’s. Vanwege de verschillen die de camera’s met zich mee brengen, is het echter wel altijd verstandig om je eerst in te lezen alvorens je ervoor kiest om een slimme beveiligingscamera aan te schaffen. Een vraag die je jezelf bijvoorbeeld kunt stellen, is of je al dan niet vast wilt zitten aan een abonnementsdienst. In dit artikel zetten we alles dat je over slimme camera’s moet weten onder elkaar.

Wat is een slimme camera?

Een slimme beveiligingscamera kan altijd en overal gebruikt worden, zowel binnenshuis als buitenshuis. Je richt het apparaat op een plek die jij in de gaten wilt houden en kunt vervolgens via bijvoorbeeld jouw smartphone of tablet meekijken of alles wel goed gaat. Daarvoor hoef je dus niet thuis te zijn. Ook bestaan er slimme camera’s die beseffen wat ze zien. Op die manier kan het apparaat jou een notificatie sturen als er mensen rondhangen op de plek waar de camera op gericht staat, of dat het puur een huisdier of de auto van de buren is. De camera’s worden alsmaar slimmer en kunnen dus precies herkennen wat er beweegt en in de nabije toekomst zelfs wie er beweegt. Een van de slimme camera’s die over een aantal van die kwaliteiten beschikt, is de Netatmo Presence.

Plaatsing en installatie

Bij de aanschaf van een beveiligingscamera is het altijd handig om van tevoren in gedachte te hebben wat je er precies mee wilt doen en wat de camera moet kunnen. Zo zijn er camera’s die draadloos werken en daardoor afhankelijk zijn van batterijen, waaronder de draadloze Arlo-camera. Ook kun je ervoor kiezen om een camera te nemen die gewoon met een stroomkabel werkt. Wat betreft installatie heb je ook meerdere keuzes. Zo kun je kiezen of je de camera op wilt hangen of neer wilt zetten. Zodra je de camera eenmaal hebt aangeschaft, kan de handleiding geraadpleegd worden om de slimme camera op de ideale manier te plaatsen en te installeren. Ook zit er in de verschillende camera’s nogal een verschil of ze kunnen draaien en of dat al dan niet van afstand bediend kan worden.

Niet iedere camera is overigens gemaakt om ook buiten gebruikt te worden. Of een camera al dan niet goed is voor buitengebruik, is onder andere afhankelijk van de waterdichtheid van het apparaat. Een oplossing waarbij je een camera die voor binnen bedoeld is door glas naar buiten richt, is daarbij allesbehalve ideaal. Omdat camera’s tegenwoordig vaak over infraroodverlichting beschikken om ook ’s nachts goed te kunnen zien, valt die optie af. Infraroodverlichting gaat namelijk niet door glas heen en zorgt voor weerkaatsing waardoor je alleen nog een vlek ziet.

Wat kan een slimme camera?

Een slimme beveiligingscamera houdt de gehele plek waar hij op gericht staat in de gaten. De exacte mogelijkheden zijn per model verschillend. Duidelijk is dat je met iedere slimme camera van afstand moet kunnen zien wat er gebeurt door gebruik te maken van een tablet of smartphone. Ook kun je rekenen op waarschuwingen als er iets niet lijkt te kloppen. Sommige slimme camera’s beschikken over de kwaliteiten dat ze beseffen wat ze daadwerkelijk zien. Zo kan de camera jou waarschuwen zodra een auto, huisdier of mens is gesignaleerd. Ook herkennen sommige camera’s daadwerkelijk gezichten, zodat je bijvoorbeeld weet wie wanneer binnen is gekomen. Daarnaast zijn er camera’s die geluiden kunnen detecteren en je dus waarschuwen als er vreemde geluiden gesignaleerd zijn.

Wat verder fijn is om in de gaten te houden, is of de camera over tweeweg communicatie beschikt. Dat betekent dus dat de camera over zowel een luidspreker als een microfoon beschikt. In dat geval kun je niet alleen horen wat er gebeurt, maar zelf ook praten. Een voorbeeld waarbij dat kan, is de Canary Flex. dit is met name handig wanneer de camera de kinderen in de gaten houdt.

Ook zijn er wat betreft de diensten die geleverd worden nogal wat verschillen per camera. Zo kun je er met de ene camera vanuit gaan dat hij 24/7 alles opneemt wat hij ziet, terwijl andere camera’s alleen opnemen als er daadwerkelijk iets gebeurt. Waar je de opgenomen beelden op kunt opslaan, is ook altijd goed om van tevoren te weten. Moet er gebruikt worden van een microSD-kaart, is er een cloud voor de camera zelf, kun je je eigen Dropbox-account gebruiken of zijn er andere mogelijkheden? Daarnaast zit je met sommige slimme camera’s vast aan abonnementen. Bij Netatmo (bekend van Welcome en Presence) hoef je niet te beschikken over een abonnement om je beelden op te slaan aangezien je jouw eigen voorzieningen kunt gebruiken. Bij Nest daarentegen wel. Om over tien dagen videogeschiedenis te beschikken, betaal je daar tien euro in de maand voor de eerste camera. Zonder abonnement zie je alleen de afgelopen drie uur terug. De abonnementen en gratis mogelijkheden verschillen per camera dus let hier voor aankoop goed op.

Compatibiliteit

Mocht je een slimme beveiligingscamera aan willen schaffen die bijvoorbeeld jouw slimme lichten inschakelt als er iets verdachts wordt gedetecteerd, dan is het belangrijk om goed uit te zoeken welke andere smart home-apparaten compatibel zijn met de camera. Sommige camera’s laten je tenslotte alleen communiceren met producten van hetzelfde merk en dat is niet hetgeen wat je altijd wilt. Fabrikanten plaatsen in de meeste gevallen dan ook op hun website met welke andere apparaten de camera kan communiceren. Camera’s die zeker samenwerken met een groot aantal andere slimme producten, zijn de camera’s van Nest. In andere gevallen zou IFTTT mogelijk uitkomst kunnen bieden. Daarnaast bieden verschillende bedrijven complete beveiligingspakketten aan, waarin de camera onderdeel uitmaakt van een systeem met sensoren en melders. Alles komt dan samen in één app die door het bedrijf uitgebracht is.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

Reacties (0)