Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Een slimme koolmonoxide- of rookmelder kopen: alles dat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op15 november 2016, 12:08 CategorieTips en advies

Je kunt je smart home voorzien van tal van sensoren en melders, waaronder slimme bewegingsmelders en slimme camera’s. In dit artikel kijken we naar de slimme rook- of koolmonoxidemelder. Deze melders kunnen overal in  huis opgehangen worden en zorgen ervoor dat je een melding krijgt wanneer er koolmonoxide, rook of andere gevaarlijke stoffen waargenomen worden. In dit artikel zetten we alles dat je over slimme rook- of koolmonoxidemelders moet weten onder elkaar.

Wat is een slimme koolmonoxide- en rookmelder?

Een smart home moet optimaal beveiligd worden en daarom kunnen de slimme rookmelders en koolmonoxidemelders natuurlijk niet ontbreken. De werking is in de meeste gevallen hetzelfde als we gewend zijn van de ‘domme’ melders. Je hangt ze aan de muur of het plafond en je krijgt een alarmsignaal te horen wanneer er gevaarlijke stoffen waargenomen worden. De slimme melder voegt hier wat extra functies aan toe. Afhankelijk van het apparaat kun je een melding op je smartphone verwachten als er wat waargenomen wordt, kun je de melder (zichzelf) laten controleren/testen, kun je de luchtkwaliteit monitoren en kun je andere smart home-apparaten laten communiceren met de melder. Je hebt slimme rookmelders en koolmonoxidemelders die op batterijen werken en je hebt modellen die op een 230 volt-aansluiting aangesloten kunnen worden. Ook heb je melders die zowel rook als koolmonoxide kunnen waarnemen, zoals de Nest Protect.

Plaatsing en installatie

Bij slimme rookmelders en koolmonoxidemelders is de plaatsing van groot belang. Zo is het verstandig de melder in de buurt mogelijke brandhaarden en ontstekingsbronnen te plaatsen maar de keuken wordt door de vele walmen afgeraden. Ook wordt aangeraden de melders dichtbij slaapruimten te hangen, voor extra veiligheid. Je kunt het beste elke verdieping in huis van minimaal één rookmelder voorzien. De koolmonoxidemelder (als deze apart gekocht wordt) kan het beste in de buurt van ontstekingsbronnen als de cv-ketel geplaatst worden.

roost-slimme-rookmelder

Daarnaast is de exacte plaatsing in elke ruimte van belang. Rook beweegt zich op een bepaalde manier door de ruimte en dus moet de melder op het juiste punt aan de muur of het plafond gehangen worden. Koolmonoxide beweegt zich weer op een andere manier door de ruimte waardoor in de meeste gevallen een andere positie vereist is. Melders die rook en koolmonoxide combineren vereisen een positie die voor zowel rook als koolmonoxide geschikt is. In alle gevallen is het verstandig om de handleiding van de slimme rookmelders en koolmonoxidemelders goed door te nemen en je aan de aanwijzingen voor de plaatsing te houden. Mocht je twijfels hebben of meer informatie willen dan kan de lokale brandweer je van extra tips voorzien.

Zoals hierboven aangegeven komen slimme rookmelders en koolmonoxidemelders in varianten met en zonder batterijen. Ga je voor een melder zonder batterijen dan is de installatie flexibeler maar moet je om de zoveel tijd de batterijen vervangen. Kies je voor een melder die met een 230 volt-aansluiting gekoppeld wordt dan hoef je je geen zorgen te maken over batterijen maar is het wel verstandig voor aankoop exact door te nemen hoe de melder geplaatst moet worden en of er mogelijk een lasdoosje tussen moet.

Wat kan een slimme koolmonoxide- of rookmelder?

Slimme rookmelders en koolmonoxidemelders hebben natuurlijk als hoofdtaak het waarnemen van rook, koolmonoxide en in sommige gevallen andere gevaarlijke stoffen. De exacte mogelijkheden zijn per model verschillend. Zo heb je melders die koolmonoxide en rook combineren en je hebt melders die rookmonitoring combineren met bijvoorbeeld een bewegingssensor of een lichtsensor. Vrijwel alle fabrikanten van de slimme melders maken gebruik van nieuwe chips, sensoren en technieken om brand, rook, koolmonoxide en andere stoffen veel sneller te ontdekken dan traditionele melders. Ze geven je dus sneller een alarm of waarschuwing.

De meeste slimme rookmelders en koolmonoxidemelders kunnen zichzelf controleren en vereisen dus weinig onderhoud. Maar, het is verstandig elke maand zelf een handmatige test uit te voeren zodat je er zeker van bent dat de melder werkt. Zodra er een giftige stof waargenomen wordt laat een slimme melder je direct een luid alarmsignaal horen. Vervolgens wordt ook direct een bericht naar je smartphone (al dan niet via een app) gestuurd. Daarbij geven de meeste slimme rookmelders en koolmonoxidemelders je een overzicht van de afgelopen dagen of weken waarin je kunt zien of er in meer of mindere mate gevaarlijke stoffen in de lucht zijn aangetroffen en of de melder elke dag correct gefunctioneerd heeft.

Nest-Protect-review-1

Slimme rookmelders en koolmonoxidemelders kunnen vaak ook communiceren met andere smart home-producten. De Nest Protect kan bijvoorbeeld de lichten van Philips Hue laten knipperen als er alarm is, en bij rook worden alle lichten ingeschakeld zodat je snel je weg naar buiten kunt vinden. Ook wordt de ketel direct door de Nest Thermostaat uitgeschakeld als er alarm is. De exacte werking met andere smart home-producten hangt af van het product dat je koopt, de protocollen die ondersteund worden en de mogelijkheden die de fabrikant van het product biedt. Veel fabrikanten brengen gesloten systemen op de markt, wat betekent dat je onder meer camera’s, rookmelders, sensoren en andere producten van hetzelfde merk kunt kopen maar dat deze alleen samen kunnen communiceren.

Het is belangrijk om voordat je een slimme rookmelder en/of koolmonoxidemelder koopt goed uit te zoeken met welke andere smart home-apparaten de melder compatibel is. Er zijn verschillende bedrijven die smart home-apparatuur als melders en sensoren verkopen maar de communicatie tussen deze apparaten kan vaak alleen als de sensor van hetzelfde merk is als de andere apparatuur. Dat is ook de reden dat veel bedrijven complete pakketten aanbieden; met melders, sensoren, thermostaten, stopcontacten en nog veel meer. Het is dus niet vanzelfsprekend dat een sensor communiceert met je slimme verlichting.

first-alert-koolmonoxidemelder

Daarbij is het bij een compleet systeem ook handiger wanneer je melders en sensoren bij één bedrijf haalt omdat deze sensoren vaak in één app op je telefoon verschijnen. Zo bieden verschillende bedrijven een compleet slim alarmsysteem aan dat met één app te bedienen is. Dit is echter geen must wanneer je melders en sensoren koopt die eenmaal ingesteld moeten worden en vervolgens communiceren met je verlichting, thermostaat, alarm etc. Het is dus zoals gezegd wel van belang dat je weet met welke andere producten (of protocollen) de melders en sensoren kunnen communiceren. Sommige bedrijven bieden adapters en contacten waarmee ‘domme’ apparaten als lampen en zonnewering ‘slim’ gemaakt kunnen worden en dus reageren op de betreffende sensoren en melders.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

  • Delen:

Reacties

  1. Bianca
    10 maart, 2019 om 21:55

    Een rookmelder is zeker een belangrijk item om in huis te hebben. Wij hebben ze onlangs ook geplaatst, hierbij hebben wij ook gekeken naar de NEN 2555.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.