Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Slimme verlichting van IKEA: dit kun je verwachten

Geschreven door
Geplaatst op21 november 2016, 10:31 CategorieVerlichting

IKEA heeft bekendgemaakt dat het bedrijf naar verwachting vanaf april 2017 slimme verlichting gaat verkopen in Nederland. De pilot – een eerste test – is inmiddels gestart in Zweden, Tsjechië, Italië en België. Dit is wat je van de slimme verlichting van IKEA mag verwachten.

Slimme verlichting van IKEA

Meubelketen IKEA heeft een aantal nieuwe producten aangekondigd die onderdeel zijn van een nieuwe collectie, genaamd Smart Lighting. De collectie bestaat uit TRÅDFRI-ledlampen met afstandsbediening, FLOALT-lichtpanelen en SURTE- en JORMLIEN-deuren met geïntegreerde verlichting voor BESTÅ-opbergkasten en METOD-keukenkastjes. Het zijn kant-en-klare oplossingen, waarbij volgens het bedrijf geen extra stekkers of elektriciëns nodig zijn. Zelf hoeven consumenten alleen maar de lampen in huis te vervangen voor de eerdergenoemde TRÅDFRI-ledlampen.

De technologie voor het dimmen of schakelen tussen verschillende kleuren licht is in de ledlamp zelf verwerkt. De TRÅDFRI-ledlamp past in iedere standaard fitting, zelfs die van zeer oude lampen. Met de meegeleverde afstandsbediening kun je tien lichtbronnen tegelijkertijd bedienen. Gebruikers kunnen kiezen uit drie wittinten: warm, neutraal en koud.

ikea-slimme-verlichting

Compatibiliteit en apps

Vooralsnog lijkt het niet mogelijk om de lampen met je smartphone te bedienen. IKEA geeft wel aan dat de lampen communiceren middels ZigBee, een energiezuinige, open standaard die werkt op 2,4GHz en op de Zigbee-standaard gebaseerd is. Aangezien diverse andere fabrikanten van slimme lampen – waaronder Philips Hue – ook gebruikmaken van ZigBee zou het in de toekomst mogelijk kunnen zijn dat de verschillende lampen met elkaar kunnen communiceren. Ook een app voor je smartphone kan in de toekomst gelanceerd worden.

Uit onze klantonderzoeken blijkt dat veel mensen het licht willen aanpassen aan waar zij op dat moment mee bezig zijn. Slimme verlichting laat je het licht creëren dat bij je past, op een innovatieve en eenvoudige manier.

De Smart Lightning-collectie is de eerste stap van IKEA op de markt voor slimme verlichting, maar de tweede voor het smart home. Eerder introduceerde de Zweedse keten namelijk al een collectie voor het draadloos opladen van smartphones. IKEA zal in de toekomst meer technologie in woonoplossing gaan integreren, met als doel het huis langzaamaan ‘smart’ te maken. In de komende jaren zal het woonwarenhuis meer Home Smart innovaties introduceren.

De prijzen voor Nederland zijn nog niet bekendgemaakt.

Lees meer over alles dat je moet weten over slimme verlichting.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.