Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Smart home-apparaten met Z-Wave worden een stuk veiliger

Geschreven door
Geplaatst op18 november 2016, 14:22 CategorieAlgemeen

In de afgelopen maanden zijn er diverse berichten in de media verschenen over de kwetsbaarheid van smart home-producten. In de VS werden zelfs duizenden verbonden apparaten gebruikt om het internet half plat te leggen. Gelukkig wordt er nu door de makers van apparaten die middels Z-Wave communiceren gewerkt aan een betere beveiliging.

Z-Wave is één van de bekendste en meest gebruikte protocollen voor de communicatie tussen smart home-apparaten. Dat is ook de reden dat de reden dat de organisatie achter het protocol, de Z-Wave Alliance, de beveiliging van deze apparaten serieus neemt. Mitchell Klein, executive director van de Z-Wave Alliance, laat weten dat consumenten het verdienen om smart home-apparaten te hebben die beschikken over de strengst mogelijke beveiliging. Producten die hier niet in meegaan blijven achter en zullen verdwijnen.

De fabrikanten die in de Z-Wave Alliance zitten hebben inmiddels een nieuwe standaard voor de beveiliging van het protocol ontwikkeld, genaamd Security 2 (S2). Deze standaard omvat onder meer betere encryptie voor communicatie tussen sensoren, camera’s en thermostaten die communiceren via Z-Wave, en nieuwe koppelingsmethoden voor elk apparaat, waaronder pincodes en qr-codes. Dat laatste moet er met name voor zorgen dat hackers niet op afstand toegang kunnen krijgen tot je apparaten. De nieuwe beveiligingsstandaard is backwards compatibel, wat inhoudt dat reeds bestaande Z-Wave apparaten het in principe via een firmware-update kunnen ontvangen.

Toch moet er ook een duidelijke kanttekening bij de kwetsbaarheid geplaatst worden. Dit wordt nogal overdreven en het gaat in de meeste gevallen op matige ip-camera’s, printers en settopboxen die met een standaard (uit de doos) wachtwoord aan het internet verbonden zijn. De veiligheid begint dus vooral ook bij de gebruiker zelf. Onlangs hebben we daarom een uitgebreid artikel geschreven over de veiligheid en kwetsbaarheid van je smart home.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.