Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Bluetooth 5 brengt meer mogelijkheden voor smart homes

Geschreven door
Geplaatst op8 december 2016, 10:35 CategorieSoftware en apps

Gisteren is de nieuwste standaard voor Bluetooth officieel afgerond en deze standaard gaat onder de naam Bluetooth 5. De nieuwste versie staat niet in het teken van een betere audiokwaliteit maar wel een groter bereik en snellere dataoverdracht. Deze elementen zijn voor het smart home van grote waarde.

Bluetooth 5 moet ten opzichte van de huidige bluetooth-versie tweemaal zo snel data kunnen overbrengen en viermaal zo ver kunnen reiken. Met name het grotere bereik maakt het voor smart home-eigenaren eenvoudiger om apparaten met elkaar te laten communiceren zonder dat hier een beperking qua afstand opzit.

Denk bijvoorbeeld aan een slaaptracker die met je telefoon moet communiceren die een paar kamers verderop ligt. Of een universele afstandsbediening (bijvoorbeeld de Spin remote) die middels bluetooth communiceert met je smartphone om vervolgens je lampen en thermostaat te bedienen. Het maakt het leven in het slimme huis weer iets makkelijker.

Met viermaal het bereik van de huidige bluetooth-versie kunnen we ook bluetooth-controllers gaan verwachten die een heel huis kunnen bedienen. En, bovendien zorgt de dubbele snelheid ervoor dat je de helft van de energie nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid data te versturen. Een andere verbetering is het zogenaamde ‘mesh networking’. Dit betekent dat bluetooth-apparaten samen kunnen werken om het bereik te vergroten. Je hebt dus één groot netwerk van bluetooth-apparaten die ervoor zorgen dat je overal een perfecte verbinding hebt. Data kan zo via een aantal stations (apparaten) op zijn bestemming komen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk dat het ontgrendelen van je deur ervoor zorgt dat de lichten automatisch aangaan.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.