Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

CES 2017: wat kunnen we verwachten op het gebied van smart home?

Geschreven door
Geplaatst op27 december 2016, 11:44 CategorieAlgemeen

Op 5 januari is het weer zover, dan gaat in Las Vegas CES 2017 van start. Een paar dagen lang krijgen we een stortvloed van nieuws over consumentenelektronica over ons heen. Alle grote fabrikanten zijn van de partij en natuurlijk gaan we weer veel nieuws over smart home-technieken, -producten en -ontwikkelingen zien. In dit artikel kijken we naar wat we precies kunnen verwachten op het gebied van smart home.

Wat verwachten we van CES 2017?

De smart home-markt is nog vrij jong en dat betekent simpel gezegd dat de markt nog vrij breed en versplinterd is. Heel veel bedrijven, van groot tot klein, proberen een graantje mee te pikken en introduceren eigen systemen en producten. Denk hierbij aan alles dat ook maar een beetje slim is; van stofzuigers en koffie-apparaten tot verlichting en thermostaten.

Aangezien smart home-apparatuur werkt middels communicatieprotocollen is het geen simpele opgave om alles direct met elkaar te laten werken. Dit zagen we in 2016 al terug, met heel veel smart home-producten waarvan maar een heel klein deel met producten van andere fabrikanten kan communiceren. Dit heeft als gevolg dat je, als je je huis slim wilt maken, te maken krijgt met veel verschillende apps en toepassingen, en verschillende manieren om de apparaten te bedienen.

Philips-Hue-review-lamp

We hopen en verwachten dat (met name de grotere) fabrikanten in 2017 oplossingen verzinnen om de producten die gebruikmaken van verschillende standaarden toch met elkaar te laten communiceren. Het is onwaarschijnlijk dat we volgend jaar al één dominante standaard voor de communicatie tussen smart home-apparaten gaan zien dus één hub die met alle standaarden overweg kan is zeer welkom.

Lees meer over de verschillende smart home-protocollen.

Het thuisnetwerk

Met het alsmaar groeiende aantal apparaten dat verbonden kan worden met het internet wordt het thuisnetwerk steeds belangrijker. Hier zijn niet meer alleen de smartphones en computer mee gekoppeld. Ook je lampen, thermostaat, stofzuiger, camera’s, alarmen, etc. worden met het internet verbonden. Dit zorgt voor meer druk op je thuisnetwerk waardoor de capaciteit verhoogd en het bereik vergroot moet worden. In 2016 zagen we al diverse oplossingen verschijnen om dit te bewerkstelligen, waaronder de Netgear Orbi en Google WiFi.

Google-Wifi-2

Daarnaast is de beveiliging van het thuisnetwerk een focuspunt. Nu al die producten kunnen communiceren met de buitenwereld kan de buitenwereld in principe ook communiceren met je smart home. Dit kan een gevaar vormen wanneer je thuisnetwerk niet goed beveiligd is. Kwaadwillenden kunnen zo eenvoudig de feed van je slimme camera gebruiken of je verlichting bedienen. Ze zouden zelfs je slimme apparaten in kunnen zetten om een aanval te doen op grote systemen. Veiligheid zal in 2017 dan ook een grote rol gaan spelen. Fabrikanten zullen de focus leggen op hoe de gegevens van de consument beveiligd worden en hoe derden buiten je smart home gehouden worden. Dit geldt voor zowel smart home-producten als routers, WiFi-versterkers, etc.

Lees meer over de veiligheid en kwetsbaarheid van je smart home.

Communicatie tussen apparaten

Zoals gezegd wordt de communicatie tussen apparaten van verschillende fabrikanten steeds belangrijker. We willen immers zo min mogelijk apps gebruiken om alles te laten werken. De verwachting is dat dit volgend jaar nog altijd lastig zal blijven maar binnen bepaalde platformen zal het aantal producten wel uitgebreid worden. Zo verwachten we meer producten die Samsungs SmartThings platform gaan ondersteunen, en ook meer fabrikanten die ondersteuning voor Apple HomeKit in hun producten aanbieden. Daarbij heeft Google onlangs het Android Things platform voor het slimme huis aangekondigd dus we gaan vast en zeker producten zien die binnen dit platform met elkaar kunnen communiceren.

Philips-Hue-review-Logitech-2

Maar, de smart home-markt zal nogal gefragmenteerd blijven in 2017. Dit zagen we tijdens IFA 2016 al; fabrikanten als LG, Samsung, Panasonic en Sony laten apparaten eigenlijk alleen communiceren met andere apparaten die ze zelf ontwikkeld hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung smart tv’s die je de SmartThings-producten op het scherm laten inzien en bedienen. Wel geven de fabrikanten vaak beperkte toegang voor andere fabrikanten maar die kiezen dan weer liever voor een eigen platform, een stand-alone app of één van de algemene protocollen. Het is dus lastig inschatten waar we precies naartoe gaan, wie we moeten volgen en hoe alles exact vormgegeven zal worden.

Wat we wel zien is dat fabrikanten als TP-Link hubs (centrale units) ontwikkelen die ondersteuning voor de belangrijkste communicatieprotocollen bieden. Deze hubs moeten het dan ook mogelijk maken producten van meerdere fabrikanten te koppelen en deze middels één centrale hub aan te sturen. We verwachten tijdens CES 2017 meer van dit soort hubs te zien en zijn vooral heel benieuwd naar de ondersteuning en werking van deze hubs.

Automatiseren in plaats van apps

Waar nu nog veel smart home-apparaten middels een app aangestuurd dienen te worden gaan we op termijn over naar een compleet geautomatiseerd smart home. Het is natuurlijk niet handig alles nog altijd zelf te moeten bedienen met je smartphone. Middels een paar instellingen en koppelingen gaan diverse producten steeds meer zelf nadenken en reageren, en worden op die manier echt slim.

somfy-tahoma-totaal

Dit automatiseren is al mogelijk middels (vaak open-source) software die je zelf installeert en koppelt met je producten, maar daarvoor moet je aardig wat technische kennis hebben óf (en daar zijn we weer) producten van dezelfde fabrikant of hetzelfde platform gebruiken. We verwachten tijdens CES 2017 meer software-oplossingen te zien die automatisering mogelijk maken en dit ook toegankelijk maken voor de consument met minder technische kennis.

Spraakbediening en digitale assistenten

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van smart home heeft een beetje te maken met een aantal van bovenstaande onderdelen; de spraakbediening. We kennen inmiddels Amazon Alexa en Siri al, en Google heeft daar onlangs Google Home met de Google Assistant aan toegevoegd. Simpel gezegd zijn dit systemen die kunnen communiceren met de gebruiker, maar dan niet met een app of een druk op de knop maar middels spraak. Je geeft een commando of stelt een vraag aan de digitale assistent en deze zal vervolgens een antwoord geven of een actie uitvoeren. Dit kunnen simpele vragen over het weer en je agenda zijn, maar deze assistenten worden steeds slimmer waardoor de mogelijkheden eigenlijk eindeloos zijn. Smart home-producten die je wilt laten reageren op de slimme assistent moeten wel ondersteuning voor het onderliggende platform bieden.

Google-Home

Op dit moment zien we digitale assistenten in smartphones, op computer en in dedicated speakers (Google Home en Amazon Echo) terug maar de ondersteuning voor deze slimme assistenten zal de komende maanden uitgebreid worden naar meerdere producten, ook van derden.

Blijf op de hoogte

Dat is natuurlijk nog niet alles want we gaan vanzelfsprekend weer een hoop slimme producten zien, van wasmachines en koelkasten tot lampen en thermostaten. Op 3 januari gaan de persconferenties al vast start dus vanaf die dag kun je bij ons al het CES 2017-nieuws op de voet volgen. Hou de website in de gaten en volg ons via Twitter en Facebook.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.