Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Een slimme stekker (smart plug) kopen: alles dat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op23 december 2016, 11:33 CategorieTips en advies

Een slimme stekker is vaak hét begin van een smart home, alleen waar moet je nou precies op letten als je ervoor kiest om een slimme stekker aan te schaffen? De slimme apparaten zijn tenslotte in alle soorten en maten op de markt verschenen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat jij zelf kunt kiezen welke smart plug ideaal bij jouw wensen en woonsituatie past.

Eénweg of tweeweg communicatie?

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen als je een slimme stekker wilt kopen, is of je op zoek gaat naar éénweg of tweeweg communicatie. Het verschil daarin zit hem in het feit dat je bij éénweg communicatie niet weet of jouw apparaat nou aan- of uitstaat. Bij éénweg communicatie wordt immers gebruikgemaakt van een radiosignaal dat de zender naar de ontvanger stuurt. De ontvanger stuurt echter geen signaal terug naar de zender, waardoor je niet weet of het apparaat wel of niet aanstaat. Deze éénweg communicatie kom je vaak tegen in de wat goedkopere prijsklasse, zoals de slimme stekkers van KlikAanKlikUit die met een afstandsbediening te bedienen zijn. Mocht je jouw KlikAanKlikUit-systeem uitbreiden met een Internet Control Station, dan kun je jouw apparaten met een app bedienen.

klikaanklikuit

Aan de andere kant heb je dus varianten die onder de tweeweg communicatie vallen. Net als de slimme stekker met éénweg communicatie kun je ook die van afstand bedienen. Dat gebeurt dan via een app en daarbij heb je dan het voordeel dat je ook direct ziet wat de status van het apparaat is. Deze communicatie kom je tegen in de iets duurdere prijsklasse en dan kun je denken aan bijvoorbeeld een TP-Link of een WeMo Switch.

Wel of geen basisstation?

Wat ook handig is om in de gaten te houden, is of de slimme stekker ook op zichzelf staand werkt of dat het apparaat verplicht een basisstation nodig heeft. Met een TP-Link Smart Plug ben je er zeker van dat het plug & play is, maar een Fibaro Wall Plug werkt bijvoorbeeld alleen in combinatie met een Fibaro Home Center, de Toon Thermostaat of een Z-wave controller. Het is dus zaak om goed in de gaten te houden of de plug op zichzelf werkt, of dat je er nog iets extra’s bij moet aanschaffen. Een extra basisstation is vooral interessant als je verdere stappen wilt nemen om je woning slimmer te maken. Fibaro of Devolo bijvoorbeeld, bieden via hun basisstation ook de mogelijkheid om diverse apparaten te besturen, zoals thermostatische kranen en slimme lampen, en invoer te krijgen, bijvoorbeeld vanaf een bewegingssensor of een drukknop.

Fibaro Wall Plug

App voor Smart Plug

Duidelijk is dat je voor bijna alle smart plugs die in de winkels liggen een app nodig hebt om de apparaten te besturen. Die apps zorgen ervoor dat je niet alleen van afstand de smart plug aan of uit kunt zetten, maar ook een stap verder kunt gaan door bijvoorbeeld tijdschema’s te creëren. Op die manier hoef je je niet eens meer te bekommeren om de slimme stekker. Kijk daarbij altijd wel even of er een applicatie is voor zowel iOS- als Android-apparaten, anders kun je weleens van een koude kermis thuiskomen. Bij meer geavanceerde systemen kun je echter ook het in- en uitschakelen regelen via andere controllers. Zo vind je bij Devolo bijvoorbeeld een sleutelhanger met twee drukknoppen, waarmee je bijvoorbeeld bij het verlaten van je huis de verlichting kunt uitschakelen.

Welk protocol heeft jouw voorkeur?

In datzelfde straatje zul je bij de zoektocht naar een slimme stekker ook meerdere protocollen tegenkomen. De ene smart plug werkt bijvoorbeeld op Wi-Fi en de andere op Bluetooth. Ook hebben we bekende standaarden als ZigBee en Z-Wave. Het is handig om voor jezelf te kiezen waar jouw voorkeur naar uitgaat. Een Smart Plug op Wi-Fi klinkt weliswaar ideaal, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een stabiel Wi-Fi-netwerk nodig hebt om de plugs ook echt van afstand te kunnen bedienen. Mocht je dat niet hebben, dan is het een idee om verder te kijken naar bijvoorbeeld de Elgato Eve Energy. Die werkt op Bluetooth. Protocollen als Z-Wave en ZigBee bieden weer andere voordelen en nadelen.

Wel of geen energiemonitoring?

Onder de smart plugs kun je ook nog een verschil treffen tussen wel of geen energiemonitoring. TP-Link heeft in zijn assortiment bijvoorbeeld twee verschillende varianten opgenomen. De HS100 beschikt niet over energiemonitoring, terwijl de HS110 dat wel doet. Vind je het dus belangrijk dat je ook in de gaten kunt houden hoeveel energie het apparaat in jouw smart plug al verbruikt heeft, dan kun je het beste kiezen voor een apparaat met energiemonitoring. Vind je het niet belangrijk om in de gaten te houden hoeveel energie een apparaat vreet, dan kun je ook gaan voor een plug zonder energiemonitoring. De meeste merken van smart home-producten bieden slimme stekkers met en zonder energiemonitoring aan.

tp-link-smart-plug-app

Wel of geen Apple Homekit?

Als je op zoek bent naar een slimme stekker die je ook kunt gebruiken in samenwerking met Apple Homekit, dan ben je er gauw uit. Op het moment van schrijven kom je in Nederland dan namelijk al gauw uit bij de Elgato Eve Energy. Het voordeel van die plug is dat je Siri kunt vragen om jouw apparaten in of uit te schakelen, en nog veel meer. Ook kun je vragen wat de status is van je apparaten. Bij de Elgato Eve Energy moet men overigens wel rekening houden met het feit dat je de plug, wanneer je niet thuis bent, alleen kunt bedienen als je ook over een Apple TV beschikt.

Conclusie

Zoals je ziet zul je bij de aanschaf van een slimme stekker wel het één en ander over jouw situatie moeten weten om ervoor te zorgen dat je met de juiste smart plug thuiskomt. Kom je er toch nog niet helemaal uit, dan kun je altijd nog even onze top vijf slimme stekkers doornemen.


€ 59,95

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl

€ 25,16

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 29,79

Binnen 3 werkdagen

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 26,90

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 27,99

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 28,99

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

 • Delen:

Reacties

 1. Pascal
  23 december, 2016 om 15:01

  Jullie lopen een beetje achter. Fibaro heeft op dit moment ook spullen die samen werken met apple homekit.

  • Martijn Chel
   23 december, 2016 om 18:19

   Nog geen slimme stekker voor zover ik weet. Dus waarom lopen we dan achter?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.