Review: Momit Cool, maakt je airconditioning slim en te bedienen met een app

08 december 2016 + 10 minuten 0 Reacties
momit-cool-review

We hebben inmiddels al aardig wat slimme apparaten voor je smart home getest maar er is nog zoveel meer op de markt. Onlangs kwamen we de Momit Cool tegen bijvoorbeeld. Dit is een klein apparaat waarmee je de airconditioning in huis slimmer kunt maken en met een app kunt bedienen. Je kunt zelfs meerdere airco's koppelen. Kortom, tijd voor een review van de Momit Cool.

Wat is de Momit Cool?

Momit is een nog relatief jong bedrijf dat het smart home probeert te veroveren. Dit doet het Spaanse bedrijf echter niet alleen met de Cool. In het assortiment zien we ook twee slimme thermostaten terug, waarvan er één ook in combinatie met de Cool moet werken. In deze review kijken we echter alleen naar de Cool.

De Momit Cool is een klein apparaatje waarmee je de airconditioning slim kunt maken. Middels een paar simpele stappen kun je met de Momit Cool-app nagenoeg elke airconditioning bedienen en krijg je inzicht in onder meer de temperatuur en de luchtvochtigheid. Via de app kun je presets aanmaken voor het snel opwarmen of koelen van een kamer en je kunt een schema voor de week aanmaken zodat het product zelf het werk doet. Daarbij geeft de app aan hoeveel minuten de unit heeft aangestaan en wat dit (ongeveer) betekent voor je verbruik.

Eén van de features waar Momit veel aandacht aan besteed is de Budget-functie. Hiermee kun je onder meer inzicht krijgen in het energieverbruik en de kosten ervan. Door het invoeren van je laatste energiefactuur, het kijken naar het weer buiten, het invoeren van het model airconditioning en het bijhouden van het gebruik van de unit en de temperatuur in de kamer (of het huis) kan de app begroten wat de energiekosten voor volgende maand zullen zijn. Je kunt de app vervolgens vragen het gebruik van de airconditioning zo aan te passen (middels geoptimaliseerde schema’s en maximale temperaturen) om de kosten van de volgende factuur te verlagen. Elke dag wordt gekeken naar de nieuwe informatie en het gebruik, en daar wordt het schema voor de rest van de maand weer op aangepast. Volgens Momit kan dit je kosten met 30 procent verlagen. Dat klinkt natuurlijk als een geweldige feature. Het probleem is alleen dat deze nog steeds niet beschikbaar is… In de app wordt aangegeven dat we nog geduld moeten hebben. Wanneer de feature wel beschikbaar komt is niet duidelijk.

Overigens kun je meerdere Momit Cool Pods gebruiken en dus meerdere airconditionings slim maken. Als je meerdere units hebt kun je zo eenvoudig de klimaatbeheersing in huis automatiseren. De Momit Cool kost 129 euro (bij Max ICT al wat goedkoper) en kan met elke airconditioning die infraroodsignalen accepteert werken.

Installatie

De Momit Cool wordt in een kleine verpakking geleverd en in deze verpakking zien we een gateway (een soort hub die met het internet verbonden is), een pod (infraroodzender voor op de airconditioning), een ethernetkabel, een usb-kabel en een stekker/adapter terug. De installatie is vrij eenvoudig, mits je je echt aan de instructies houdt. Wij hebben de stappen iets te snel doorlopen waardoor de hele app vastliep en we op een firmware-update moesten wachten om alles te herstellen.

Het eerste wat je doet is dus de Momit Cool-app gratis downloaden op je Android of iOS apparaat. Deze app vraagt om een simpele registratie en vervolgens kun je direct aan de slag met het koppelen van de Gateway. Dit doe je door de QR-code te scannen en het kleine doosje vervolgens te koppelen met het internet (via een ethernetkabel) en het stopcontact. Je moet de gateway overigens binnen een straal van 20 meter bij de Pod plaatsen om ze goed te laten communiceren. Heb je meerdere Pods dan dienen ze als mesh-netwerk en geven ze signalen door om het bereik te vergroten.

Als de drie leds van de gateway branden kun je de Cool Pod koppelen, ook weer door de qr-code van de Pod te scannen en vervolgens de batterijen te plaatsen. Als beide apparaten elkaar gevonden hebben via de app dan gaat het blauwe ledje van de Pod eenmaal branden. In de volgende stap ga je de Pod leren hoe hij de airconditioning kan bedienen. De app laat je middels een aantal stappen de airco op maximaal koelen en maximaal verwarmen zetten en door met de afstandsbediening op de Pod te richten de juiste signalen van de aan- en uitknop opslaan. Hier wordt ook meteen duidelijk gemaakt dat de Pod eigenlijk alleen ‘aan’ en ‘uit’ voor koelen of verwarmen door kan geven en daarmee de temperatuur in de ruimte beïnvloedt. De manier waarop de unit koelt, en dus ook de richting van de bladen of de snelheid kun je niet aanpassen met de Pod en app.

Als de signalen begrepen zijn volgt er een korte test waarmee aangetoond wordt of de airconditioning ook daadwerkelijk aan en uit gaat als de app dit vraagt. Werkt het naar behoren, dan moet de Pod middels een stukje tape op de achterzijde vlakbij de infrarood ontvanger geplakt worden en je kunt aan de slag.

Gebruik

Het gebruik van de airconditioning vindt vanaf nu plaats via de app van de Momit Cool, al kun je nog altijd de normale afstandsbediening van de unit gebruiken. Dit kan echter wel problemen geven omdat de app dan soms niet meer weet of de unit nu aanstaat of uitstaat. Het is natuurlijk puur via infrarood dus geen geavanceerde tweewegcommunicatie.

De app is vrij simpel maar dat komt vooral omdat die belangrijkste functie, de Budget-functie, nog niet werkt. Nast de tab van de Budget-functie heb je een tab (ook het homescreen) waarin je de huidige status van de Pod ziet. Hier zie je de temperatuur, de gewenste temperatuur, of de Pod op koelen of verwarmen staat en kun je zelf een aantal profielen aanmaken en bewerken. Een profiel is eigenlijk een vooraf geprogrammeerde temperatuur met een eigen naam. Klik je erop dat wordt de airconditioning in werking gesteld om die temperatuur te bereiken. Ook kun je in dit venster een schema aanmaken. Je stelt voor elke dag in hoe laat de unit aan moet springen en welk profiel hiervoor gebruikt moet worden. De tab biedt daarnaast opties om de unit direct aan of uit te zetten. een aantal instellingen voor temperatuurcorrectie door te voegen en de commando’s van de afstandsbediening opnieuw aan te leren.

Een derde tab geeft toegang tot de statistieken. Hier kun je per dag bekijken wat de temperatuur binnen en buiten was, hoe het met de luchtvochtigheid gesteld was, hoeveel tijd de unit heeft aangestaan en de energie die er verbruikt is (een schatting ervan). Alleen wanneer je je smartphone horizontaal houd kun je de statistieken over de hele dag zien en ook verder terugkijken in de tijd. Links bovenin de app is overigens nog een knop voor persoonlijke instellingen te vinden. Hier kun je onder meer aangeven waar je woont zodat middels geofencing gekeken kan worden of je thuis bent. Daar speelt de app dan weer op in door het wel of niet activeren van de airconditioning. Je kunt naast meerdere pods ook meerdere personen aan de app koppelen zodat iedereen aanpassingen kan doen en ook meegenomen wordt in de geofencing-functie.

De app werkt redelijk vlot en ziet er strak uit, maar het is duidelijk dat Momit nog hard werkt aan zowel de software als de hardware. De app blijft soms hangen, kan zelfs soms spontaan sluiten en soms worden er geen of onjuiste gegevens getoond. Ook moet je bij het veranderen van tab te lang wachten totdat de informatie weer geladen is. Op het gebied van software is dus nog echt wat winst te boeken, en dan moeten we natuurlijk ook de Budget-functie nog even noemen.

Voor de rest doet de Momit Cool wel wat er beloofd wordt. Als je via de app de gewenste temperatuur aangeeft en daarbij aangeeft of de unit moet koelen of verwarmen dan springt de unit aan, ook al ben je niet in de buurt. Als de juiste temperatuur bereikt is springt de unit weer uit. Je kunt er helaas niet voor zorgen dat de airconditioning op een bepaalde temperatuur blijft draaien. Ook de schema’s werken prima. De unit gaat aan op het moment dat je ingesteld hebt, inclusief het profiel dat er aan gekoppeld is. Wat dit betreft hebben we dus niks te klagen.

Conclusie

Kijkend naar alle functies die daadwerkelijk beschikbaar zijn en het beperkte aantal commando’s die de Momit Cool kan geven aan de airconditioning moeten we zeggen dat het een vrij simpel smart home-apparaat is. Ja, je maakt je airconditioning iets slimmer en je kunt hem dan ook met je smartphone bedienen, maar als je iets meer dan aan of uit wenst wordt je teleurgesteld. Heb je echter meerdere units en/of gebruik je de airconditioning(s) intensief dan zijn de profielen en schema’s wel handig om het klimaat in huis te laten automatiseren. Voor iedereen die er een in de slaapkamer heeft hangen voor de hete zomernacht is waarschijnlijk de afstandsbediening met geavanceerde mogelijkheden en de unit met ingebouwde temperatuursensor meer dan voldoende. Momit heeft daarbij nog wat werk te verrichten om het product aantrekkelijker te maken. De Budget-functie lijkt ons, als het werkt, zeer waardevol, en de app mag ook wat stabieler wat ons betreft.

Dit product is ons ter beschikking gesteld door Max ICT. Hier kun je de Momit Cool kopen voor iets meer dan 112 euro.

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Eenvoudige installatie (maar volg de stappen)
  • Profielen en schema’s werken goed
  • Uit te breiden met meerdere Pods

Minpunten
  • Zeer beperkt aantal commando’s

  • App is niet stabiel en snel genoeg
  • Budget-functie ontbreekt maar is wel USP

Reacties (0)