Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Spanjaarden vinden slimste prullenbak ter wereld uit: hier is de Qube

Geschreven door
Geplaatst op21 december 2016, 22:07 CategorieKeuken

Een Spaanse start-up heeft een slimme prullenbak ontworpen die via wifi verbonden wordt met een app, die je alles over je weggooi-gewoonten vertelt. De Qube, wordt het ding genoemd, en op Kickstarter vindt nu een crowdfundingactie plaats om de hoekige prullenbak in de winkels te krijgen.

Scherm

Op de deksel is een 5-inch scherm aangebracht waarmee de Qube kan worden aangesloten op een wifi-netwerk, en waarop je diverse informatie kunt bekijken. Zo wordt met een percentage aangegeven hoe vol hij zit. Ook geeft de bak aan of er nog zakken zitten in een compartiment waar een rol kan worden bewaard. Als je je hand boven de deksel beweegt, gaat de bak automatisch open.qube-2

Geurvreter

Aan de onderkant van de deksel zit een soort elektronische geurvreter die zijn werk doet met natuurlijke materialen. En daaronder vind je de bakken. Standaard zijn er twee, maar mensen die hun afval nog beter willen scheiden, kunnen kiezen voor drie bakken. Twee kleine en een grote.

Vuilnisbrandje

Sensors in de deksel geven informatie over de temperatuur van de bak. Mocht iets gaan broeien, dan wordt dat via de verbonden app op de smartphone direct aangegeven. Een vuilnisbrandje in de keuken kan zo worden voorkomen.

qube-3

Kilo’s wegen

De Qube houdt daarnaast data bij over het aantal kilo’s afval dat dagelijks wordt weggegooid. Daarmee hopen de makers van de vuilnisbak de eigenaar bewust te maken van wat er allemaal wordt afgedankt. Het milieubewustzijn is daarmee gediend, zo hopen de bedenkers van de prullenbak. Uiteindelijk zou de eigenaar van een Qube steeds minder gaan weggooien, in een poging om onder het aantal kilo’s van de vorige dag of week te blijven. Aansporingen door ‘gamification’, wordt dit genoemd. De Qube maakt er een sport van om zo min mogelijk weg te gooien.

qube-4

Kickstarter

De Qube-bedenkers zoeken naar geld om het product in massaproductie te kunnen nemen. Er is bijna een kwart miljoen euro nodig. Daar is op het moment van schrijven nog maar een fractie van verzameld. Als het Kickstarterproject slaagt, is de Qube over een jaar in de handel. Goedkoop wordt ‘ie overigens niet; op Kickstarter wordt aan ‘early birds’  twee exemplaren aangeboden voor 299 euro.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.





  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.