Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

CES round-up: Wat brengt 2017 op het gebied van smart home?

Geschreven door
Geplaatst op12 januari 2017, 12:25 CategorieAlgemeen

De CES 2017 in Las Vegas zit erop en dat betekent dat we de balans weer kunnen opmaken. Wat worden de trends van dit jaar? Welke producten kunnen we verwachten? En waar focussen de grotere fabrikanten op? Op het gebied van smart home is er een hoop getoond en gepresenteerd, en daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste ontwikkelingen en aankondigingen voor je onder elkaar.

De trends op het gebied van smart home

CES 2017 heeft op het gebied van smart home een aantal belangrijke trends getoond, waaronder de groei van spraakassistenten, de slimme make-ver van de keuken en de opkomst van zogenaamde mesh-netwerken.

Fragmentatie en platformen

Wellicht de belangrijkste ontwikkeling (of het gebrek aan) is dat we nog altijd geen algemene standaard of één breed ingezet platform zien waardoor meerdere smart home-producten met elkaar kunnen communiceren. Progressie wordt er wel geboekt, maar alleen binnen de vele bestaande platformen en standaarden. Zo is het aanbod producten dat Samsungs SmartThings ondersteunt uitgebreid en hebben meerdere bedrijven apparaten gelanceerd die het Apple HomeKit-platform ondersteunen. De grotere platformen worden groter maar het is nog altijd belangrijk om bij de aanschaf van smart home-producten goed te weten met welk platform het betreffende product kan communiceren en welke andere producten compatibel zijn met dit platform.

Nieuwe smart home-protocollen hebben we tijdens CES 2017 niet voorbij zien komen. De breed gebruikte standaarden, waaronder ZigBee en Z-Wave, worden nog altijd breed ingezet. Ook standaard WiFi en bluetooth zien we op veel smart home-apparaten terug.

Wel heeft ZigBee aangekondigd te werken aan Dotdot, een nieuw en open platform dat in de toekomst de communicatie tussen al je smart home-apparaten moet verzorgen. Dit platform met moet middels een universele taal de kans vergroten dat de verschillende apparaten in huis, die mogelijk andere protocollen ondersteunen, met elkaar kunnen communiceren. Dit klinkt dus in ieder geval veelbelovend.

Mesh-netwerken

De veiligheid en stabiliteit van het thuisnetwerk is een onderwerp dat tijdens CES 2017 veelvuldig aan bod kwam. Er zijn dan ook verschillende partijen die beveiligingsoplossingen en verbeterde netwerkapparatuur aangekondigd hebben. Het ‘meshnetwerk’ is het toverwoord voor 2017. Dit is een netwerk dat stabiel en dekkend is door het gebruik van meerdere routers/accesspoints die in huis geplaatst worden.

Vorig jaar werden er al diverse mesh-producten aangekondigd, waaronder de Netgear Orbi en Google WiFi. Tijdens CES hebben we nog meer vergelijkbare producten voorbij zien komen, waaronder de HiveSpot en HiveDot van Asus. Norton heeft de Core uitgebracht, een router die de beveiliging van je thuisnetwerk moet verbeteren.

Lees meer over de veiligheid en kwetsbaarheid van je smart home.

Spraakbediening en digitale assistenten

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van smart home is de spraakbediening. We kennen inmiddels Amazon Alexa en Siri al, en Google heeft daar vorig jaar Google Home met de Google Assistant aan toegevoegd. Simpel gezegd zijn dit systemen die kunnen communiceren met de gebruiker, maar dan niet met een app of een druk op de knop maar middels spraak. Je geeft een commando of stelt een vraag aan de digitale assistent en deze zal vervolgens een antwoord geven of een actie uitvoeren. Dit kunnen simpele vragen over het weer en je agenda zijn, maar deze assistenten worden steeds slimmer waardoor de mogelijkheden eigenlijk eindeloos zijn. Smart home-producten die je wilt laten reageren op de slimme assistent moeten wel ondersteuning voor het onderliggende platform bieden.

Tijdens CES 2017 werd direct duidelijk dat deze spraakassistenten de toekomst hebben. Maar, opvallend genoeg was het Alexa van Amazon dat de klok sloeg. Er werden diverse producten aangekondigd die over integratie van Alexa beschikken, van koelkasten en wasmachines tot stofzuigers en speakers. Amazon lijkt dus de eerste slag te winnen aangezien Apple en Google ver achterblijven.

Nvidia is één van de weinige bedrijven die vol inzet op de Google Assistant en lanceerde voor deze persoonlijke assistent de Nvidia Spot. Apple HomeKit wordt in 2017 ondersteunt door onder meer Honeywell’s beveiligingsproducten, een slimme camera van D-Link en de Withings Home Plus camera.

Er zijn daarnaast overigens ook nieuwe digitale assistenten gelanceerd, veelal van kleine bedrijven met een specifieke doelgroep. Zo heeft Mattel een spraakassistent speciaal voor kinderen uitgebracht.

Robots

Robots zijn zelfs voor het smart home van vandaag nog iets van de verre toekomst maar tijdens CES 2017 hebben verschillende fabrikanten robots getoond die ons zelfs nu al kunnen assisteren. Deze robots moeten de schakel worden tussen de connected devices die we in huis hebben en ons, de mens die ze wil bedienen.

Onder meer LG toonde een robot voor in huis. De Hub Robot beschikt over de uitgebreide functionaliteiten van Alexa en kan daardoor ook alles wat Alexa kan: muziek afspelen, een alarm instellen, reminders inplannen en notities maken, maar ook weersvoorspellingen aangeven of verkeersinformatie delen.

Een verscheidenheid aan smart home-producten

Naast een aantal opvallende trends zagen we een verscheidenheid aan smart home-producten voorbij komen. De een interessanter dan de ander, van zeer nuttig en vooruitstrevend tot nutteloos en te duur. We lichten er een aantal uit.

Zo werd er veel gefocust op de slaapkamer, met onder meer slimme bedden die een goede nachtrust mogelijk moeten maken en gadgets die je tijdens je slaap in de gaten houden en snurken kunnen verminderen. Er zijn zelfs slimme gadgets die de temperatuur van je kussen kunnen beïnvloeden waardoor je beter zou slapen en uitgerust wakker zou worden. Ook aan de kleinsten onder ons is gedacht, met kinderbedjes die over slimme functies beschikken.

CloudTot

Ook zagen we combinaties van slimme producten die al bijna gemeengoed zijn. Zo presenteerde Ecovacs een robotstofzuiger waarop een slimme camera geplaatst kan worden. Op deze manier heb je direct een schoon en beveiligd huis. Ring brengt in 2017 een beveiligingscamera met een zee aan led-licht op de markt.

De camera’s waren natuurlijk ook dit jaar weer van de partij. Nagenoeg elk bedrijf dat zich stort op het slimme huis introduceerde één of meerdere nieuwe camera’s. Zo komt Netgear in 2017 met de Arlo Baby, een schattige camera voor op de babykamer. Polaroid brengt zijn eerste slimme camera op de markt, in de vorm van de Loop, en D-Link komt met een nieuwe line-up met WiFi-camera’s.

De keuken is één van de ruimten in huis die we maar al te graag wat slimmer maken. Diverse fabrikanten spelen hier op in. De slimme koelkasten zijn ook dit jaar weer van de partij. Onder meer Samsung en LG presenteerden koelkasten met ingebouwde touchscreens en diverse slimme functies. LG’s model beschikt zelfs over ondersteuning voor Amazon Alexa. Maar, het kan ook iets minder rigoureus. De NutriSmart is bijvoorbeeld een compacte weegschaal die zelf de ingrediënten die je erop legt herkent en je er alles over kan vertellen. En als je zelf ook niet goed bent in het bijhouden van een boodschappenlijstje dan kan deze slimme prullenbak je daarbij helpen.

Withings L'Oreal Kérastase

Er kwamen ook wat aparte en opvallende producten voorbij, waaronder de 42Tea. Dit is een slim apparaatje waarmee je het perfecte kopje thee moet kunnen zetten. Zelfs de broodrooster krijgt dit jaar een slimme make-over dankzij Griffin, en voor de luie mensen onder ons heeft een Amerikaans bedrijf een douche ontwikkeld die je middels een app op je smartphone kunt voorverwarmen. De voederbak voor de kat heeft zijn ‘domste’ tijd ook gehad dankzij de Catspad, en de borstel waarmee je je haren kamt kan je in 2017 vertellen hoe het met de kwaliteit van je haren gesteld is en hoe je ze het beste kunt borstelen. Tot slot is de Ara de eerste slimme tandenborstel die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie.

Meer informatie

Wil je meer weten over de aanschaf van smart home-producten of het gebruik van deze apparatuur? Neem dan onze tips en adviezen door.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.