Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Je smart home bedienen met je stem: alles dat je moet weten over spraakbesturing

Geschreven door
Geplaatst op18 februari 2017, 8:56 CategorieTips en advies

Je dagelijkse gewoontes zijn in grote mate afhankelijk van huishoudelijke apparatuur. Van het koffiezetapparaat tot de verlichting, en van je radio tot de thermostaat. Elektronica die je doorgaans handmatig bestuurt, want spraakbediening is toch vooral een onwennig toekomstbeeld uit fantasierijke science fiction. Of een uitvinding van de vader uit Gremlins, die vooral gadgets bedenkt die niemand echt nodig lijkt te hebben. Toch is er de laatste jaren stevig doorontwikkeld op het gebied van spraakbediening. Tijd voor een algemene introductie.

Wat is spraakbesturing?

Het gemiddelde huishouden is steeds meer voorzien van slimme gadgets. Bedoeld om alles net dat beetje gemakkelijker te maken, in het verlengde van het gezegde ‘gemak dient de mens’. Naast de functionaliteit van apparatuur is ook de bediening aan evolutie onderhevig. Je hoeft bijvoorbeeld al lang niet meer van je bank op te staan om een album op te zetten. De diverse zones van je muzieksysteem bedien je vanaf één enkele smartphone. Om je televisie van zender te laten verspringen, praat je er simpelweg tegen.

Mogelijkheden spraakbediening

De huidige mogelijkheden van spraakbediening gaan verder dan het verzetten van je tv-kanaal of het dimmen van een lamp. Je complete smart home staat op het punt overgenomen te worden door stemmen uit de toekomst. Ook zonder de robots die je er eventueel hebt lopen. Welke merken houden zich hiermee bezig, en wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Apple’s Siri

Wellicht de eerste partij waar je bij spraakbediening aan denkt, is Siri. Het stemmetje dat in je iPhone of ander Apple-device woont is inmiddels wat verder ontwikkeld dan screenshots van lollige antwoorden doen vermoeden. Siri is veelzijdiger geworden, en kan behalve alledaagse taken zoals berichten versturen en vergaderingen plannen ook een juiste app voor je opzoeken, een routebeschrijving geven of het laatste sportnieuws oproepen.

In spraakgestuurde bediening van andere apparatuur dan je telefoon zelf wordt Apple echter overschaduwd door Amazon en Google. Er is bijvoorbeeld nog geen speaker met Siri. Wel kun je Siri gebruiken op je Mac, iPhone en apple Watch. Meer over spraakbedieningsmogelijkheden van Apple lees je in ons uitgebreide artikel over Apple Woning voor iOS en WatchOS.

Amazon Alexa

Alexa, simpelweg de Siri-variant van Amazon noemen, doet de spraakbedieningsmodule van het merk geen recht. Siri staat Apple-gebruikers vooralsnog louter bij in het bedienen van je telefoon, terwijl Alexa Voice Service de potentie heeft om je gehele huis te bedienen. Of toch in ieder geval de apparatuur in dat huis. Daarnaast is Siri voorbehouden aan je iOS-device, terwijl Alexa meer open source werkt. Daardoor kunnen andere merken functies aan de module toegevoegd worden. Zo kun je Alexa inschakelen om een pizza te bestellen, je instrument te stemmen of Spotify te lanceren met een hele specifieke opdracht. ‘Alexa, speel de soundtrack van 2001: A Space Odyssey’. Bovendien staat het merken vrij om Alexa aan de eigen apparatuur toe te voegen. Op CES 2017 zagen we de populaire potentie daarvan. Alexa wordt daarbij door Amazon zelf ook gepusht naar andere apparatuur.

Amazon Echo

Amazon Alexa is inmiddels ook buiten de VS verkrijgbaar. De Amazon Echo, een van de Alexa-compatibele apparaten, verschijnt wel eerst alleen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Maar een Benelux-release kan dan nooit ver weg zijn. En dat is mooi, want de kleinere en goedkopere Amazon Echo Dot is inmiddels ook bij onze Oosterburen gearriveerd.

De Amazon Echo is een vrijstaande speaker verbonden met Alexa Voice Service. Naast het afspelen van muziek kan hij daarom ook voorzien in updates rond nieuws, weer en sport. Je hoeft er enkel maar naar te vragen. Het apparaat is voorzien van zeven microfoons om je verzoeken goed en vanuit de hele ruimte op te kunnen vangen. Zelfs als er muziek afgespeeld wordt. Je hebt dus ook geen eerste aanraking nodig om de bediening in gang te zetten. In de praktijk is het natuurlijk nog maar de vraag in hoeverre je in een luidruchtige omgeving daadwerkelijk fatsoenlijk met je speaker kunt communiceren.

Google Home

Uiteraard is technologiegigant Google ook in dit stukje van de markt te vinden. Weliswaar niet als voorloper, maar wie weet wel weer als trendsetter. De Google-variant is geïntegreerd in de Google Home-hub onder de naam Google Assistant. En deze Assistant kan complete gesprekken aan, in plaats van enkel individuele verzoeken uit te voeren. Praktijkvoorbeeld? Je bestelt niet alleen je bioscoopkaartje via Google Assistent, maar vraagt ook meteen naar reviews van de film, of de gemakkelijkste manier om er komen.

Google Home (lees de recensies) is behalve de portaal naar spraakbediening ook een wifi-speaker die muziek rechtstreeks uit de cloud af kan spelen. Albums en songs benader je via de bekende muziekdiensten, of speel je vanaf een Android of iOS-apparaat af via Google Cast. Die laatste is interessant, omdat je de Google Home daardoor ook kunt gebruiken om andere aangesloten speakers in huis te bedienen, en toegang hebt tot videocontent. Dankzij de verbinding met Google Cast kun je iedere denkbare YouTube-video letterlijk aan je Home opvragen en op je televisie afspelen.

Als domotica hub kan de Google Home het epicentrum van je smarthome worden. Zet je wekker, maak een boodschappenlijstje, bedien al je aangesloten netwerken (verlichting, sloten, thermostaten), allemaal spraakgestuurd. Prijs en beschikbaarheid in Nederland is nog niet bekend, de eerste Europese markt zal ook voor de Google Home het Verenigd Koninkrijk zijn.

Meer over de mogelijkheden voor spraakbediening van Google lees je in onze uitgebreide artikelen over Google Home en Google Assistant.

Is spraakbediening wat voor jou?

In het huidige landschap vormen Amazon en Google de voornaamste partijen voor het aanbod van spraakbedieningsmodules. Met de genoemde hardware ben je al een heel eind wat het benutten van de mogelijkheden betreft, mits je over een smartphone beschikt om aan de slag te gaan. Niet voor het dagelijkse gebruik, wel voor de eerste instellingen. Je hebt in elke ruimte waarin je (een deel van) je huis met spraak wilt bedienen een microfoon en een speaker nodig.

Hardware

Als het je smartphone niet is, dan moet het een fysiek apparaat (mogelijk een hub, een speaker of een console) zijn waar je tegen kunt praten en die kan antwoorden. Op dit moment betekent dat met de hierboven genoemde mogelijkheden en platformen dat je voor optimale bediening meerdere Echo- of Google Home-speakers in huis moet plaatsen, of je smartphone er in ruimten waar geen speaker staat bij moet pakken. Zoals gezegd komt er op korte termijn wel meer hardware bij, ook van merken die bijvoorbeeld Alexa in de eigen apparatuur verwerken. Denk hierbij aan Sonos bijvoorbeeld.

Het wordt natuurlijk pas echt interessant als je in huis ook (voldoende) slimme apparatuur hebt om via spraak te bedienen. Lijsten van merken en apparaten die compatibel zijn en hoe het werkt, zijn online te vinden voor zowel Alexa en Apple als Google Home. Het is belangrijk goed uit te zoeken welke producten wel en welke niet met het platform waar je voor kiest bediend kunnen worden.

Voor nu is het toevoegen van spraakbediening aan je smarthome precies dat: een toevoeging. Er zijn zodanig veel stappen gezet in de gebruiksvriendelijkheid van slimme electronica dat je vrijwel alles met een smartphone of tablet prima kunt bedienen. Daarnaast is de functionaliteit van een fysieke app vooralsnog uitgebreider. Denk aan filters voor je muzikale playlist (‘speel geen Bieber’) en timers voor je licht en verwarming. Het is moeilijk een spraakmodule wensen en voorkeuren aan te leren, zoveel A.I. hebben de diensten nog niet. En denk ook aan de hele voor de hand liggende beperkingen: het Nederlands is voor deze grote bedrijven niet belangrijk genoeg, dus het is maar de vraag of er al snel een volwaardige Nederlandse bediening haalbaar is. En dat is nog los van accenten en dialecten.

Wat brengt de toekomst?

Als je geen fanatieke early adopter bent, voor wie het vaak vooral een sport is, doe je er goed aan nog even te wachten. Niet alleen op de beschikbaarheid in Nederland, maar vooral tot de functionaliteit van stembedieningsapps niet alleen vervangt, maar volledig overtreft. Wellicht zien we tegen die tijd ook een overheersende partij die dé standaard neerzet, zoals de cd en de videoband van VHS dat ooit voor audio en video deden. Een voorzichtige voorspelling? Amazon, gezien de hoeveelheid merken (waaronder LG en Huawei) die in de laatste maanden met hardware gekomen zijn waarin Alexa geïntegreerd is.

Meer tips en adviezen over verschillende smart home-producten en het bedienen van je smart home vind je in onze tips-sectie. Lees ook onze reviews van smart home-producten.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.