Review: D-Link DCS-935LH en DCS-936L IP-camera’s

22 maart 2017 + 10 minuten 0 Reacties
D-Link a

In deze review bespreken we twee nieuwe IP-camera’s van D-Link. Deze fabrikant die vooral bekend is van wifi-routers en andere netwerkproducten, probeert met goedkope camera’s de veiligheid in huis te vergroten. In deze review gaan we kijken of deze producten daar in slagen.

De DCS-935LH (wit, rechts op de foto) en de DCS-936L (zwart, links op de foto) verschillen in uiterlijk als dag en nacht van elkaar, maar qua functionaliteit komen ze aardig overeen.

Geen clouddienst, wel sd-kaartsleuf

Beide camera’s zijn bestemd voor de thuisgebruiker. De DCS-936L is op het moment van schrijven vier tientjes goedkoper dan de DCS-935LH. Er zijn geen dure clouddiensten bij deze camera’s; de beelden worden gewoon op een intern micro sd-kaartje opgeslagen. Die beelden, live of opgeslagen, kunnen via een smartphone op afstand worden bekeken. Hieronder gaan we punt voor punt in op de functies en de verschillen tussen beide camera’s.

Wat zijn de DCS-935LH en de DCS-936L?

De DCS-935LH ligt in de lagere prijsklasse. Het is een kleurencamera die zijn beelden in HD maakt. Wel in de laagste categorie HD, dus 720 pixels. De camera is volgens D-Link zeer eenvoudig te installeren, maar wij hebben er toch wat moeite mee gehad. Daarover later meer. De camera biedt ook nachtzicht; door infraroodstralers kan er tot vijf meter vanaf de camera ook in het duister worden vastgelegd wat er voor de lens gebeurt.

De DCS-936L is ook niet al te duur. Deze biedt eveneens een opnamekwaliteit van 720 pixels, wat net voldoet aan de HD-standaard. De groothoeklens zorgt ervoor dat een kamer van wand tot wand in beeld komt. Nachtzicht is ook in deze camera aanwezig, evenals bewegings- en geluidsdetectie.

Technische gegevens DCS-935LH en DCS-936L

  • 1/4” Megapixel progressive CMOS sensor
  • 5 meter infrarood verlichtingsafstand
  • 4X digitale zoom
  • Aperture F2.4
  • Kijkhoeken:
    • (H) 78.44°  (936: 112)
    • (V) 47.9° (936: 77)
    • (D) 85.98° (936: 120)
  • Ingebouwde microfoon

Clouddiensten en prijzen

De DCS-936L is vanaf 89 euro te koop in Nederland, de DCS-935LH kost 119 euro. Clouddiensten worden er niet bij verkocht. Wel is het noodzakelijk om een micro sd-kaart los aan te schaffen voor de opname van videobeelden en foto’s.

Het design

Beide camera’s verschillen in uiterlijk als dag en nacht van elkaar en dat mag je letterlijk nemen: de ene is zwart, de ander wit. De witte DCS-935LH is een staande rechthoek op een standaard. Deze camera valt nogal makkelijk om vanwege zijn design. De camera staat op een flexibele voet en kan zo naar boven en naar beneden ‘kijken’. De camera kan op die manier een flink deel van een ruimte in beeld krijgen.

De zwarte DCS-936L is rond. De standaard is dat ook en die kun je eventueel tegen een muur aanschroeven. Deze camera heeft een grotere kijkhoek dan zijn witte broer, en kan dus gewoon ergens met goed zicht op een kamer worden neergezet om alles op te nemen wat er langskomt. Het ronde design van de DCS-936L spreekt ons wat meer aan dan het ontwerp van de witte DCS-935LH, maar dat is uiteraard persoonlijk.

Montage en installatie

Montage is een eitje: je hangt hem aan een stopcontact en richt hem op een kamer. Klaar. De installatie ervan is iets lastiger. Je moet via een app eerst verbinding maken met het eigen wifi-netwerk dat de camera tijdelijk zelf in de lucht brengt, voordat je hem kunt instellen. Daarvoor moet je in de instellingen van je eigen telefoon rommelen. De mogelijkheid om met de qr-code op de camera van alles vanzelf in te stellen, kregen wij niet op gang.

In dat geval moet je handmatig allerlei moeilijke wachtwoorden intikken. Als alles eenmaal werkt, kun je op beide apparaten via een wps-knop heel eenvoudig contact maken met de router van je thuiswifinetwerk. Vanaf dat moment kunnen de camera’s beelden naar je smartphone sturen.

De apps

Beide camera’s hebben hun eigen app. Voor de DCS-936L moet je D-Link Lite hebben, voor de DCS-935LH My D-Link Home. Dat is nogal verwarrend. De camera’s werken alleen lekker samen met hun eigen app, maar je kunt ze dus niet allebei in één app beheren en bekijken. Wie meerdere camera’s tegelijk van D-Link wil aanschaffen, moet hier zeker rekening mee houden. Koop altijd dezelfde, anders zit je met meerdere apps op je smartphone en dat is onhandig.

De app van de DCS-935LH: My D-Link Home

De app van de witte DCS-935LH biedt de mogelijkheid om een protocol in te stellen. Als de D-Link beweging of geluid ontdekt, kun je bijvoorbeeld de app een mailtje laten sturen met de mededeling dat er onraad is. Ook kun je een aantal verschillende locaties instellen.

In de app is het beeld van goede kwaliteit, maar wel vinden we het ietwat gek dat het bijna altijd ‘donker’ is volgens deze camera. Dan gebruikt hij zijn infraroodstralers om bij te lichten en krijg je eigenlijk veel te vaak zwartwitbeelden te zien. Het is in de app mogelijk om de camera op daglichtstand te zetten, ook als het ‘s nacht is, en omgekeerd. Zo kun je in een ietwat mager verlichte kamer toch nog kleurenbeelden zien. In de automatische stand is het echter meestal nacht, hoewel dat in de praktijk toch echt anders is. Half dichtgeschoven gordijnen laten de camera snel denken dat het nacht is.

Het is prettig dat er in de app een privacymodus is. Tik op dat knopje en de camera stopt met beelden vastleggen. De gevoeligheid van zowel de bewegingssensor als de microfoon valt in te stellen. De microfoon begint echter pas met opnemen bij geluiden boven de 70 decibel, wat wij liever wat lager hadden gezien. Sluipende inbrekers zullen zo niet in de gaten lopen. De bewegingsdetectie is niet alleen qua gevoeligheid in te stellen, maar ook de gebieden waar wel en niet hoeft te worden gewaarschuwd, kunnen worden vastgelegd. Dat is handig als je bijvoorbeeld een druk borrelend aquarium in een hoek van de kamer hebt staan, die anders tot veel loze meldingen zou leiden. Als het je teveel wordt, kun je overigens ook de meldingen helemaal uitzetten. Maar dan wordt je huis dus niet meer beveiligd.

De app van de DCS-936L: My D-Link Lite

De naam van de app doet denken dat we hier met een uitgeklede variant van een volledige app te maken hebben, maar dat is niet zo. De app is volledig functioneel en biedt zelfs een functie meer dan die van de DCS-935LH: de mogelijkheid om zelf handmatig een filmpje op te nemen.

Het hoofdscherm van de app biedt vijf iconen: live-beeld, afspelen, instellingen, firmwareversie en apparaat verwijderen. Met live-beeld krijg je zoals de naam al zegt live-beelden te zien. Afspelen laat een lijst filmpjes zien die zijn opgenomen terwijl de camera stond ingesteld om bewegingen en geluiden op te nemen. In de instellingen valt de gevoeligheid van beeld en geluid in te stellen, zodat niet elke langslopende kat wordt opgenomen of elke parkerende auto voor het raam tot een notificatie leidt.

De app is in staat om beweging en geluid te monitoren en push-notificaties te geven naar je smartphone wanneer er iets wordt ontdekt. De gevoeligheid van de camera en de microfoon vallen via de app in te stellen. Hier gaat dat ietwat anders de witte DCS-935LH. De DCS-936L-app biedt bijvoorbeeld de gelegenheid om geluiden al vanaf 51 decibel tot notificaties te laten leiden, waar dat bij de DCS-935LH pas vanaf 70 decibel mogelijk is. Vooral ‘s nachts lijkt ons die 51 decibel geen slechte zaak omdat het dan veel stiller is.

De camera beslaat een hele huiskamer van wand tot wand, en het is niet altijd even noodzakelijk om alles wat bijvoorbeeld voor het raam gebeurt tot notificaties te laten leiden. Je kunt heel makkelijk in een raster aangeven welk gebied in de gaten moet worden gehouden, bijvoorbeeld de deur of het raam. Zit je ‘s avonds op de bank tv te kijken, dan kun je die bank uit het gebied filteren dat wordt opgenomen. Hoewel veel mensen het fijner zullen vinden om de camera dan geheel uit te zetten, want waarom zou je jezelf op de bank filmen als daar geen goede reden voor is.

Zoals gezegd kan in de app een filmpje handmatig worden opgenomen. Ook kun je foto’s nemen. De video’s komen zowel in de app zelf als in de galerij van een verbonden iPhone terecht, de foto’s alleen in de galerij in een apart mapje ‘D-Link’.

Kwaliteit en gebruik

De camera’s voelen degelijk aan, maar de zwarte DCS-936L is wat zwaarder en makkelijker te plaatsen dan de witte DCS-935LH die makkelijker omvalt. Ze zijn vrij makkelijk te installeren. Met de ringvormige onderkant kan de zwarte 936 ergens aan een muur worden vastgeschroefd en dat is handig. Maar ook de witte kan aan een plafond worden bevestigd. Het harde plastic van de camera voelt redelijk duurzaam, maar je moet ze niet van een hoogte laten vallen.

De kwaliteit van de beelden vinden we voor de zwarte camera goed, voor de witte camera – die vier tientjes meer kost – om die reden matig. De kwaliteit is niet helemaal hetzelfde. De zwarte camera vervormt en verbuigt het beeld wat aan de randen omdat de groothoeklens een hele kamer in beeld wil brengen. De witte camera heeft een kleinere hoek, maar de beelden zijn daarom wel realistisch (en recht).

De witte camera heeft als voordeel dat die kan worden opgenomen in een compleet smart home-netwerk van D-Link producten, de zwarte doet zijn werk solitair. We vinden het een beetje te gek om alleen om deze reden de witte DCS-935LH bijna vijftig procent duurder te prijzen. De camera’s bieden verder pakweg dezelfde kwaliteit en hetzelfde gebruiksgemak. Het is een beetje een gemiste kans dat je via deze camera’s niet kunt terug praten. Ze nemen wel geluid op maar spreken met iemand die voor de camera staat kan niet. Een luidspreker ontbreekt.

Conclusie

De zwarte DCS-936L is een aanrader voor zijn prijs; de camera biedt keurige beelden, nachtzicht, geluidsopnamen en pushnotificaties voor pakweg 90 euro. De witte DCS-935LH biedt dezelfde mogelijkheden, maar is vier tientjes duurder en brengt wat minder ‘kamer’ in beeld. Deze DCS-935LH heeft een andere, uitgebreidere app, kan met een netwerk van producten van hetzelfde merk worden verbonden en is iets uitgebreider in de keuze van opvolgprotocollen. Zo kun je kiezen voor verschillende soorten notificaties, per mail, de app zelf of een andere berichtendienst.

Ondanks die softwarematige uitbreidingen vinden we de witte te duur voor de kwaliteit die hij biedt. Voor eenvoudig thuisgebruik volstaat de zwarte DCS-936L, die we er overigens ook nog wat leuker uit vinden zien. Maar dat is een kwestie van smaak. Kortom: wil je een goedkope IP-camera zonder poespas, kies dan de DCS-936L. Wil je een thuisnetwerk van D-Link producten aanleggen, neem daar dan de DCS-935LH bij. Beide camera’s werken goed, doen wat de fabrikant belooft, slaan beelden op de (niet meegeleverde) sd-kaart op en waarschuwen per smartphone voor inbrekers en ander onheil.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Zwarte camera goedkoop en goed
  • Witte camera duurder en net zo goed
  • Camerabeelden van redelijke kwaliteit

Minpunten
  • Twee verschillende apps

  • Vrij groot prijsverschil, maar grofweg dezelfde opties
  • Geen clouddienst

Reacties (0)