Review: Nanoleaf Aurora Smarter kit – Stijlvolle verlichting op de muur

15 april 2017 + 10 minuten 1 Reacties
Nanoleaf-Aurora-review

In deze review kijken we naar de Nanoleaf Aurora, een slim systeem met ledpanelen voor aan de muur waarmee je een unieke sfeer creëert. Te bedienen met Siri of een app.

We hebben de afgelopen maanden al naar verschillende slimme verlichtingsoplossingen van onder meer Philips Hue en TP-Link gekeken, maar sinds kort is er in de Benelux een nieuwe speler actief. Nanoleaf komt met diverse stijlvolle oplossingen op het gebied van slimme verlichting, waaronder de Aurora die als een kunstwerk aan de muur kan hangen. In deze review kijken we naar de Nanoleaf Aurora Smarter Kit.

Wat is de Nanoleaf Aurora?

De Nanoleaf Aurora is een kunstwerk aan de muur, bestaande uit slimme ledpanelen die van kleur en intensiteit kunnen veranderen. Door een combinatie van deze panelen (driehoeken) te maken kun je zelf vormen creëren die je middels plakstrips aan de muur kunt bevestigen. De Nanoleaf Aurora Smarter Kit bestaat uit de hub (connector) en 9 panelen. Dit pakket heeft een prijs van 209,95 euro. Een pakket van drie losse panelen kan voor 74,95 euro gekocht worden. Je kunt tot maximaal 30 panelen aan één connector koppelen.

Het idee is eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld Philips Hue; je bedient het systeem middels de Nanoleaf-app voor Android en iOS, waarbij je zelf de kleuren en de helderheid van de panelen kunt selecteren. Aangezien de panelen gekoppeld zijn kun je uit diverse effecten kiezen waardoor de kleurovergangen tussen de panelen dynamisch zijn. Zo krijg je een sfeervol, lichtgevend en bewegend kunstwerk aan de muur. Het mooie is dat de Aurora directe integratie met Philips Hue en Apple HomeKit kent en je dus direct andere compatibele apparaten ziet verschijnen in de app.

Design en inhoud verpakking

De Nanoleaf Aurora Smarter Kit bestaat uit negen ledpanelen (driehoeken). In de doos zit daarnaast een connector die verbonden wordt met een adapter, die vervolgens weer gekoppeld wordt aan het stopcontact. De connector moet met één van de panelen verbonden worden, waarna het systeem zelf weet hoe het geheel uitgelegd is. Dit deel van het systeem beschikt daarbij over een aan- uitknop en een knop waarmee (zonder gebruik van je smartphone) door een aantal in de app aangegeven presets gebladerd kan worden.

In de verpakking zitten ook kleine connectors die tussen de panelen geplaatst moeten worden, papieren driehoeken waarmee je aan de muur een vorm kunt proberen en plakstrips waarmee de panelen op de muur geplakt worden.

Qua design ziet het er allemaal zeer strak en netjes afgewerkt uit. De panelen zijn slank vormgegeven en worden bijna naadloos met elkaar verbonden. De connector, die op één van de panelen aangesloten moet worden, is wat forser en zal dan ook iets meer opvallen. Je moet er rekening mee houden dat er vanuit deze connector dus een kabel richting de adapter en vervolgens het stopcontact loopt. De kans dat je dit in de muur kunt wegwerken is voor de meeste mensen klein.

Installatie

Uit de verpakking halen we negen panelen en dus is het eerst zaak uit te zoeken welke vorm we willen maken. Aangezien we met driehoeken te maken hebben, heb je heel wat mogelijkheden; elke zijde kan middels de kleine connector aan een willekeurige zijde van een andere driehoek gekoppeld worden. Als je weet op welke muur je het systeem wilt plaatsen kun je middels de papieren vormen wat vormen proberen op de muur. Op tafel leggen we een aantal vormen uit. Het koppelen en losmaken van de verschillende panelen is zeer eenvoudig; ze zitten dan ook niet vast aan elkaar. De kleine connectors tussen de panelen zijn puur voor de connectie, niet voor de houvast. Daarvoor dienen de plakstrips tussen de panelen en de muur.

Eenmaal een mooie vorm gekozen installeren we de applicatie en laten we naar de Nanoleaf Aurora zoeken. Binnen enkele seconden na registratie verschijnt het systeem in de app, en het mooie is dat direct ook de koppeling met Apple HomeKit gemaakt is én dat de Philips Hue-lampen (waarvan we er veel hebben hangen) ook direct in de Nanoleaf-app verschijnen. Je kunt de Aurora dus direct aan een specifieke kamer (gemaakt middels Hue) toevoegen waardoor het direct een onderdeel van de verlichting van die kamer is. We testen de verlichting en zodra het werkt kun je naar de volgende stap.

Vervolgens is het zaak de Aurora aan de muur te bevestigen. Dit komt wel nauw, je wilt immers dat het systeem recht aan de muur hangt. Gebruik dus de papieren vormen om de plaatsing uit te tekenen. Daarbij is het niet eenvoudig om de vastgeplakte panelen weer te verwijderen om ze iets te verplaatsen. De kans is aanwezig dat je de strip kapot maakt of zelfs verf of behang van de muur trekt, een risico dat je met plakstrips altijd hebt. Eenmaal een vorm gekozen is dus eigenlijk ook wel gekozen, wat jammer is wanneer je zo nu en dan eens wat anders wilt. Daarbij is en blijft het een plakstrip, wat in ons geval betekende dat de muur met wat reliëf niet de meest verstandige keuze was. Daarop bleven niet alle strips even goed hangen waardoor er een paar panelen naar beneden kwamen. Een gladde ondergrond werkt hiervoor het beste.

De plakstrips houden de lichte panelen echter strak tegen de muur en zijn dus goed te vertrouwen op een vlakke muur, bovendien ziet het er strak uit aan de muur. Houd ook rekening met het feit dat je een stopcontact in de buurt moet hebben en zoek naar een fraaie manier om de kabel vanuit de connector langs te muur te laten weglopen. Wil je twee losse vormen creëren, zorg dan dat je twee basisconnectors gebruikt want met één connector kun je één gekoppelde vorm aansturen.

Het gebruik en de app

Het belangrijkste onderdeel voor de bediening van de Nanoleaf Aurora is de app, genaamd Nanoleaf. Deze kan gratis gedownload worden voor iOS en Android, en maakt het mogelijk alle instellingen van het systeem aan te passen. Overigens is het goed om te weten dat de Aurora niet werkt met 5GHz netwerken. Je moet dus een 2.4GHz netwerk actief hebben om het systeem te kunnen gebruiken en aansturen.

De app zelf is netjes vormgegeven en biedt een goede gebruikservaring. In eerste instantie kan de grote hoeveelheid aan opties en instellingen wat verwarrend overkomen, maar dankzij de helpfunctie kom je er al snel achter wat waar precies voor dient. Daarbij is het een kwestie van uitproberen, zeker wat betreft scenes en effecten.

De app bestaat uit vijf hoofdonderdelen, te zien aan de icoontjes onderin het scherm. De eerste tab laat je de scenes van Nanoleaf en geïmporteerde scenes zien. Aangezien onze Philips Hue-lampen direct herkend werden hebben we ook alle hieraan gekoppelde scenes automatisch laten importeren. Je kunt in deze tab scenes direct activeren maar ze ook beheren. Dit betekent dat je de Aurora kunt toevoegen aan een scene van Philips Hue, of andersom, en de kleur en helderheid van in die scene gekoppelde lampen kunt wijzigen.

De tweede tab geeft je een overzicht van alle ruimten in huis, die je al eens aangemaakt hebt via de Philips Hue-app of de Apple Woning-app. Je kunt elke ruimte aan- of uitzetten en ook weer per ruimte beheren welke lampen ertoe behoren, wat de kleuren moeten zijn en hoe de helderheid ingesteld moet worden.

De derde tab is de leukste tab want hier kun je met de Aurora gaan spelen. In dit venster kun je diverse effecten kiezen, waaronder een random kleureffect, een ‘flow’ waarbij de kleuren natuurlijk in elkaar overlopen en een highlight-effect. Voor alle effecten heb je de keuze een bestaand palet met verschillende kleuren die door de panelen getoond worden.

Je kunt echter ook zelf met een tool de kleuren voor een nieuw palet kiezen en zo de kleurweergave naar eigen wens afstemmen. Daarbij kun je zelf bepalen hoe snel het effect getoond wordt, wat de helderheid van de panelen is, wat de richting van het effect is en hoe vloeiend de overgangen tussen de panelen zijn. Je kunt ook zelf per paneel de kleur bepalen en zo een leuk effect maken. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De vierde tab is een soort reminder/wekker-functie. Je kunt hier een schema aanmaken waarbij je op een specifiek tijdstip een bepaalde scene laat draaien op de Aurora. Je kunt dit doen bij het wakker worden of wanneer je jezelf ergens aan moet herinneren. De vijfde tab is de instellingen-tab waar je onder meer de gekoppelde apparaten kunt zien en gebruikers aan de Nanoleaf Aurora kunt toevoegen.

HomeKit en Siri

De Nanoleaf Aurora is volledig compatibel met Apple’s HomeKit-standaard, en dus verschijnt het systeem in de Apple Woning-app én kun je het systeem bedienen middels Siri. Deze integratie werkt eigenlijk vlekkeloos. Zoals in het begin van deze review aangegeven wordt direct alles dat gekoppeld kan worden herkend en verschijnt de Aurora ook direct in de Woning-app nadat de HomeKit-code op de verpakking gescand is. De Aurora verschijnt onder deze naam (of een eigen aangepaste naam) in Apple Woning en direct kun je ook alle scenes van Aurora zelf laten synchroniseren.

Wanneer alles gesynchroniseerd en gekoppeld is kun je het systeem, en alle gekoppelde apparaten, middels Siri bedienen. Het is kinderlijk eenvoudig om tegen Siri te zeggen dat de Aurora uitgeschakeld moet worden of dat de ‘Forest’ scene voor de Aurora ingeschakeld moet worden. Wanneer je de Aurora binnen een scene met Philips Hue-lampen (of andere HomeKit-compatibele lampen) gekoppeld hebt, kun je middels een simpel stemcommando de scene laten activeren waarna de betreffende lampen in de gekozen kleursamenstellingen aangaan. Hoewel dit handig en leuk is, is het nog altijd het meest eenvoudig om via de Nanoleaf-app een echt naar eigen wens aangemaakt kleurenpalet te creëren, bijvoorbeeld met een zelf gekozen kleur voor ieder individueel paneel. Deze opties zijn simpelweg via Siri niet te doen.

Wat vinden we van de Nanoleaf Aurora?

Het is handig dat de Nanoleaf Aurora via Apple Woning en Siri bediend kan worden, en daarbij is de eigen app gebruiksvriendelijk genoeg om zo nu en dan een leuk effect aan de muur te laten tonen. Het instellen verloopt soepel, de app is stabiel, de verbinding is continu goed en het gebruik laat niet bijzonder veel te wensen over. Maar, hoe zit het met de ledpanelen zelf?

Er komt voldoende licht uit de panelen, zeker wanneer ze op volle sterkte ingesteld staan, al is het niet voldoende licht om een kamer goed te verlichten voor iets productiefs, wat ook niet het doel van het product is. De maximale sterkte is voor de meeste ruimten, kijkend naar het decoratiedoel, wat te overheersend, en ook vallen de leds in de hoeken nog meer op bij hoge helderheid. Echter, vol open is de kleur wel het mooist en het levendigst.

Je kunt nog een paar stappen omlaag om de intensiteit wat beter bij de ruimte te laten passen, maar als je bij de lagere stappen in helderheid komt dan zie je dat de kleurweergave minder strak en wat doffer wordt.

Zet je de panelen richting de minimale helderheid en heb je een effect draaien, dan kun je last krijgen van een flickering-effect. Wat ons betreft is 30/40 procent de minimale helderheid voor een mooi resultaat.

Wanneer gebruik je de Aurora precies? Dat is een vraag die we onszelf ook stelden, maar het antwoord werd vrij snel duidelijk. Eigenlijk altijd, tenzij we slapen of er niemand is. De witte panelen aan de muur zijn zonder kleur ook maar saaie witte panelen en het hele doel van het systeem is een bij het interieur of de sfeer passende kleurweergave.

Dat kan zowel overdag als in de avond, en aangezien het leds zijn kost het je niet eens veel meer energie. Het is een decoratiestuk dat zijn doel pas bereikt als het aanstaat, en daarom moet je hem ook eigenlijk altijd aanzetten.

Conclusie

De Nanoleaf Aurora is met een prijs van 209,95 euro geen goedkoop systeem, zeker niet wanneer je niet genoeg hebt aan negen panelen. Maar, voor dat geld krijg je wel een uniek systeem en iets dat goed en gebruiksvriendelijk werkt. De Aurora moet bij de sfeer en inrichting van je huis/kamer passen, maar als dat het geval is dan creëer je een mooie en dynamische loungesfeer. De Aurora komt met een prima app, kan eenvoudig uitgebreid worden, is binnen no-time geïnstalleerd, biedt mooie en heldere kleuren en heeft perfecte integratie met HomeKit en Siri. Let wel dat je de panelen in één keer hangt zoals je het wilt hebben want door de plakstrips is even verhangen of een andere vorm maken niet eenvoudig. Bovendien kan het je muur beschadigen. Ook is het aan te raden de ledpanelen niet op de laagste helderheid te gebruiken omdat je dan de kans op flicker-effecten vergroot, en raden we je aan een vlakke muur te gebruiken. Alles bij elkaar genomen zijn wij positief over de Nanoleaf Aurora. Als je het budget hebt en een uniek lichtkunstwerk aan de muur wilt creëren (dat samenwerkt met je andere slimme lampen) dan is de Aurora zeker een aanrader.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Mooie kleurweergave
  • Gebruiksvriendelijk
  • Unieke sfeerverlichting

Minpunten
  • Prijzig

  • Plakstrips komen met nadelen
  • Flicker-effect bij lage helderheid

Reacties (1)