Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

‘In 2021 zijn er meer apparaten met stemassistent dan er mensen zijn’

Geschreven door
Geplaatst op19 mei 2017, 13:38 CategorieBediening

In 2021 zijn er meer digitale assistenten op de wereld dan mensen. Onderzoeksbureau Ovum voorspelt dat er tegen die tijd 7,5 miljard apparaten zijn met een ingebouwde digitale assistent. Dat zijn er net iets meer dan de huidige wereldbevolking.

Stemassistent alomtegenwoordig

De stemassistent speelt een steeds belangrijkere rol in de strategie van technologiereuzen. Die worden ook op steeds meer apparaten geïntegreerd en vormen volgens velen een belangrijke stap naar dominantie op de technologiemarkt. Zo probeert Apple al jaren zoveel mogelijk gebruikers aan zich te binden met behulp van Siri, legt Microsoft meer nadruk op de overkoepelende rol van Cortana en is Samsung druk aan het werk met Bixby.

Vorig jaar waren er volgens Ovum al 3,5 miljard apparaten met een stemassistent. Dat aantal zal heel hard groeien de komende tijd, vooral omdat er steeds meer verschillende apparaten met een stemassistent erop komen. Op dit moment staan ze vooral op smartphones, maar ze komen ook naar speaker als de Amazon Echo en Google Home, smart tv’s en auto’s.

Google Assistant de grootste

Uiteraard doet Ovum ook voorspellingen over de verdeling van de markt in de toekomst. Verwacht wordt dat de Google Assistant in 2021 de grootste zal zijn. Op dit moment is dat nog Apples Siri, maar tegen 2019 moet die van zijn troon gestoten zijn. Google Assistant zou straks op zo’n 23,3 procent van alle apparaten moeten staan, gevolgd door Bixby (14,5%) en Siri (13,1%).

Men verwacht ook sterke resultaten van de stemassistenten van Chinese bedrijven. Die zouden ook een groot marktaandeel werven, met name door de populariteit van Chinese smartphones van onder meer Huawei, Oppo en Vivo. Toch denkt Ovum niet dat zij de grootste spelers op de markt worden, dat zullen toch echt Amerikaanse assistenten zijn.

Groeikansen in Afrika en Azië

De grootste groeikansen ziet Ovum in opkomende markten als Afrika en Azië. Daar kopen steeds meer mensen digitale apparaten met daarop een stemassistent. De vraag is welke assistent in de verre toekomst het internationale publiek van zijn nut weet te overtuigen. De kans is natuurlijk het grootst dat er straks gewoon een aantal stemassistenten zijn met een groot aantal verschillende gebruikers.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.