Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

IoT-netwerk van T-Mobile eind deze maand landelijk dekkend

Geschreven door
Geplaatst op15 mei 2017, 13:09 CategorieNieuws

T-Mobile verwacht eind deze maand nog als eerste provider een landelijk dekkend Internet of Things-netwerk te hebben. Zo wordt het voor bedrijven en startups aantrekkelijk om op grote schaal toepassingen en sensoren te gebruiken en op de T-Mobile netwerken aan te sluiten.

Landelijk Internet of Things-netwerk

De uitrol van het netwerk van T-Mobile begon in oktober 2016. De bedoeling is om kleine hoeveelheden data te verzenden middels dit netwerk. Het gaat om een NarrowBand-IoT (NB-IoT) netwerk, dat hierop toegespitst is. Op dit moment zijn er landelijk zo’n 6,5 miljard IoT-apparaten, waaronder bijvoorbeeld slimme koelkasten, lampen, sloten, enzovoorts vallen.

De verwachting is dat het aantal apparaten dat aangesloten is op het IoT bijna exponentieel zal groeien. Zo verwacht men dat er in 2020 maar liefst 50 miljard IoT-apparaten zijn. De uitrol van een goed netwerk om de datastroom die hieruit voortkomt te verwerken is dan ook van cruciaal belang.

Veel toepassingen

T-Mobile ziet veel toepassingsmogelijkheden voor zijn netwerk. Het voorziet vooral een toekomst waarin veel zaken automatisch in de gaten gehouden worden. Zo is het dankzij het IoT-netwerk een stuk goedkoper om bijvoorbeeld dijken in de gaten te houden of het wegdek te scannen op eventuele gaten. Dat soort toepassingen zijn alleen mogelijk door een netwerk uit te rollen waarbij mensen een zo klein mogelijke rol spelen.

Concurrentie

Niet alleen T-Mobile is druk bezig met de uitrol van een IoT-netwerk. Ook concurrent Vodafone werkt hieraan en rolt net als T-Mobile een NB-IoT netwerk uit. KPN was in Nederland het eerste bedrijf met een landelijk dekkend IoT-netwerk, maar gebruikte daarvoor LoRa (Long Range Wide Area) technologie.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.