Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Samsung presenteert Tizen 4.0 voor Internet of Things

Geschreven door
Geplaatst op17 mei 2017, 16:07 CategorieAlgemeen

Samsung heeft vandaag samen met dertig partnerbedrijven de Tizen Developer Conference 2017 geopend. Daarbij presenteerde het Zuid-Koreaanse bedrijf meteen de nieuwste versie van de software. Deze is nu uitgebreid met mogelijkheden specifiek voor het Internet of Things (IoT). De ambities zijn groot: de bedoeling is dat er in de toekomst Tizen-hardware verkocht wordt.

Tizen 4.0 voor IoT

De belangrijkste wijziging van Tizen 4.0 is de optimalisering voor IoT-ontwikkelaars. Daarmee is het platform geschikter voor verschillende soorten toepassingen. Tot dusverre was het platform vooral geschikt voor smart-tv’s, smartphones en smartwatches. Versie 4.0 biedt een ontwikkelingsomgeving die het makkelijker maakt voor ontwikkelaars om apps te ontwikkelen voor uiteenlopende Tizen-apparaten.

Daarnaast is de software uitgebreid naar Tizen Real-Time, om high-end producten zoals tv’s en mobiele apparaten, maar ook thermostaten, weegschalen en lampen te ondersteunen. “Sinds de lancering, is Tizen het OS voor bijna alle Samsung-producten geworden en een van de meest succesvolle embedded OS’en gebaseerd op Linux. Met open samenwerkingen en het IoT-tijdperk, verwachten we dat het nieuwe kansen opent voor de toekomst van IoT,” aldus Hyongun Lee, voorzitter van de Technical Steering Group.

Wereldoverheersing

Tizen bestaat al jaren. Samsung brengt al geruime tijd – vooral in Aziatische landen – smartphones uit met het besturingssysteem. Daarnaast zijn er smartwatches met dat platform, onder meer beschikbaar in Europa. De uitgesproken intentie van Samsung is dat het minder afhankelijk wordt van Android. Dat besturingssysteem van Google heeft verreweg het grootste marktaandeel.

Een journalist van CNet vertelt op Twitter dat Samsung Tizen uiteindelijk voor heel de wereld beschikbaar wil maken. Samsung neemt een aantal stappen om de brede adoptie mogelijk te maken. Zo werkt het samen met Microsoft om .Net-frameworks te ondersteunen en is er ondersteuning voor het Xamarin UI-framework. Ook zijn er samenwerkingen met Broadlink in China, Commax in Korea en Glympse in de Verenigde Staten aangekondigd.

Voor die wereldwijde adoptie moet Samsung wel iets gaan doen met kritiek. Onlangs meldde Motherboard nog dat onderzoekers ruim veertig zero-day-lekken gevonden hadden in de software. Die maakten het mogelijk om de apparaten van een afstand over te nemen. De beveiliging zal dus flink verbeterd moeten worden, waar met deze vierde versie vermoedelijk een begin mee is gemaakt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.