‘In de toekomst gebruiken we gadgets door middel van elektromagnetische straling’

10 mei 2017 2 Minuten 0 Reacties
elektromagnetische-straling

In de toekomst kunnen we onze gadgets in een smarthome wellicht gebruiken door middel van elektromagnetische straling. In theorie hoeven we dan geen losse apps meer te downloaden voor een smart device, maar wordt de bediening opgeroepen door die straling.

Elektromagnetische straling: daar zit wat in

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University denken dat we in de nabije toekomst een hoop slimme apparaten in huis hebben die allemaal door middel van (verschillende apps) worden aangestuurd. De hoeveelheid apps op je smartphone of tablet zou overweldigend kunnen gaan toenemen — veel mensen merken dat nu al met allerlei Internet of Things-toepassingen. Er zijn processen gaande om allerlei manieren van controle samen te brengen in één app, zoals HomeKit, maar dat kost tijd: alles moet namelijk nog goedgekeurd worden.

De CMU-onderzoekers willen dus de manier waarop we onze gadgets in huis bedienen gaan veranderen. In de toekomst hoeven we straks mogelijk niet meer een losse app op te zoeken voor een specifiek apparaat, maar zouden we door middel van elektromagnetische stralingen toegang kunnen krijgen tot de bediening van, bijvoorbeeld, de televisie in de woonkamer. Alle elektronische apparaten in huis geven een dergelijke straling af, waardoor een ander apparaat ze alleen maar hoeft op te pakken en om te zetten naar een corresponderende interface.

Zo deden de onderzoekers dat

De onderzoekers van de universiteit, die onderdeel zijn van de Future Interfaces Group, hebben een Motorola Moto G-telefoon uit 2015 voorzien van een elektromagnetische sensor. Deze dongle kan die straling pakken. Ook is er koper aanwezig om te dienen als een soort antenne. De slimme software, die het team ontwikkeld heeft, is in staat de straling om te zetten naar een herkend apparaat, waarna er een juiste bediening kan worden aangeboden. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en lost het probleem van de hoeveelheid apps op.

De apps die worden getoond door het onderzoeksteam, zijn gebaseerd op publieke api’s (een basis van een computerprogramma waar programma’s onderling mee kunnen communiceren) en zijn puur bedoeld ter demonstratie. De Moto G in kwestie kan deze app aanspreken of een app die is ontwikkeld door het oorspronkelijke product van het product. Ook kunnen er charms (soort widgets) worden opgeroepen, die specifiek voor een bepaald product gemaakt zijn. Zo kun je in theorie snel toegang krijgen tot de belangrijkste functies van de app.

Het systeem is al behoorlijk accuraat met een slagingspercentage van 98 procent. Desondanks kwam het team nog wel eens wat fouten tegen. Zo delen dezelfde producten een nagenoeg dezelfde elektromagnetische straling, waardoor het voor de smartphone moeilijk te bepalen is welke lamp er nou aangesproken moet worden, bijvoorbeeld. Dit probleem kan worden opgelost door de gps-chip te gebruiken in een slim apparaat, of door nauw samen te werken met de oorspronkelijke fabrikant. Eén ding is zeker: hier gaan we later nog meer over horen.

Reacties (0)