Review: Linksys Velop – een mesh-netwerk in huis

17 juni 2017 7 Minuten 0 Reacties
Linksys-Velop-review

In deze review kijken we naar de Linksys Velop, waarmee je op verschillende plaatsen in huis een 'node' plaatst om een mesh-netwerk te creëren.

Wat is de Linksys Velop?

De Linksys Velop is een systeem bestaande uit drie of meer nodes waarmee je een mesh-netwerk opzet. Een mesh-netwerk is een netwerk waarbij alle units van het wifi-signaal met elkaar in verbinding staan. Het wifisignaal wordt tussen al deze units gecommuniceerd. Dit zorgt ervoor dat je een beter bereik hebt dan met één enkele router. Bij een mesh-netwerk is er één routerunit aangesloten op de modem. Deze unit stuurt het signaal door naar de bijhorende satellieten/nodes.

Met een mesh-netwerk verwezenlijk je één groot, fijnmazig netwerk. In elke uithoek in huis, op elke plek waar internet nodig is, heb je volledig bereik. Elke node fungeert als zender en als ontvanger waardoor je dus overal verzekerd bent van een goed bereik met de hoogst mogelijke snelheid. Het Linksys Velop-pakket met drie nodes kost 499 euro en is daarmee zeker niet goedkoop, maar het is een relatief nieuwe toepassing en daar wordt een premium voor gevraagd.

De nodes van de Linksys Velop zien er uit als torentjes, of wellicht speakers, die je op elke plek in huis kunt plaatsen. Het enige dat je nodig hebt is een stopcontact en voor de node die als router (of bridge of access point) fungeert heb je een directe verbinding met je modem nodig. Elke node is voorzien van twee netwerkpoorten en komt met één 2.4GHz radio en twee 5GHz radio’s (waarvan één gebruikt wordt voor de communicatie tussen de nodes). Desgewenst kun je het systeem met nog meer nodes uitbreiden.

Design en aansluitingen

De units van de Linksys Velop zijn technisch en qua uiterlijk exact hetzelfde. Het zijn strak vormgegeven apparaten die in een gemiddeld interieur niet misstaan. Met een afmeting van 16cm hoog en ongeveer 7 centimeter diep en breed vallen ze simpelweg niet op. Rijkelijk uitgerust met aansluitingen zijn ze echter niet.

Elke node beschikt over een aansluiting voor het stopcontact en komt met twee ethernetpoorten, waarvan één ethernetpoort op één van de nodes dus voor de verbinding met het modem gebruikt wordt. Daarmee moet je het doen, dus als je meer ethernetpoorten nodig hebt dan is een switch zeker aan te bevelen. De kabels kun je netjes wegwerken via een uitsparing onderop de node.

Installatie en de app

Waar Linksys vooral de nadruk op legt is het gebruiksgemak. Het moet zo goed als plug-and-play zijn, en voor een snelle en gebruiksvriendelijke installatie dien je de gratis Linksys-app voor Android of iOS te downloaden. Allereerst is het echter een kwestie van het plaatsen van de units. De eerste unit komt in ons geval bij het modem, achter de tv in de woonkamer. De tweede unit komt op de werkkamer op de eerste verdieping en de derde unit plaatsen we op zolder, in de thuisbioscoop.

Vervolgens gaan we met de Linksys-app aan de slag, en om maar meteen met de deur in huis te vallen; dit is een verademing om mee te werken. Aangezien wij geen technici op het gebied van netwerken zijn is een snelle en duidelijke installatie een must, en gelukkig biedt de app dat in alle opzichten. De set-up is kinderlijk eenvoudig dankzij het doorlopen van een aantal duidelijke en simpele stappen. Zo maak je een account aan, stel je een nieuw apparaat in, koppel je de stroomtoevoer, koppel je de ethernetkabel met de eerste node, geef je het WiFi-netwerk een naam en wachtwoord mee en sluit je de installatie af. Een kind kan de was doen. Als de basismodule geplaatst is kun je andere units gaan toevoegen en het mooie is dat de app direct aangeeft of deze unit dicht genoeg bij de basismodule staat om voor een goed netwerk te zorgen.

Echter, voor diegenen die geavanceerde instellingsmogelijkheden zoeken of diegenen die geen smartphone hebben (wat er waarschijnlijk niet veel zijn) is het een ander verhaal. Je moet het doen met de basisopties die geboden worden dus de echte netwerkexpert of techenthousiasteling zal hier wat zaken missen. De verschillende radio’s worden bijvoorbeeld allemaal op een hoop gegooid onder hetzelfde ssid, en de apparaten zelf bepalen welke client verbinding maakt met welke radio. Linksys wil alles automatiseren en je eigenlijk vragen om het vertrouwen om alles zo optimaal mogelijk voor je in te stellen. Gebruiksgemak staat voorop, maar daarmee sluit je wel een kleine groep mensen uit.

Er zijn nog wel wat kleine instellingen en opties in de app te vinden, zoals het geven van gasttoegang, instellingen voor ouders om het gebruik te beperken, het uitdelen van statische ip-adressen en het geven van prioriteit aan bepaalde apparaten.

Werkt het ook?

Om te zien of de Linksys Velop zijn werk goed doet moeten we natuurlijk de oude en de nieuwe situatie met elkaar vergelijken. In de oude situatie hadden we in de woonkamer een simpele KPN-router staan, en op zolder een met kabel gekoppelde versterker, beiden met zowel 2.4GHz als 5GHz. Het bereik was nergens echt slecht te noemen en de internetsnelheid kwam beneden rond de 58Mb/s uit, op de eerste verdieping rond de 45Mb/s en op zolder op 54Mb/s.

Na installatie van de drie nodes, waarvan er twee op dezelfde plek als de ‘oude’ apparatuur staan en er dus één op de eerste verdieping is toegevoegd, zien we met name op die eerste verdieping een duidelijke verbetering. Hier komen we uit op een zeer stabiele en snelle verbinding van 60Mb/s. Op zolder zitten we op 62Mb/s en in de woonkamer ligt de snelheid op 64MB/s. Wat daarbij opvalt is dat het bereik over bijna de gehele eerste verdieping verbeterd is. Zelfs in de slaapkamer en badkamer verliezen we nauwelijks aan snelheid, waar dat voorheen wel het geval was.

Het netwerk wat we hadden liggen is dus zeker niet slecht te noemen, maar het is wel duidelijk geworden dat het Linksys Velop-systeem het alsnog kan verbeteren, met name in ruimten waar voorheen geen repeater of accesspoint stond. Daarbij is het bereik op elke verdieping verbeterd en is de snelheid omhoog gegaan.

Conclusie

Linksys Velop is één van de mesh-netwerksystemen die we dit jaar hebben zien verschijnen en op een aantal vlakken laat Linksys zien graag in elk huis te willen staan. Gebruiksgemak staat duidelijk voorop waardoor iedereen snel met het systeem aan de slag moet kunnen. Daarbij kun je zonder veel aanpassingen direct een verbetering in het bereik en de snelheid waarnemen. Echter, de prijs zal op dit moment nog een deel van de potentiële klanten afschrikken, en sowieso is het aantal instellingsmogelijkheden voor diegenen die net wat meer controle willen te weinig. Ook hadden we graag wat extra ethernetpoorten gezien. Maar, de Linksys Velop doet wel wat hij moet doen; je op een gebruiksvriendelijke manier voorzien van een goed en snel WiFi-netwerk.

Update: Linksys heeft op 22 juni een update uitgerold waarmee een webinterface toegevoegd wordt en je toegang krijgt tot geavanceerde instellingen.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Verbetert WiFi-netwerk duidelijk
  • Strak design

Minpunten
  • Prijzig systeem

  • Weinig ethernetpoorten
  • Alleen basisinstellingen mogelijk

Reacties (0)