Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: WoonVeilig alarmsysteem (2017)

Geschreven door
Geplaatst op25 juni 2017, 8:54 CategorieReviews

Alweer ruim een jaar geleden hebben we uitgebreid gekeken naar het slimme alarmsysteem van WoonVeilig. We waren zeer enthousiast over het systeem, maar zagen mogelijkheden om onder meer de app te verbeteren en een gratis versie van de dienst te lanceren. Nu, een jaar later, is de app verbeterd, zijn verschillende producten vernieuwd en is er een gratis versie van de dienst. Tijd dus voor een nieuwe review.

Wil je precies weten waar WoonVeilig voor staat, hoe je het systeem moet installeren en wat het aanbod is dat WoonVeilig biedt, dan kun je terecht in onze eerdere review. In dit artikel focussen we ons op de verbeterde producten, de nieuwe app, de compatibiliteit met andere smart home-producten en het nieuwe abonnement.

Wie is WoonVeilig?

WoonVeilig is één van de meest ervaren en grootste partijen op het gebied van slimme woningbeveiliging. Het bedrijf werd in 2008 opgestart en wilde direct de focus leggen op het beveiligen van de huizen van consumenten. Inmiddels is het bedrijf door heel Europa te vinden, maar buiten Nederland wordt de naam Egardia aangehouden. Het systeem van WoonVeilig staat geheel in het teken van veiligheid; het beschermen van je huis.

In februari van 2015 introduceerde WoonVeilig een compleet nieuw productaanbod, genaamd SmartHome. De basis van dit aanbod is de SmartHome Gateway. Dit is de hub waarmee alle sensoren en accessoires communiceren en waarmee de internetverbinding gelegd wordt. Naast het veilige 868-protocol werden ook Zigbee en zWave hiermee geïntroduceerd waardoor er met meerdere apparaten gecommuniceerd kan worden. Het bedrijf is hiervoor vorig jaar het Works with-programma gestart en dat heeft onlangs geresulteerd in compatibiliteit met Philips Hue.

Nieuwe hardware

WoonVeilig heeft een groot aanbod van accessoires en sensoren voor het alarmsysteem, maar natuurlijk staat ook de ontwikkeling van deze hardware niet stil. Dit jaar heeft WoonVeilig onder meer nieuwe sensoren en een nieuwe centrale uitgebracht. Deze zijn samengebracht in een nieuw starterpakket dat voor 299 euro verkocht wordt. Dit pakket bestaat uit twee bewegingsmelders, een deur/raamsensor, een centrale, een bedieningspaneel en een afstandsbediening. Overigens heeft het bedrijf op het moment van schrijven een speciale voordeelbundel, waar je hier voor hetzelfde geld ook nog twee Philips Hue-lampen met hub bij krijgt.

Natuurlijk hebben we eerst de nieuwe hardware met de oude hardware vergeleken. Allereerst valt op dat de Gateway wat compacter geworden is, niet meer op pootjes staat en er gewoon wat strakker uitziet. De functionaliteit is hetzelfde gebleven en in de meeste gevallen staat het apparaat niet in het zicht, dus een belangrijke verbetering is het niet. Dat is niet te zeggen van de overige componenten, die allemaal een moderne make-over gekregen hebben. Allemaal zien ze er een stuk strakker uit.

Het bedieningspaneel heeft hetzelfde formaat als zijn voorganger maar de knoppen liggen nu dieper in de behuizing en voelen ook kwalitatief beter aan. Hetzelfde geldt voor de kleine afstandsbediening waarmee het alarm in- of uitgeschakeld kan worden. De deur/raamsensor is een stuk kleiner geworden en valt dus minder op bij de deur of tegen het raam. De bewegingsmelder is ook iets compacter geworden maar lijkt afgezien van wat afgeronde hoeken nog veel op zijn voorganger. Al met al is de indruk van de nieuwe hardware zeer goed; een fris, nieuw design en meer gevoel van kwaliteit.

Daarbij is de installatie ook deze keer een fluitje van een cent; je meldt jezelf aan nadat de centrale geplaatst is, je drukt op de koppel-knop op de centrale en er wordt automatisch gezocht naar sensoren en andere hardware binnen je netwerk. Twee pieptonen later en de accessoire is gekoppeld. Wat betreft de bevestiging van de componenten is er wel een klein detail gewijzigd; ook nu krijg je nog schroeven en plakstrips meegeleverd zodat je de keuze hebt, maar de klittenband is verdwenen*. Juist dit vonden we wel handig zodat je een accessoire tijdelijk wel kunt ophangen en eenvoudig de batterij kunt vervangen. Nu moet je de schroeven losdraaien of de plakstrip van de muur trekken met alle gevolgen van dien.

* We hebben van WoonVeilig informatie ontvangen over waarom er deze keer niet voor klittenband gekozen is. De reden dat ze dit bij het vorige model deden was omdat het vervangen van batterijen alleen mogelijk was door de schroeven, die bij het oude vorige model uitsluitend te benaderen waren via de onderzijde van de sensor, los te draaien. Dit was heel onhandig in de perceptie van veel klanten vanwege het risico op beschadiging omdat deze onderkant juist op het kozijn of deur/raam bevestigd wordt. Om dit te verbeteren hebben ze bij het nieuwe model de positie van de schroeven verplaatst van de onderzijde van de sensor naar de huidige, eenvoudig te benaderen positie op de sensor, zodat nu wel permanent hechtende bevestigingsmaterialen toegepast kunnen worden. Klittenband is nu niet meer benodigd, want batterijen kunnen nu eenvoudig vervangen worden zonder de sensor van het kozijn of deur/raam te hoeven verwijderen. 

Overigens is het niet geheel onbelangrijk om te vermelden dat de prijzen ook op de schop zijn gegaan. Diverse componenten zijn iets goedkoper geworden, en daarbij geeft WoonVeilig aan binnenkort het assortiment verder uit te breiden.

Works with-programma

Op het gebied van software zijn er ook belangrijke vernieuwingen doorgevoerd, te beginnen met het Works with-programma. Een jaar geleden beloofde WoonVeilig al met compatibiliteit met onder meer Nest en Philips Hue te komen, en inmiddels is het eerste Works with-programma een feit. Sinds een paar weken kunnen gebruikers hun alarmsysteem koppelen met Philips Hue. Ook wij hebben de slimme verlichting van Philips hangen en zijn enthousiast over de integratie. De systemen werken op twee manieren samen;

Aanwezigheidssimulator

Deze functie laat het lijken alsof je thuis bent, ook al ben je dat niet. Bij het aanzetten van het alarmsysteem gaan de gekozen Hue-lampen automatisch aan wanneer het donker wordt tot het tijdstip dat jij instelt of tot het weer licht wordt.

Waarschuwingslicht bij alarm

Is er een alarmsituatie? Dan gaat de sirene en worden jij en bijvoorbeeld jouw buren gebeld. De Hue-lampen geven automatisch een fel knipperend rood waarschuwingslicht – bij Hue white en white ambiance lampen knipperen de lampen fel wit.

Beide opties kunnen via de app van WoonVeilig eenvoudig ingesteld worden. Je navigeert naar de Works with-instelling en laat het alarmsysteem automatisch met Philips Hue koppelen. Vervolgens krijg je de opties te zien, waaronder de tijdsinstellingen en de te selecteren lampen. Een dag na onze koppeling kregen we meteen te zien hoe het werkt. Door een verbouwing ging het rookalarm van WoonVeilig af en begonnen al de gekoppelde lampen te knipperen. Het werkt, en dat geeft direct een veilig gevoel.

Daarnaast heeft WoonVeilig een samenwerking met de veilingbuurt.nl-app. Met deze koppeling wordt alleen en uitsluitend als jij dat wilt, de hele buurt gewaarschuwd bij een alarm. Er vindt automatisch een doormelding van een alarm plaats naar je buurtgenoten. Dat vergroot volgens het bedrijf de snelheid op een alarmopvolging en maakt de buurt alert. Tenslotte is er sinds kort ook nog de koppeling met de Homey, voor spraakaansturing van het slimme huis. Hiermee kun je bijvoorbeeld middels een spraakcommando het alarm activeren.

Nieuwe app

We hebben hem al kort even besproken maar sinds onze laatste review van het alarmsysteem is ook de app vernieuwd. We waren niet heel enthousiast over de vorige app en gelukkig is er naar de feedback geluisterd. De nieuwe WoonVeilig-app is een native app voor Android en iOS, ziet er bijzonder netjes vormgegeven uit en werkt zeer eenvoudig. Helaas kun je via de app nog altijd niet bij de geavanceerde instellingen van je alarmsysteem (dit kan wel via de mobiele website), maar afgezien van dat is alles verbeterd.

Je hebt de mogelijkheid je alarm in- of uit te schakelen, kunt direct koppeling leggen met apparatuur binnen het Works with-programma, kun de meldingen van de laatste dagen bekijken, kunt de contactpersonen (voor meldingen) aanpassen en je kunt de pincode van het alarmsysteem wijzigen. Als je camera’s of slimme stekkers van WoonVeilig hebt dan kun je binnen de app ook de videofeed bekijken en de slimme stekkers bedienen. De app werkt vlot en doet verder precies wat je ervan mag verwachten. De online interface, waar je een overzicht van de gekoppelde hardware ziet en geavanceerde instellingen kunt aanpassen, is nog altijd onveranderd gebleven. Meer informatie hierover lees je in de eerdere review.

Een gratis abonnement

Een jaar terug keken we al uitgebreid naar de abonnementen die WoonVeilig aanbood, want zonder abonnement heb je weinig aan je alarmsysteem. De drie abonnementen die we toen bespraken zijn er nog steeds, maar er is nu ook een gratis versie voor diegenen die aan alleen de basis genoeg hebben. Zo betaal je alleen voor de hardware en niet voor de dienst.

De gratis basisdienst biedt je een sirene bij een alarm, lokale bediening van het alarm (middels paneel of afstandsbediening), toegang tot de WoonVeilig-app voor het in- of uitschakelen van het alarm, het bedienen van de verlichting, het inzien van de alarmstatus als je niet thuis bent en een push-notificatie naar maximaal één persoon als het alarm afgaat. Ook de integratie met Philips Hue valt binnen dit abonnement.

Wil je echter meer zekerheid, veiligheid en flexibiliteit, kies dan voor de beveiligingsdienst. Voor 8,95 euro per maand krijg je dan bovenop bovenstaande onderdelen klantenservice op afstand, onbeperkte meldingen (telefoon, sms, e-mail en push) naar maximaal zes personen, continue alarmeringen tot je actie onderneemt, een overzicht van de historie van meldingen, 24/7 bewaking van de stroomvoorziening en internetverbinding, batterij monitoring en automatische software- en veiligheidsupdates. De integratie van Veiligebuurt.nl en Homey vallen ook alleen onder dit abonnement.

Vervolgens kun je de Beveiligingsdienst verder uitbreiden met de Videobeveilingsdienst voor 4 euro in de maand (camera vereist) en BeveiligerAanHuis (surveillant komt bij alarm polshoogte nemen) voor 6 euro in de maand.

Conclusie

Na inmiddels ruim een jaar gebruik (waarvan enkele weken met de vernieuwde hardware) kunnen we concluderen dat het systeem veilig is en stabiel werkt, zonder enige problemen. Het alarmsysteem controleert zichzelf meerdere malen per dag, wat het veilige gevoel ten goede komt. Wel raden we je aan om zelf het systeem regelmatig te testen aangezien je zelf compleet verantwoordelijk bent voor het juist monteren en controleren van de sensoren en melders. Dat is ook nog steeds het enige nadeel aan dit systeem (of dergelijke systemen); het wordt niet door WoonVeilig of een andere professional geïnstalleerd/gecontroleerd en daarom ben je zelf verantwoordelijk voor de installatie en dus veiligheid.

Als we alles bij elkaar optellen dan kunnen we eigenlijk maar tot één conclusie komen; we waren al enthousiast over het WoonVeilig alarmsysteem en met diverse verbeteringen en uitbreidingen kunnen we eigenlijk alleen nog maar enthousiaster zijn. Afgezien van de geavanceerde instellingen in de app is eigenlijk met alle kritiek wat gedaan. Zelfs zonder abonnement kun je nu je huis beveiligen, er is integratie met het populaire Philips Hue (en er komt meer aan), de producten hebben een moderne make-over gekregen en de prijzen zijn verlaagd. In onze optiek blijft WoonVeilig een gebruiksvriendelijk, betaalbaar, compleet en slim(mer) alarmsysteem voor de doe-het-zelvers onder ons die niet aan dure abonnementen vast willen zitten.

Minpunten

 • Geavanceerde instellingen alleen via website

Pluspunten

 • Gebruiksvriendelijk
 • Betaalbaar
 • Veilig
Smarthome Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct
 • Delen:

Reacties

 1. kevin
  23 april, 2018 om 22:05

  Persoonlijk maak ik gebruik van het alarmsysteem van http://www.directveilig.nl, en hier ben ik ook zeer tevreden over. Ik weet niet precies waarin het systeem van woonveilig zich onderscheidt van directveilig. maar ik ben zeer tevreden en zou geen ander systeem weer willen hebben. Tevens wordt het systeem kosteloos geinstalleerd door de monteurs van directveilig.

  • ben
   08 juni, 2018 om 15:30

   Dag Kevin, je hebt het dan wel over hele andere prijzen hoor.

 2. Wesley
  12 juni, 2018 om 19:48

  Woonveilig is een goed alarm. Tot je lege batterijen hebt of Een sabotage dan duurt dit 24h voordat je melding krijgt . Dit is ook met rookmelders . Ook kun je met alarm volledig ingeschakeld .De batterijen van melders gewoon verwijderen zonder dat alarm af gaat of melding word gemaakt. Vind dit een zeer slechte zaak P

  • Martijn Chel
   13 juni, 2018 om 21:55

   Ik krijg een melding zodra een sensor offline is.

   • Wesley
    13 juni, 2018 om 22:25

    Dat klopt ( na 24 uur )

 3. One
  20 december, 2018 om 21:03

  Ik had ook het woonveiligsysteem in huis gehaald maar vond het qua bouwkwaliteit niet optimaal. Er zaten ook een paar vreemde dingen in. Zo kun je het systeem gewoon activeren als er een raam of deur openstaat.
  Ik heb voor het Ajax systeem gekozen en gekocht bij http://www.secures.nl Kreeg goede informatie en binnen een dag in huis en inderdaad heel eenvoudig te installeren. Binnen een uur zat alles er in. Ik had nog twee vragen en die werden onmiddelijk beantwoord door Secures. Ik had een offerte liggen van 1900 euro. Het Ajaxsysteem was nog minder dan de helft. Heb het systeem nu meer dan een maand in gebruik en alles wekt perfect. Een echte aanrader dus.
  Het systeem is zeer geavanceerd en werkt zeer nauwkeurig. Er is ook een app voor die zeer gebruiksvriendelijk is en in het Nederlands. Verder zijn er veel instelmogelijkheden en is alles per component uit te lezen. het systeem van Woonveilig is een lachertje vergeleken bij het Ajaxsysteem. Het si wel wat duurder maar je krijgt er zeker meer voor terug.

  • Rob
   25 december, 2018 om 10:19

   Ik heb ook het Ajax Alarmsysteem gekocht en draait hier nu al een paar maanden perfect! Deel je mening volledig, gebruiksvriendelijke app en installatie was een eitje. Zelf heb ik het systeem gekocht bij https://Ajax-Alarmsysteem.nl

   Hoop wel dat er binnenkort een integratie kom met mijn domotica, bijvoorbeeld om de hue lampen aan te zetten bij een alarm.

   • One
    25 december, 2018 om 12:53

    Mooi systeem he. Ik heb hem ook bij Secures gekocht. Fijne webshop en dito service….

   • Martin Erkeland
    11 september, 2019 om 14:15

    Ron en One, alsjeblieft zeg. Hoe opzichtig is dit? Duidelijk valse reviews, te droevig voor woorden. Daar trapt toch niemand in?

 4. Paul
  22 december, 2018 om 18:08

  De slimme stekker van woonveiling werkt in ieder geval helemaal niet. Ik begrijp niet dat dit zo verkocht wordt…

 5. Patrick Goossens
  09 april, 2019 om 18:49

  Wij hebben eveneens een Ajax-alarmsysteem en zijn hierover uitermate tevreden. Betaalbaar installeert vlot en geen valse meldingen. Beetje hulp nodig gehad met de instellingen achteraf, maar dat werd mooi opgevolgd.

 6. One
  12 september, 2019 om 8:21

  @Martin Erkeland. Even concreet wat je bedoeld. Hier kan ik niks mee. Als je twijfelt aan mijn integriteit vwb deze beoordeling zou ik zeggen kom eens langs en oordeel zelf. Als je denkt dat ik relaties heb met de vermelde leverancier dan kan ik je teleurstellen ik zit in een hele andere hoek.

  Groet

  Chris

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.