Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Bluetooth Mesh: nieuwe standaard voor in het smart home

Geschreven door
Geplaatst op19 juli 2017, 8:58 CategorieThuisnetwerk

Bluetooth SIG, de organisatie achter de bluetooth-verbinding, heeft Bluetooth Mesh aangekondigd: een nieuw smarthomenetwerk. Apparaten met low-power bluetooth aan boord kunnen zo een eigen mesh-netwerk opzetten en dat in stand houden.

Bluetooth Mesh: dit moet je weten

Bluetooth SIG, de organisatie achter de populaire bluetooth-verbinding, heeft vandaag Bluetooth Mesh aangekondigd. Dit wordt een nieuw netwerkprotocol voor in het smart home, aangezien apparaten met low-power bluetooth in staat zullen zijn een mesh-netwerk op te zetten en in stand te houden. Met een mesh-netwerk in huis, op basis van wifi, zorg je er in huis voor dat je een betere verbinding hebt, ongeacht de locatie van het ontvangende product. Daar heb je (vaak) wel een extra apparaat voor nodig. Lees hier meer over mesh-netwerken.

Een mesh-netwerk in je smart home is dus ontzettend handig: alle apparaten krijgen dan genoeg data binnen en kunnen ook al hun data verzenden, zonder dat er problemen optreden door dode plekken in huis. Een ander voordeel van een mesh-netwerk is dat de apparaten die het signaal doorsturen vaak weinig energie verbruiken. De data die ze ontvangen en doorsturen wordt alleen maar opgepikt en herhaald, meer niet. Dat is belangrijk om een aantal redenen: je moet er niet aan denken dat je slimme rookmelder er ineens mee ophoudt.

Proxy in het netwerk

Bluetooth SIG meldt dat niet alle apparaten in het smart home Mesh hoeven te gebruiken. Het signaal is sterk genoeg om grotere afstanden af te leggen, waardoor ook niet allerlei andere devices in huis constant wakker gemaakt worden om het signaal nog eens door te sturen. Op de langere termijn betekent dit dus winst op het gebied van energieverbruik. Daarnaast is het zo dat Bluetooth Mesh een protocol is waarbij de communicatie wordt versleuteld. Dat betekent dat het signaal niet te lezen is door mensen of apparaten buiten je netwerk.

Helaas is het zo dat niet alle apparaten in huis opeens toegang krijgen tot Bluetooth Mesh. Je hebt hiervoor devices nodig die tenminste bluetooth 4.0 of 5.0 ondersteunen. Waarschijnlijk hoef je nu dus niet ineens alles in huis te vervangen, maar het kan dus zijn dat enkele apparaten niet aan het Mesh-netwerk kunnen meedoen. Uiteindelijk ben je afhankelijk van de fabrikant van zo’n apparaat: die bepaalt uiteindelijk of het netwerkprotocol wordt ondersteund of niet. Houd dus de komende tijd de updates in de gaten.

Gelukkig is SIG wel voorbereid op de praktijksituatie waarin niet alle apparaten Mesh ondersteunen. Wanneer je bijvoorbeeld wel een smartphone of tablet met bluetooth 4.0 of 5.0 hebt, dan kan die dienen als een proxy. Zodoende kun je toch de apparaten in huis aansturen die niet zijn voorzien van de nieuwe bluetooth-standaard; maar profiteren van het lage energieverbruik doe je dan niet. Het is nu wachten totdat de update wordt uitgerold en beschikbaar is, om te bepalen hoe waardevol Bluetooth Mesh voor je smart home is.

Meer lezen?

We hebben eerder al geschreven over de Linksys Velop, waarmee je een mesh-netwerk op basis van wifi kunt instellen. Ook zijn er nog een aantal andere smarthomenetwerken waar je rekening mee kunt houden.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.