De smartcar connection: Auto bestuurt huis, huis bestuurt auto

01 juli 2017 5 Minuten 0 Reacties
slim-huis-slimme-auto

Slimme huizen en auto’s raken steeds meer verbonden. Je kunt vanuit de auto de huishoudelijke taken, hospitality en veiligheid op afstand regelen. Omgekeerd bestuurt het smarthome de auto in de garage, onder de carport of op straat bij het programmeren van de route, opwarmen/ontdooien, beveiliging en opladen. Er komen gestadig nieuwe taken bij voor deze smartcar connection.

Aanvankelijk was er nogal wat scepsis over het nut en de veiligheid van de smartcar connection. In principe kan je de domotica thuis op afstand toch ook gewoon via de smartphone, tablet of notebook aansturen? Een groter display in de smart car werkt echter gewoon prettig, de verbinding met het Internet of Things is er bij gekomen en het kan handsfree. Aan de negatieve kant hoor je bezwaren over het afleiden van bestuurders in de connected car en de mogelijkheid tot hacken van de auto-elektronica. Bij de besturing van de slimme auto vanuit het connected home speelt de afleiding natuurlijk geen rol. Wel blijft er regelmatig twijfel over toegang voor criminelen die er met jouw smartcar vandoor willen.

Auto bestuurt huis

Het basisconcept is het koppelen van de head display in de smartcar met touchscreen besturing (via apps) over internet aan de domotica thuis. Wat kan die Internet/IoT-besturing vanuit de auto zo allemaal met domotica? Voor de hand liggen:

  • Het bedienen van de verlichting en zonwering. Tevens besparing op energie.
  • Het regelen van het binnenklimaat. Temperatuur, vochtigheid en ventilatie.
  • Beveiliging en surveillance op afstand. Dit zowel bij het controleren op als het ontvangen van waarschuwingssignalen en videobeelden.
  • Het opstarten van huishoudelijke apparatuur. Bijvoorbeeld het bereiden van voedsel en de was doen.
  • Voor de deur opent de connected car de sloten en garagedeur, ontgrendelt het alarm en doet het licht aan.

Dat kan per functie of per voorgeprogrammeerde actieserie. Spraakbesturing, zoals met Apple Siri, is in opkomst. Dat kan flink bijdragen tot de veiligheid van het al ‘dubbel besturend’ rijden.

Huis bestuurt auto

Het bedienen van de connected car vanuit het slimme huis gaat vooral over voorbereidende activiteiten. Hoever staat het met het opladen van de elektrische auto of dient er straks getankt te worden? In de winter waar nodig het opwarmen van de auto en/of het ontdooien van de ramen. Andere mogelijkheden zijn onder andere het ontgrendelen van de portieren en het openen van de achterklep of vijfde deur.

Het naar de auto sturen van databestanden omvat onder meer:

  • De route- en afspraakplanning.
  • Telewerk – De auto als kantoor. Dan liefst wel met een extra chauffeur.
  • Entertainment – Muziek, games en videofilms voor de kinderen.
  • Beveiligingsprotocollen en diefstalpreventie aanpassen.
  • Het binnenshuis uitlezen van technische en -onderhoudsgegevens van de auto

Er zijn nog meer toepassingen te verwachten. De auto die automatisch vanuit de garage voorrijdt.

Smart Device Link

Alweer even geleden (CES 2016) stond de Smart Device Technologie (SDL) van Ford Livio voor het koppelen van het smarthome aan de connected car volop in de belangstelling. Het wordt duidelijk serieus in plaats van de zoveelste gadget. Het gaat om een open-source software-platform dat speciaal ontwikkeld is om de functionaliteit van internet te integreren in voertuigen. Daarmee krijg je als bestuurder van de connected car tijdens het rijden op afstand toegang tot veel gebruikte slimme thuisapparatuur. SDL werkt met Android, iOS, Linux, QNX en andere gangbare besturingssystemen. Op de CES was eveneens een werkend Toyota head display met een Control4 app te zien. Daarmee kon je het smarthome direct vanuit de bestuurdersstoel bedienen.

Volkswagen en LG in connected car cross-over

LG heeft kennis van smart entertainment en beeldschermen met bijbehorende apps en aansturing in het smarthome. Volkswagen behoort tot de pioniers van de connected cars. Voeg beide bedrijven samen en er ontstaat een interessant platform.

In eerste instantie zet dit cross-over platform in op:

  • Het vanuit de auto veilig monitoren en aansturen van domotica op afstand. Te beginnen met licht, huishoudelijke apparaten, de leefomgeving en beveiliging.
  • Een context-gevoelig meldings/boodschappen-systeem. Intuïtief, veilig tijdens het rijden en het geeft intelligente suggesties over wat te doen bij de meldingen die binnen komen.
  • Infotainment. Het combineren van informatie met nuttig vermaak.

De eerste proefmodellen zijn al beschikbaar. De technologie wordt de komende jaren verder uitgerold.

Apple CarPlay

Het alweer enige jaren op de markt verkrijgbare CarPlay van Apple is begonnen als copiloot voor de combinatie van de smartphone in de auto. In principe alles wat je normaal met je iPhone doet nu vanachter het dashboard display van de smartcar. Dit onder de slogan “Just connect your iPhone and go.” De bediening verloopt naar keuze via spraak (Siri), touchscreen en knoppen. Een groot aantal automerken ondersteunt inmiddels CarPlay en vaak zit het er al gewoon bij de aankoop op. Behalve de bekende apps, muziek, navigatie, telewerken en entertainment ligt er nog veel meer in het verschiet. Apple ontwikkelt zijn eigen slimme zelfrijdende elektrische auto’s en betreedt de domoticamarkt met Apple TV. Deze twee slimme domeinen raken naadloos verweven.

Het Internet of Things

Het IoT gebruiken tal van ontwikkelaars van connected cars met partners uit de ICT om hun auto’s overal aan te koppelen. Niet alleen aan het verkeer, informatie onderweg en infotainment maar ook aan het smarthome. BMW, Tesla, Samsung met SmartThings, Google cars, Mercedes, Nokia, de ANWB, Toyota en Nissan. Er wordt gesproken over de naadloze integratie van de networked cockpit in de smartcar met de domotica-hub van het connected home. Verder rukt de slimme digitale stad op. Deze infrastructuur verbindt de connected car met thuis, de buurt en de stad.

Conclusie

De connected car heeft het smart home inmiddels technisch ontmoet. Er is al sprake van een soort connected verloving. Na deze eerste verloving komt er ongetwijfeld binnen vijf jaar een geslaagd huwelijk uit voort.

Geschreven door: Ulco Schuurmans

Reacties (0)