Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Microsoft breekt record met zijn spraakherkenningssoftware

Geschreven door
Geplaatst op21 augustus 2017, 15:04 CategorieSoftware en apps

Vorig jaar meldde de onderzoeksgroep die zich bij technologiereus Microsoft bezighoudt met onderzoek naar spraakherkenningssoftware een belangrijke doorbraak. Hun technologie bleek ongeveer eenzelfde foutmarge te hebben als de mens. Maar nu is er een nieuw record en lijkt de software nauwkeuriger te zijn dan mensen.

Spraakherkenningssoftware van Microsoft

De software van Microsoft bleek bij een spraaktest in slecht 5,1 procent van de gevallen een woord verkeerd verstaan te hebben. Daarmee is de software net zo precies als een mens. Om de nauwkeurigheid te testen, moest de software van Microsoft luisteren naar Switchboard. Dat is een verzameling gesprekken over onderwerpen als sport en politiek die ook door andere bedrijven gebruikt wordt om spraakherkenningssoftware mee te testen en te trainen.

In de blog waarin Microsoft bekend maakte dat het een nieuw record gevestigd heeft, legt het precies uit hoe. Het team bouwde een speciaal computernetwerk dat kan voorspellen wat iemand gaat vertellen. Het model past zich aan het onderwerp en de context van een gesprek aan. Op die manier kon redelijk precies voorspeld worden wat mensen zouden zeggen en daardoor werkt de software beter.

Gelijk aan mensen

Het is al jaren het doel bij technologiebedrijven om hun spraakherkenningssoftware op gelijk niveau als mensen te brengen. Op die manier kunnen mensen eenvoudig en zeer accuraat tegen hun apparaten praten en ze dus met spaak bedienen. Door die ontwikkeling na te streven, worden bepaalde producten en diensten die met spaak te bedienen zijn steeds beter.

Zo heeft Microsoft zijn digitale assistent Cortana, die met de stem bediend kan worden. Door de software te verbeteren, hoeven mensen zich natuurlijk minder vaak te herhalen en wordt het gebruik ervan steeds fijner. Ook is het makkelijker voor computers om precies bij te houden wat mensen allemaal zeggen, tijdens bijvoorbeeld een presentatie.

De toekomst ligt volgens Microsoft niet zozeer bij het herkennen van gesproken woorden, maar bij het daadwerkelijk begrijpen van woorden. Daar wordt natuurlijk ook hard aan gewerkt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.