Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Op deze manieren kun je nu alvast je huis slimmer maken

Geschreven door
Geplaatst op16 september 2017, 8:42 CategorieTips en advies

Een huis waarin werkelijk alles ‘slim’ is lijkt nog ver weg, maar je kunt alvast een aantal stappen ondernemen om je woonomgeving al ietsje slimmer te maken. Terwijl we wachten op slimme koelkasten voor in de keuken en slimme wasmachines voor in de badkamer, kijken we naar wat er zoal al mogelijk is op een paar andere plekken…

Een slimme voordeur: het slot

Om een huis binnen te komen moet je sowieso een deur door en ook daar zijn direct een aantal smart home-toepassingen voor te vinden. Sleutels zijn daarbij overbodig, want het openen kan nu ook met bijvoorbeeld je smartphone of je vingeradruk.

De Smart Lock van August staat in verbinding met je smartphone, die daardoor automatisch werkt als sleutel wanneer je thuiskomt of weggaat. Je kunt ook ‘virtuele sleutels’ uitdelen aan vrienden en familieleden, waarbij je helemaal zelf instelt op welke tijdstippen (of complete perioden van dagen of weken) zij je huis binnen mogen komen. Met behulp van de app word je daarnaast altijd op de hoogte gehouden van wie er wanneer binnenkomt en weer weggaat.

De tweede generatie Smart Locks van August werkt ook in combinatie met Apple HomeKit. Er is tevens ondersteuning voor Google Home van Google en de Alexa van Amazon.

Een ook in Nederland verkrijgbaar alternatief is de Smart Lock van Nuki. De virtuele sleutels werken daarbij op ongeveer dezelfde manier. Je kan bijvoorbeeld altijd toegang geven aan je vrouw en kinderen, maar de babysitter alleen op zaterdagmiddag binnenlaten. En je kan alle activiteiten via een app in de gaten houden. Het Smart Lock kan binnen een paar minuten op het bestaande deurslot gemonteerd worden.

Lees meer over slimme deursloten in ons uitgebreide achtergrondartikel.

Een slimme voordeur: de bel

Een ander onderdeel van je voordeur dat ‘slim’ gemaakt kan worden is de bel. Zo heeft Ring bijvoorbeeld een videodeurbel, die rechtstreeks in verbinding staat met je smartphone, tablet of computer. De meest luxe editie kan high definition-beelden vanuit de camera rechtstreeks naar je mobiele device streamen. Je kunt daarbij tevens communiceren met degene die voor de deur staat. Op die manier kun je potentiële inbrekers die aanbellen om te controleren of er iemand thuis is, de indruk geven dat je thuis bent, ook al verblijf je ergens anders.

Is een camera bij je deurbel nog niet genoeg, dan heeft Ring nog een heleboel andere opties voor extra beveiliging, zoals motion-sensors en overige camera’s.

Een alternatief voor Ring is bijvoorbeeld de Skybell. Met deze deurbel kun je eveneens via je smartphone reageren op iemand die op de bel drukt. En hij is uitgerust met een HD-camera, een motion sensor, een microfoon en een speaker. Dat betekent dat je waar dan ook ter wereld kunt communiceren met degene die bij je op de stoep staat. De bel werkt tevens in combinatie met andere smart home-producten van onder meer Nest en Amazon.

Lees meer over slimme deurbellen in ons uitgebreide achtergrondartikel.

Een slimme huiskamer: tv en speakers

Bijna iedereen zal al wel een smart tv in de huiskamer hebben staan, vaak eentje die tevens draadloos verbinding kan maken met mobiele devices. Een smart tv is in feite niets anders dan een tv die verbonden is met het internet en daardoor toegang kan geven tot online content. Naast je tv zijn er natuurlijk nog meer smarthubs en multimediacentra die overweg kunnen met entertainment en meer.

In Amerika zijn bijvoorbeeld al verschillende speakers beschikbaar die uitgerust zijn met spraakbesturing, waardoor er echte interactie tussen de gebruiker en het apparaat mogelijk is. Het begon allemaal met Amazon dat de slimme assistent Alexa introduceerde. Alexa zal in de toekomst geïmplementeerd worden op bijvoorbeeld wasmachines van Whirlpool en koelkasten van LG. Vooralsnog moeten we het echter doen met speakers, waarbij de (nog) niet in Nederland verschenen Echo voorop loopt.

Toch worden er ook door andere merken steeds meer speakers aangekondigd die Alexa’s spraakfuncties mee gaan krijgen, zoals de P3 van het Japanse Onkyo en de ZIPP-speakers van het Deense Libratone. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd voordat we ook in Nederland een slimme speaker met Alexa in de huiskamer kunnen positioneren.

Een slimme huiskamer: de spraakassistent

Een andere persoonlijke assistent is de wat later geïntroduceerde Google Assistant, te vinden in Google’s eigen Google Home-speaker. De assistent maakt gebruik van ‘artificial intelligence’ om dingen op het internet voor je op te zoeken, je agenda te beheren, je media af te spelen, en andere slimme apparaten aan te sturen. Je moet daarbij vooral denken aan stekkers, lampen, sensoren en thermostaten. Ook Google Home is hier nog niet beschikbaar, maar er worden – net als bij Alexa – ook door andere merken steeds meer speakers aangekondigd, die straks gebruik gaan maken van Google Assistent.

In Nederland is bijvoorbeeld al wel een smarthub genaamd Homey door Athom op de markt gebracht. Ook deze accessoire voor in je smart home kan aangestuurd worden met stemcommando’s. Hij kan al verbonden worden met verschillende smart home-producten en Athom belooft dat men blijft werken aan updates, waardoor hij steeds meer apparaten in huis zal kunnen ondersteunen. Zo kan hij na een recente update inmiddels ondersteuning bieden aan slimme verlichting die is uitgerust met Zigbee.

Meer voor in de huiskamer

Voor meer handige smarthome-apparaten kun je nog kijken naar slimme verlichting en lampen (bijvoorbeeld de Philips Hue), thermostaten van Nest (lees onze uitgebreide recensie van de derde generatie), de hulpmiddelen van Honeywell (naast slimme thermonstaten heeft het bijvoorbeeld ook een apparaat dat lekkages ontdekt) en de ‘betaalbare’ Roomba 960-robot voor de schoonmaak.

Een slimme slaapkamer: de kussens

Voor in de slaapkamer zijn er momenteel verschillende slimme kussens en monitoren beschikbaar. Veel mensen hebben in de slaapkamer last van een snurkende partner en dus zijn er veel fabrikanten die proberen om dat met slimme producten tegen te gaan. Zo is de Smart Nora een accessoire voor in je kussen, die vervolgens gesnurk op kan pikken. Een apparaatje op het nachtkastje zorgt ervoor dat de accessoire in het kussen wat wordt opgepompt, waardoor het geluid zou moeten worden verholpen.

Ook het ZEEQ-kussen van Rem-Fit moet de gebruiker van zijn gesnurk af helpen. Het kussen merkt op wanneer je aan het snurken bent en als je te hard snurkt, dan begint het zacht te trillen, zodat je gaat verliggen. Bij het gebruik als wekker gaat het kussen nog harder trillen, zodat je zeker weet dat je wakker wordt. Het apparaat kan verder ook je slaap analyseren, met betrekking tot onder meer je bewegingen en je geluiden. Tot slot heeft hij eveneens ingebouwde Bluetooth-speakers.

Sunrise Smart Pillow heeft ook ingebouwde bluetooth-speakers, maar richt zich niet op het tegengaan van snurken. Hij werkt als alternatieve wekker, hoewel hij de gebruiker in dit geval niet wakker maakt door te trillen. Het kussen heeft een strip led-verlichting aan beide zijden en kan de gebruiker wakker maken door zonlicht na te bootsen. De verlichting kan ook gebruik maken van andere kleuren (zoals blauw), die volgens de fabrikant elk een eigen functie hebben.

Een slimme slaapkamer: de trackers

Een ander mogelijk handig apparaat voor in de slaapkamer is de Sense with Voice. Het ronde apparaat is een slaaptracker met spraakbediening. Hij werkt ook in samenwerking met slimme verlichting en thermostaten, zodat je wakker kunt worden met de ideale lichtinval en de perfecte temperatuur. Hij kijkt tevens naar de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht, uv-licht, lichttemperatuur, vluchtige organische stoffen en barometrische druk. Vervolgens worden al deze gegevens gecombineerd en krijgt de gebruiker een beter beeld van wat zijn slaap beïnvloedt, zodat hij kan zien of er iets moet gaan veranderen.

Ook het matras van je bed kan inmiddels slim gemaakt worden. Het in New York gevestigde bedrijf Eight (voorheen Luna) is daar al geruime tijd mee bezig. Het matras van Eight bevat sensoren die je slaapgedrag registeren. De data wordt vervolgens verzameld in een app, die alle informatie ook verspreid over de andere smart home-apparaten in huis, die vervolgens de woonomgeving aanpassen voor je ideale nachtrust. Ook kan hij op die manier bijvoorbeeld beneden het koffiezetapparaat aanzetten, op het moment dat jij boven wakker wordt. Bekijk hieronder een filmpje waarin de verdere mogelijkheden worden toegelicht.

Meer lezen?

Meer handige tips over producten in het smart home en hoe je deze producten gebruikt vind je in onze tips en advies-sectie.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.