Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Overzicht: deze functies komen naar Google Home en Assistant

Geschreven door
Geplaatst op14 oktober 2017, 9:50 CategorieTips en advies

Google heeft onlangs een sloot aan nieuwe functies voor Google Home en Google Assistant aangekondigd. In dit artikel een kort overzicht van alle aanstaande functionaliteiten.

Google heeft tijdens haar hard- en software-evenement een aantal aankondigingen gedaan met betrekking tot Google Home en de Google Assistant, de digitale stemassistent die we onder meer tegenkomen op de slimme speaker van de zoekmachinegigant. In dit overzicht zetten we allerlei nieuwe functies op een rijtje. Op moment van schrijven is de Home-speaker van Google nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar we hopen wel dat de onderstaande functies straks ook in Nederland te gebruiken zijn wanneer de speaker hier te koop is.

Mannelijke stem voor Google Assistant

Tot op heden sprak de Google Assistant alleen met een vrouwelijke stem. Maar vanaf nu is het ook mogelijk de assistent in te stellen met een mannelijke stem. Dat kan op de Google Home-speaker, maar ook op de smartphones waarop de assistent beschikbaar is. De stem wordt oneerbiedig ‘Voice II’ genoemd, maar biedt dus precies wat je mag verwachten: een mannelijke stem voor de assistent.

Vind mijn smartphone

Je kent het wel. Je bent druk in huis en legt even ergens je smartphone neer. Vervolgens ben je hem kwijt en heb je geen idee waar je nog kunt zoeken naar dat ding. Straks – en dan bedoelen we wanneer Google Home eindelijk naar Nederland komt – kan de slimme speaker van Google uitkomst bieden, aangezien de zoekmachinegigant een nieuwe functie heeft uitgerold. Je kunt namelijk vragen aan het apparaat of het je smartphone kan terugvinden. Vraag je hierom, dan zal de Home je smartphone veel geluid laten produceren.

Familievriendelijke applicaties

Google heeft onlangs Applicaties voor families aangekondigd (Apps for Families), apps die gemaakt zijn volgens de regels van Children’s Online Privacy Protection Act (een Amerikaanse wet die de privacy op internet garandeert van kinderen onder de dertien jaar). Dit zijn applicaties zonder advertenties, dingen die verkocht worden, dataverzameling en ongepaste content. Kinderen kunnen straks dus spelen met de Google Home en de Google Assistant, zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken.

Routines

Met de nieuwe routines voor Google Assistant is het mogelijk bepaalde acties aan je stem te koppelen. Zo kun je de lampen in de ochtend aanzetten door gewoon ‘OK Google, good morning’ te zeggen. Dit is al met sommige apps mogelijk. En ook bepaalde diensten, zoals IFTTT, bieden dit al aan, maar nu is de mogelijkheid dus direct geïntegreerd in de stemassistent. Ook is er een dienst genaamd Voice Match actief, zodat de speaker weet wie wat zegt en op basis daarvan kan bepalen wat er precies moet gebeuren op dat moment.

Apps met transacties

Binnenkort zijn mensen ook in staat elkaar te betalen middels de Google Assistant en Google Pay. Zo kun je onder meer bij Ticketmaster je tickets bestellen via de stemassistent. Door bijvoorbeeld ‘OK Google, talk to Ticketmaster’ uit te spreken, krijg je toegang tot allerlei mogelijkheden met betrekking tot evenementen waar je kaartjes voor kunt bestellen.

Uitzenden

Dit is vooral handig voor mensen met meerdere Google Home-speakers in huis. Je kunt namelijk een gesproken bericht door heel het huis zenden, zodat iedereen bijvoorbeeld weet dat het eten klaar is. OK Google, broadcast: dinner is ready’ zorgt ervoor dat iedereen in huis weet dat-ie naar de eettafel moet komen. Zie deze functie als een intercom. Dit kan via de speaker, maar ook via je smartphone.

Integratie met Google Lens

Google Lens is een app voor op je smartphone die objecten kan herkennen. Ook kan de software woorden vertalen. Aanvankelijk komt Lens eerst naar de nieuwe Pixel 2-smartphones, maar wordt later dus ook geïntegreerd met de Assistant. Zo kun je allerlei zaken onderweg identificeren.

Google Assistant komt naar Pixelbook

Tijdens de presentatie van de Google Pixelbook, een high-end Chromebook, heeft Google laten weten dat de Google Assistant ook naar dat apparaat zal komen. De assistant kan daar helpen bij het identificeren van afbeeldingen, die je kunt selecteren door er een rondje omheen te tekenen, waarna de software weet wat je precies zoekt en die informatie kan presenteren.

Pixel Buds (draadloze oordoppen)

De Google Assistant zal tevens komen naar de eerste set draadloze oordoppen van Google: de Pixel Buds. Wanneer je de rechter oordop indrukt, dan zal de Assistant geactiveerd worden. In combinatie met de Pixel 2 of Pixel 2 XL kunnen de oordoppen direct woorden en complete zinnen vertalen vanuit een andere taal. Maar je kunt er ook een hoop andere dingen mee doen, zoals notificaties ontvangen en een routebeschrijving krijgen.

Integratie met Nest

Dat de Google Assistant naar de producten van Nest komt, is vorige maand al bekendgemaakt. Zo kunnen mensen aan de Assistant vragen of de Nest Cam de opgenomen beelden kan afspelen op een televisie waar een Chromecast aan hangt. Daar heb je nog wel een Google Home-speaker voor nodig. De Google Assistant kan het huis ook verwarmen, wanneer je daarom vraagt. De thermostaat zal het huis dan automatisch verwarmen, zonder dat je zelf een temperatuur hoeft aan te geven. Verder kan de Assistant mensen herkennen via de Nest Cam IQ, en kan die doorgeven wie er precies voor de deur staat.

Spotify naar Google Assistant

Er was al een integratie met Spotify op Google Home, maar de muziekstreamingdienst kan ook worden gebruikt in combinatie met de Google Assistant — of je nu een betaald abonnement hebt of niet. Zo kun je om specifieke afspeellijsten en meer vragen, die vervolgens worden afgespeeld op gekoppelde speakers (bijvoorbeeld via bluetooth).

Liedjes herkennen

De Google Assistant kan straks ook liedjes herkennen wanneer je vraagt welk nummer nu wordt afgespeeld. Deze functie zat al in Google Now (de voorloper van de Assistant), maar werd verwijderd toen de Assistent werd geïntroduceerd.

Hands-free bellen

Binnenkort is het mogelijk te bellen via de Google Home. Je hebt hiervoor wel een vast huisnummer nodig, die je moet bevestigen via een te ontvangen sms’je. Heb je dat allemaal gedaan, dan kun je dus hands-free bellen met de slimme speaker.

Televisie aan- en uitzetten met Google Home

Mocht je een televisie met Chromecast hebben, dan is het mogelijk dat apparaat aan en uit te zetten middels Google Home. De tv aanzetten via Chromecast was al mogelijk wanneer je vroeg iets af te spelen, maar gewoon aanzetten was nog niet mogelijk. De tv uitschakelen was helemaal niet mogelijk, maar straks dus wel.

Zoekopdrachten naar telefoon versturen

Mocht je net iets hebben opgezocht via Google Home, waar je meer over wil lezen op je smartphone, dan kan dat. Je kunt die zoekopdracht naar je smartphone sturen. Het enige dat je hiervoor hoeft te zeggen is: ‘OK Google send this to my phone’.

Stel speakers als hoofdspeaker in

Met meerdere Google Home-speakers in huis, kan het nog wel eens zijn dat je per ongeluk twee of meer speakers activeert met het stemcommando ‘OK Google’. Maar nu kunnen gebruikers dus een hoofdspeaker instellen. De Home weet dan dat die speaker wordt geactiveerd, waardoor je dus niet dingen dubbel gaat horen in huis.

Avondmodus voor Google Home

Momenteel kunnen enkele mensen de slimme avondmodus van de Google Home testen. Google heeft de functie namelijk uitgerold in een soort bèta, waar niet heel veel mensen toegang tot hebben, schrijft Android Police. Deze modus doet precies wat je ervan mag verwachten: in de avond zal het volume automatisch worden bijgesteld naar beneden, terwijl de lampen ook gedimd kunnen worden. Je kunt deze functies automatiseren door tijden in te stellen, waarna alles automatisch verloopt. Wanneer de modus naar iedereen komt, is onbekend.

Speakers toewijzen aan kamers

Gebruikers zijn straks ook in staat om speakers toe te wijzen aan specifieke kamers. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld muziek wil luisteren in een specifieke kamer.

Meer lezen?

Wil je meer weten over slimme speakers? Lees dan ook onze artikelen over de onlangs aangekondigde Google Home MaxGoogle Home Mini en de Amazon Echo Plus.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.