Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: Logitech Circle 2 – slimme camera die nog meer in de gaten houdt

Geschreven door
Geplaatst op4 november 2017, 8:54 CategorieReviews

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat we de eerste smarthome-camera van Logitech, de Logi Circle, uitgebreid getest hebben. We waren zeer enthousiast over deze camera, maar de ontwikkeling in deze markt staat niet stil. Er is afgelopen zomer dan ook een opvolger gepresenteerd in de vorm van de Logitech Circle 2. Het nieuwe model kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, komt met verschillende accessoires en biedt een nog wijdere kijkhoek. In deze review onderwerpen we de Logitech Circle 2 aan een uitgebreide test.

Wat is de Logitech Circle 2?

Laten we beginnen met het minst belangrijke; de naam. In plaats van Logi gaat de nieuwe camera onder de naam Logitech. Op zich een logische wijziging aangezien één merk voor alle producten wat meer duidelijkheid schept. Dat gezegd hebbende is de Circle 2 ook nog steeds een slimme beveiligingscamera. Ook deze camera neemt bewegingen waar en maakt aan de hand hiervan korte videoclips die in de cloud opgeslagen kunnen worden, en via de Circle-app bekeken kunnen worden. Toch is de Circle 2 flink vernieuwd.

De tweede generatie van de Logitech Circle heeft een slanker uiterlijk meegekregen en komt nu met een standaard waarop de camera in nagenoeg elke hoek geplaatst kan worden. Deze standaard kan op een kast geplaatst worden maar je kunt hem ook aan een muur monteren middels twee schroeven. Er komen twee versies op de markt; een versie met kabel en een draadloze versie. Beide modellen beschikken over een behuizing die volledig waterdicht is, waardoor ze ook beiden buiten gebruikt kunnen worden.

Daarbij beschikken beide Circle 2 camera’s over een kijkhoek van 180 graden (voorheen 135 graden), een full hd-beeld, een ingebouwde microfoon en een ingebouwde speaker. Het is dus mogelijk om te praten met iemand die voor de camera staat, mits je de Circle-app open hebt staan. De draadloze versie komt met een batterijduur van drie maanden en kan via usb opgeladen worden. Deze versie van de camera is door de ingebouwde accu ook een stuk dikker dan de met kabel verbonden versie. Mocht je de accu snel willen vervangen dan kun je gaan voor een optioneel accupack. In deze review maken we gebruik van de variant die middels een kabel op het stopcontact aangesloten moet worden.

Accessoires en prijs

Logitech brengt ook diverse accessoires voor de Circle 2 op de markt. Bij de lancering wordt voor de draadloze versie dus een accupack uitgebracht en voor de versie met kabel komt een weerbestendige kabelset, een ‘window mount’ en een ‘plug mount’ op de markt. De window mount maakt het mogelijk de camera op het raam te plakken. Je hoeft de camera dus niet per se buiten te hangen om te kunnen zien wat zich buiten afspeelt. Let wel; de nachtmodus met infrarood werkt niet als de camera op glas gericht staat.

De plug mount is een simpel opzetstuk waardoor je de camera direct op het stopcontact plaatst, handig voor bijvoorbeeld in de keuken of een hoog geplaatst stopcontact. De prijs van de camera bedraagt 199 euro voor de versie met kabel en 229 euro voor de draadloze versie. Een extra accu kost 59 euro, de weerbestendige kabelset kost 29 euro, de window mount gaat voor 39 euro weg en de plug mount is te koop voor 29 euro.

Abonnementen

Waar we tijdens onze review van de Logi Circle (eerste generatie) nog niet met abonnementen te maken hadden is dat nu anders. In het afgelopen jaar heeft het bedrijf abonnementen voor de camera in het leven geroepen. Zonder abonnement kun je nog steeds 24 uur gratis terugkijken en krijg je onbeperkte meldingen en downloads. Alleen wanneer de camera bewegingen registreert wordt de opslagfunctie geactiveerd en wordt er van het moment (vlak voor en vlak erna) een korte clip gemaakt. Deze clip verschijnt als ‘activiteit’ in de tijdlijn van de camera en kan tot 24 uur teruggekeken worden. Individuele clips kun je ook downloaden, plus je kunt altijd een screenshot laten maken. Daarnaast is er een dagoverzicht beschikbaar waarmee je in sneltreinvaart kunt zien wat er die dag allemaal gebeurd is.

Voor 3,99 euro per maand kun je tot 14 dagen terugkijken. Voor 9,99 euro per maand kun je tot 31 dagen terugkijken, krijg je specifieke meldingen als er personen waargenomen worden, kun je zones in het beeld aanmaken en kun je snel door de videoclips van de 31 dagen bladeren. Overigens werkt de nieuwe Circle 2 met dezelfde app als waar de eerste generatie Circle mee gelanceerd werd. Deze Circle-app is alleen voorzien van een update, waarna je met beide camera’s aan de slag kunt.

Logitech Circle 2 – design

Als we kijken naar het design dan zien we dat de Circle 2 iets compacter en slanker geworden is. Het scheelt niet veel, maar de camera valt iets minder op dan zijn voorganger. Ook staat de nieuwe generatie niet meer op een dock; de stroomkabel van 3 meter wordt aan de camera zelf bevestigd. Interessant is dat de camera deze keer ook een IP65-certificaat gekregen heeft waardoor hij bestand is tegen water, stof en de vrieskou. Je kunt de camera dus zonder problemen buiten zetten, maar houdt er wel rekening mee dat de usb-poort voor de voeding ook blootgesteld wordt aan de elementen. Hiervoor wordt dus een optionele kabelset voor buiten verkocht.

Logitech levert een standaard mee waarop de camera vastgezet kan worden. Deze standaard geeft je de mogelijkheid de camera in verschillende posities te draaien zodat exact de juiste hoek gekozen kan worden. Je kunt de standaard op een kast plaatsen, tegen een wand schroeven of aan het plafond hangen. De schroeven en het opzetplaatje hiervoor worden meegeleverd.

Logitech Circle 2 – installatie

De installatie van de Logitech Circle 2 is een fluitje van een cent. Je plaatst de camera op de gewenste positie, installeert de Circle-app (Android en iOS), wacht tot het lampje van de camera knippert en maakt middels Bluetooth verbinding. Vervolgens kun je de gegevens van je WiFi-netwerk invullen en is de camera actief. Maak een Circle Cloud-account aan en je kunt direct aan de slag. Een kind kan de was doen.

Logitech Circle 2 – gebruik

Net zoals bij veel apps het geval is, is hiervoor geen gebruiksaanwijzing aanwezig. Gelukkig is de leercurve van de meeste apps niet al te steil, en ook bij de Logitech Circle-app is dit het geval. De applicatie is qua uiterlijk niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar, wel is het aantal functies toegenomen, zeker wanneer je een abonnement hebt.

De basis is echter nog hetzelfde. De app biedt, wanneer je hem opent, een live-weergave van de ruimte waarin de camera staat. Rechts in beeld zie je ronde icons met ‘live’, de activiteiten erboven en het dagoverzicht eronder. De activiteiten zijn de geregistreerde bewegingen waar korte clips van gemaakt zijn. Deze clips zijn blauw (veel activiteit) of grijs (weinig activiteit maar wel activiteit) en niet transparant wanneer ze nog niet bekeken zijn en deels transparant wanneer je ze bekeken hebt.

Elke clip is te bewaren op je smartphone of te delen via verschillende kanalen. Je kunt zonder abonnement tot maximaal 24 uur terug, wat kijkend naar de concurrentie prima is. Veel concurrenten bieden deze mogelijkheid niet of met diverse beperkingen voor het terugkijken. Het dagoverzicht is een leuke functie om in versneld tempo door de activiteiten van de dag te gaan. Binnen 30 seconden krijg je de belangrijkste gebeurtenissen van die dag te zien.

Linksonder op het scherm zien we de opties voor gesprekken en foto’s. Door op de camera te drukken wordt er direct een foto van het beeld genomen en opgeslagen in je galerij. Het gesprek-icoontje maakt het, wanneer ingedrukt, mogelijk iets te roepen via de camera. Aangezien geluid ook opgenomen wordt kun je direct iets terugzeggen wanneer je in de ruimte staat.

Het menu van de app is via een icoontje links bovenin toegankelijk. In dit menu zijn alle opties voor de camera zichtbaar. Zo kun je in het hoofdmenu de privacy-modus inschakelen (er wordt niets opgenomen en de camera wordt tijdelijk uitgeschakeld), kun je aangeven hoe de camera bevestigd is en hoe de leds en de beeldopties hierop moeten reageren, kun je je account beheren, kun je de smarthome-integraties (waarover later meer) beheren, kun je een abonnement afsluiten en kun je de slimme waarschuwingen van de camera activeren. Deze slimme waarschuwingen bestaan uit de slimme locatie (camera wordt geactiveerd wanneer je buitenshuis bent) en waarschuwingsfilters.

Bij waarschuwingsfilters kun je (met abonnement) filteren tussen personen, anders (andere activiteiten) en bewegingszones. Simpel gezegd houdt dit in dat de camera wanneer je ‘persoon’ selecteert alleen meldingen geeft als er een persoon waargenomen wordt. Je kunt in de browserversie van de app ook bewegingszones aanmaken waardoor de camera alleen een melding geeft wanneer er in een specifieke zone een beweging waargenomen wordt. Denk bijvoorbeeld aan een deur.

Bij de geavanceerde instellingen (‘meer instellingen’) krijg je toegang tot de camera specifieke instellingen, waaronder naast de slimme waarschuwingen en de bevestiging ook de resolutie (360p, 720p en 1080p), het in- of uitschakelen van nachtzicht, de gevoeligheid van de microfoon, het in- of uitschakelen van de speaker en leds, de naam van de camera en de verbinding met het WiFi-netwerk.

In tegenstelling tot een jaar geleden is het nu dus ook mogelijk de livestream (en opties) van de camera via de browser te bekijken. Hiervoor log je in op de website circle.logi.com. Eigenlijk is dit een vergrote versie van de applicatie op je smartphone, maar dan met de extra (wanneer je een abonnement hebt) om bewegingszones aan te maken.

Logitech Circle 2 – kwaliteit

Het eerste wat opvalt als we naar de kwaliteit van de Logitech Circle 2 kijken is de indrukwekkende kijkhoek van 180 graden. Dit zien we nog maar weinig terug bij concurrenten, die met name de voorkeur geven aan hogere resoluties. Logitech heeft dus gekozen voor meer beeld in plaats van beeld in een hogere resolutie. Wij kunnen dit wel waarderen want we hebben liever meer van de ruimte in beeld dan een hogere resolutie die we eigenlijk alleen gebruiken voor die ene enkele keer dat we inzoomen. Natuurlijk is de noodzaak voor een wijde kijkhoek afhankelijk van de ruimte en wat je in beeld wilt, en bovendien kun je in de app de kijkhoek verkleinen. Het 1080p full hd-beeld is voldoende scherp voor een vloeiende en strakke weergave van alles dat in de ruimte gebeurt. We missen hier in ieder geval geen hoge resolutie. Wanneer je gaat zoomen (in clips of live) gaat de beeldkwaliteit snel achteruit maar deze functie hebben we nauwelijks tot niet gebruikt.

De nachtmodus geeft daarnaast ook een prima beeld en wordt automatisch ingeschakeld wanneer het donker is. De infraroodverlichting zorgt ervoor dat je een gedetailleerd beeld  met voldoende contrast krijgt zodat objecten en personen goed te volgen en onderscheiden zijn.

De audiokwaliteit is redelijk en lijkt niet veel verbeterd ten opzichte van de vorige generatie. Wanneer je wat enthousiast praat in je smartphone dan kan het onverstaanbaar overkomen dus rustig praten is aan te raden. De microfoon van de camera zelf is vrij gevoelig waardoor alles in de ruimte (en ook deels daarbuiten) opgevangen wordt. Het is geen ideale intercom voor lange gesprekken maar je hoort wat er gebeurt en kunt even een boodschap aan je kind of huisdier doorgeven.

Het registreren van bewegingen is natuurlijk nog altijd een heel belangrijk onderdeel van de Logitech Circle 2 en speciaal hiervoor heeft Logitech een eigen algoritme ontwikkeld. Wanneer er een beweging plaatsvindt wordt er een activiteit aangemaakt maar de camera leert ook van je gewoonten. Lig je bijvoorbeeld op de bank dan wordt het gaan liggen als activiteit geregistreerd maar vervolgens worden kleine bewegingen genegeerd. Sta je weer op van de bank dan wordt dit gezien als nieuwe activiteit. Nieuw is deze keer het gebruik van bewegingszones en het onderscheid dat gemaakt kan worden tussen personen en andere activiteiten. Dit werkt redelijk goed want als we alleen personen selecteren krijgen we bijna alleen meldingen van personen die in de ruimte aanwezig zijn. De kat werd echter ook tweemaal als homo sapiens gezien. Selecteren we een specifieke zone dan worden activiteiten daarbuiten niet automatisch gemeld. Wel wordt er altijd een activiteit (clip) opgeslagen maar de melding ontbreekt dus. Een suggestie voor een volgende update is het kunnen toevoegen van bekende personen waardoor je geen melding meer krijgt als bijvoorbeeld een familielid de kat eten komt geven. Al met al werkt de bewegingsdetectie erg goed en hebben we nauwelijks valse meldingen gehad.

Smarthome-integratie

Logitech heeft zoals je kunt lezen het afgelopen jaar niet stilgezeten, en ook op het gebied van smarthome-integratie is er nieuws te melden. De Logitech Circle 2 biedt namelijk ondersteuning voor de Logitech Pop Smart Button. Hierdoor kun je de camera met een druk op de knop aan- of uitzetten, de privacy-modus activeren, een korte opname starten of een gesprek beginnen. Daarnaast is er integratie met Amazon Alexa, waardoor je de camera middels spraak kunt bedienen, al is dat natuurlijk voor Nederlanders nog niet heel interessant. En, ook is er ondersteuning voor Apple HomeKit aanwezig. Dit betekent dat je de camera middels Siri kunt bedienen maar ook kan de camera als bewegingssensor binnen HomeKit gebruikt worden waardoor je bij een beweging bijvoorbeeld de Hue-lampen kunt laten activeren. Dit zijn belangrijke pluspunten want Logitech laat zien hard mee te werken aan een smarthome dat ook daadwerkelijk geautomatiseerd kan worden. Een smarthome waarin producten zoveel mogelijk met elkaar kunnen communiceren.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen en de Circle 2 tegenover de eerste generatie Circle zetten dan moet gezegd worden dat Logitech eigenlijk alle minpunten van de eerste generatie opgelost heeft. De Circle 2 heeft een grotere kijkhoek gekregen, komt met een slanker design, heeft nu een browserversie, heeft meer slimme beveiligingsopties gekregen, kan nu communiceren met meer producten in het smarthome, kan flexibeler ingezet worden en kan bovendien voorzien worden van diverse accessoires voor nog meer flexibiliteit. Daarbij is de beeldkwaliteit zeer goed en werkt de bewegingssensor (met bijbehorend algoritme) grotendeels zoals beloofd wordt. Daar tegenover staat echter wel een iets hogere prijs van 199 euro en het feit dat een abonnement toch wel vereist is wanneer je van al die extra slimme functies (o.a. personenfilters en bewegingszones) gebruik wilt maken. Daarmee staat Logitech echter niet vooraan of achteraan in de markt; nagenoeg elke grote speler heeft zo zijn verdienmodel ingericht. Wij blijven het wel een voordeel van Logitech vinden dat je 24 uur onbeperkt kunt terugkijken en downloaden, zonder dat dit iets kost en zonder dat je beperkingen opgelegd krijgt. We kunnen niet anders dan de Logitech Circle 2 dus een absolute aanrader noemen.

Minpunten

 • Abonnement vereist voor slimme opties
 • Prijzige camera (met accessoires)

Pluspunten

 • Eenvoudig in gebruik
 • Veel instellingsmogelijkheden
 • Brede smarthome-integratie
 • Goede videokwaliteit en bewegingssensor
Smarthome Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Cees Verhoeven
  09 december, 2019 om 22:08

  Geachte

  Ik kan met geen mogelijkheid een abonnement afsluiten!!!

  Hoe kun je dit eenvoudig en snel doen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.