Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Review: Somfy One slimme camera en IntelliTAG sensor

Geschreven door
Geplaatst op30 december 2017, 8:54 CategorieReviews

Een tijd geleden hebben we uitgebreid gekeken naar het Somfy TaHoma smarthome-systeem. Inmiddels heeft Somfy het assortiment smarthome-producten verder uitgebreid, met de Somfy One. De Somfy One is een alles-in-één alarmsysteem met camera, sirene en bewegingssensor. Het systeem is te controleren via een gratis app. In deze review kijken we naar de Somfy One.

Wat is de Somfy One?

De Somfy One is een alarmsysteem of beveiligingssysteem met als belangrijkste component een camera. Met deze Full-HD videocamera kun je zowel overdag als ’s nachts opnames maken of live meekijken. Ook beschikt de camera over een 90-DB sirene die volledig geïntegreerd is en luid genoeg is om indringers af te schrikken, en een bewegingsmelder.

Zodra de camera beweging detecteert, gaat het alarm af, wordt er een push-bericht gestuurd en neemt de camera 10 seconden op. Voor een langere opnamefunctionaliteit zijn extra opties beschikbaar. Via de app kun je de opgenomen beelden direct terugzien, live meekijken of foto’s maken. Bovendien kun je via een ingebouwde speaker en microfoon direct meeluisteren en op afstand spreken. Alles wordt opgeslagen in de Somfy-cloud waar de beelden tot 24 uur terug zijn te kijken. De Somfy One houdt rekening met de privacy en schuift de shutter dicht zodra de camera wordt uitgeschakeld. 

Somfy One biedt daarbij voordelen zoals Smart Activation, waarmee je een melding krijgt dat je de beveiliging kunt in- en uitschakelen wanneer je in de buurt van je woning bent (via de geolocatie van je smartphone). Ook is er ondersteuning voor IFTTT en kun je de camera laten communiceren met Philips Hue en Nest.

IntelliTAG en Key Fob

Het systeem is verder uit te breiden met extra Somfy Protect-accessoires zoals de IntelliTAG, een deur- en raamsensor die bij inbraakpogingen waarschuwt nog voor de inbrekers binnen zijn. Ook kun je de Key Fob, een compacte afstandsbediening waarmee het alarm ingeschakeld kan worden, aanschaffen. 

De Somfy One camera heeft een adviesprijs van 249 euro. De IntelliTAG sensor kan voor 49,99 euro aangeschaft worden en de Key Fob heeft een prijs van 29,99 euro.

Abonnementen

Waar sommige slimme camera’s over functies beschikken die alleen tegen betaling van een abonnement bruikbaar zijn biedt de Somfy One vanuit de doos de complete ervaring, inclusief alle features. Zonder een abonnement worden er automatisch videoclips van 10 seconden gemaakt bij het detecteren van een beweging en worden deze clips maximaal 24 uur opgeslagen. Ook krijg je onbeperkte meldingen op je telefoon of per e-mail. Je kunt wel kiezen voor een Silver-abonnement. Voor 5 euro per maand worden er dan 24/7 opnames gemaakt en kun je zelf de clips uit die periode selecteren en downloaden. Alles wordt ook maximaal één dag opgeslagen. Meer dagen opslag is vooralsnog niet mogelijk voor klanten in Nederland, maar laten we hopen dat dit wel komt aangezien dit vooral handig is wanneer je langer met vakantie bent en niet elke dag de clips kunt controleren.

Somfy One – design

De Somfy One camera is geen kleine en onopvallende camera. Hij lijkt meer op een speaker dan op een slanke en goed te verstoppen camera. Maar, dat neemt niet weg dat de One strak vormgegeven is en in menig interieur zal passen. De afwerking van de camera is zwart, waar de Somfy One+ (de draadloze variant met accu) in het wit afgewerkt is. Voorop op het clindervormige-design zien we de lens terug, met daaronder de speaker. De lens kan verborgen worden achter de privacy-shutter, een klepje dat vanaf de zijkant over de lens geschoven wordt. Achterop de camera zien we de reset-knop, de setup-knop en de usb-poort voor de stroomadapter terug. Deze adapter heeft een kabel met een lengte van 5 meter, wat lang genoeg is voor plaatsing op bijvoorbeeld een kast.

De IntelliTAG is een compact wit doosje dat je op een deur of raam kunt plakken en aangeeft wanneer er een verdachte beweging waargenomen wordt. Het is een onopvallende accessoire die je zonder problemen op een raam of deur kunt plakken. De Key Fob is ook een compacte accessoire, maar dan rond. De witte Key Fob beschikt over vier knoppen om het alarm (de camera) te bedienen en kan eenvoudig aan een sleutelbos gehangen worden.

Somfy One – installatie

De installatie van de Somfy One is een fluitje van een cent. Je sluit de camera aan op het stopcontact, downloadt de gratis Somfy Protect-app en volgt de stappen in de app. Eenmaal verbonden met het WiFi-netwerk kun je ook de andere accessoires met een paar klikken koppelen. De IntelliTAG moet even gekalibreerd worden door de deur of het raam te openen en te sluiten, maar ook dat is binnen enkele seconden gebeurd. Overigens krijg je tijdens de installatie ook tips voor de plaatsing van de camera, bijvoorbeeld uit het bereik van huisdieren en op een plek waar je het beste overzicht van de ruimte hebt. 

Somfy One – de app

Niet alleen de hardware is van groot belang voor een comfortabele en veilige werking. De Somfy Protect-app is minstens zo belangrijk. Gelukkig steekt de app van Somfy zeer goed in elkaar, met een overzichtelijke lay-out, duidelijke icoontjes en een soepele werking.

Als alles eenmaal geïnstalleerd is krijg je op het homescherm van de app een virtuele weergave van de Key Fob te zien, waarmee je het alarm direct in- of uit kunt schakelen en waarmee je ook zelf het alarm af kunt laten gaan. Ook krijg je vanuit het homescherm direct toegang tot recente activiteiten en de aangemelde gebruikers.

Het menu geeft toegang tot de belangrijkste instellingen. Zo kun je vanuit hier gebruikers toevoegen aan het systeem maar ook de gemeenschap uitbreiden. Dit laatste betekent dat je mensen kunt toevoegen die een melding krijgen zodra het alarm iets waarneemt, bijvoorbeeld de buurvrouw of je ouders. Ook kun je vanuit het menu een abonnement afsluiten en je account bijwerken.

Onder het kopje Instellingen vind je de geavanceerde instelingen van jouw woning en de gekoppelde apparaten. Zo kun je de adresgegevens van de woning ingeven, een alarmnummer ingeven, een agenda voor het activeren van het alarm aanmaken, de automatische privacy-shutter activeren, een nachtmodus instellen (welke sensoren en camera’s zijn actief in de nacht), meldingen activeren voor wanneer de kinderen thuiskomen en weggaan, en het aanzetten van de optie om een bericht te krijgen als je vergeet het alarm te activeren wanneer je het huis verlaat.

Onder Mijn Apparaten kun je de instellingen van de camera vinden. Hier is het mogelijk de camera een naam te geven, de beeldkwaliteit in te stellen (SD, HD en Full HD), het nachtzicht in te schakelen, de gevoeligheid van de bewegingssensor aan te passen en de opties voor de sirene te veranderen. Bij de gevoeligheid van de bewegingssensor zit nog een interessante optie, waarvoor je bij andere partijen extra moet betalen. Het is namelijk mogelijk een specifiek deel van het beeld te selecteren als detectiegebied. Alleen bewegingen die binnen dat gebied waargenomen worden triggeren het alarm.

De Somfy One beschikt ook over ‘zelfbescherming’, wat inhoudt dat het alarm afgaat zodra de camera verplaatst wordt wanneer het alarm geactiveerd is. Ook is er een optie voor ‘detectie brandalarm’, wat betekent dat de camera het geluid van een rookmelder of brandalarm als zodanig herkent en jou daarover direct een bericht kan sturen.

De IntelliTAG heeft ook een aantal opties. Zo kun je de gevoeligheid van de sensor instellen, van 0 tot 10. 10 is zeer gevoelig en 0 zorgt eigenlijk niet voor een alarm. Daarnaast kun je aangeven of de sirene direct af moet gaan bij het waarnemen van een beweging of dat er eerst een waarschuwingsgeluid moet klinken.

Somfy One – kwaliteit

Wat betreft de kwaliteit van het beeld dat de Somfy One je voorschotelt hebben we weinig te klagen. Het is geen uitzonderlijk hoge kwaliteit of resolutie, maar het beeld is – afhankelijk van de gekozen resolutie – duidelijk genoeg om mensen te kunnen identificeren en je huis met een goed en veilig gevoel achter te laten. Ook ’s nachts, in het donker, biedt de camera voldoende contrast en scherpte voor een duidelijk plaatje. Echter, wanneer iemand zeer snel voor de camera langs loopt dan kan het beeld wazig worden en is het dus niet duidelijk zichtbaar wie het was. Als deze persoon ook nog snel genoeg de stekker van de One uit het stopcontact haalt dan vervalt ook de luide sirene. Fool-proof is het dus niet, maar in dit geval zou de inbreker van je Somfy One moeten weten en bovendien krijg je altijd nog een directe melding op je smartphone zodra er een beweging waargenomen wordt of de stroomtoevoer verbroken wordt. Er zit overigens ook een paar seconden vertraging in het beeld wanneer je live via de app kijkt, al zal dat zelden een groot probleem zijn. De clips die je in de app kunt bekijken zijn (zonder abonnement) maximaal 10 seconden lang, wat in de meeste gevallen voldoende is om te zien wat er thuis gaande is.

De bewegingssensor doet zijn werk zeer goed. Het vergt wat afstellen, zowel qua gevoeligheid van de bewegingssensor als die van de deursensor, maar als de sweetspot eenmaal gevonden is werkt het alarm perfect. Wij hebben geen enkele valse melding ontvangen. De ingebouwde sirene is er een die menig inbreker zal afschrikken. Het volume ligt zo hoog dat het op korte afstand pijn aan de oren doet. Je kunt overigens instellen of de sirene direct bij een detectie af moet gaan of dat er eerst een paar seconden een waarschuwingsgeluid moet klinken. Vergeet je zelf wel eens het alarm uit te zetten als je binnenkomt, dan is die laatste optie beter voor je gehoor. Er is daarnaast een paniekmodus waarmee je handmatig de sirene kunt laten afgaan en je kunt vanuit de app direct het alarmnummer bellen.

Zodra het alarm afgaat kun je notificaties en sms-berichten naar jezelf en andere leden van het gezin laten sturen. De sms-berichten zijn kosteloos, wat een positief punt is. Je kunt zelfs de buurman of je ouders toevoegen zodat zij automatisch een bericht ontvangen. In de lijst met recente activiteiten kun je precies zien wie wat gedaan heeft op welk moment. Wie heeft het alarm ingeschakeld, wanneer ging het alarm af, etc. En wil je niet dat de camera over je schouder meekijkt wanneer het niet nodig is, dan kun je de privacy-shutter voor de lens laten schuiven, automatisch wanneer je thuis bent of via een knop in de app. Dit is een hele fijne feature waarbij de lens ook echt afgedekt wordt.

IntelliTAG en Key Fob

De IntelliTAG-sensor werkt wat anders dan de gemiddelde deur- of raamsensor. Deze sensor bestaat namelijk niet uit twee delen, waarbij het alarm afgaat als de twee delen te ver uit elkaar gehaald worden. De IntelliTAG is één compacte vibratiesensor die het voelt wanneer een deur of raam geopend wordt. Ook hier geldt dat de sweetspot middels de instellingen gevonden moet worden. Bij ons gaf een gevoeligheid van 7 een perfecte registratie van ongewenste activiteiten.

De Key Fob is een vrij simpele accessoire, maar wel een die praktisch echt waarde toevoegt. Het is immers een stuk sneller en eenvoudiger om even een knopje in te drukken op de Key Fob dan je telefoon te zoeken, de app te openen en het alarm te activeren. Natuurlijk kun je het alarm automatisch laten activeren wanneer je het huis verlaat, maar dan is het puur vertrouwen in het systeem dat dit ook gebeurt. Onze ervaring is dat even handmatig een knopje indrukken en horen dat iets geactiveerd wordt toch een beter gevoel van veiligheid verzorgt.

Smarthome-integratie

Je kunt de Somfy One integreren in je Somfy TaHoma smarthome-systeem, inclusief alle sensoren en accessoires. Hiermee kun je dus een compleet beveiligings- en automatiseringssysteem opzetten. Daarnaast biedt de Somfy One integratie met IFTTT zodat je zelf koppeling met smarthome-producten kunt leggen, en is er de mogelijkheid de camera te koppelen met Nest-producten en Philips Hue-accessoires en lampen. Zo kun je bijvoorbeeld de thermostaat uit laten zetten zodra je het alarm activeert.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen moeten we zeggen dat de Somfy One een compleet uitgerust, uitbreidbaar, gebruiksvriendelijk en goed functionerend alarmsysteem is. De hardware kost wat, maar daarvoor krijg je wel een volledig functionerend systeem, zonder dat hier maandelijks per se extra kosten aan verbonden zijn. De 10 seconden clips zijn wat aan de korte kant maar zeker bruikbaar. Wil je meer dan is een abonnement vereist. Graag zien we nog abonnementen met meer dagen opslag verschijnen.

De beelden van de camera zijn van goede kwaliteit, het aantal instellingsmogelijkheden is groot, de sirene is een luidruchtige toevoeging, je kunt eenvoudig mensen toevoegen die notificaties krijgen, er is brede smarthome-integratie, de privacy-shutter is een uitkomst en het detecteren van bewegingen verloopt succesvol. Een extra feature die we graag nog zouden zien is de mogelijkheid voor lokale (of NAS) opslag van videobeelden. Al met al kunnen we de Somfy One absoluut aanraden wanneer je op zoek bent naar een plug-and-play alarmsysteem dat je uit kunt breiden en precies dat doet dat je mag verwachten.

Minpunten

  • Compleet systeem is niet goedkoop
  • Geen lokale opslag van video
  • Maximaal 1 dag opslag met abonnement

Pluspunten

  • Zeer eenvoudig in gebruik
  • Veel instellingsmogelijkheden
  • Uitbreidingsmogelijkheden
  • Goede videokwaliteit en bewegingssensor
Smarthome Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.