Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

De uitdagingen van het smarthome: interoperabiliteit en veiligheid

Geschreven door
Geplaatst op11 december 2017, 13:50 CategorieTips en advies

Het slimme huis dat met je meedenkt en met je meeleeft is niet meer iets van de toekomst. Vandaag de dag is het al mogelijk om bij binnenkomst na een lange werkdag de verlichting automatisch te laten aanpassen, de thermostaat op comfortabel niveau te zetten, de rolluiken te sluiten en je televisie aan te zetten op jouw favoriete serie. Het klinkt voor velen nog als toekomstmuziek maar met de grote hoeveelheid smarthome-producten, overkoepelende platformen en communicatieprotocollen kan het huis al een aardig eind met je meedenken.

Ook in 2018 verwachten we weer een groot aantal nieuwe connected devices die het leven in huis iets makkelijker kunnen maken, met name op het gebied van comfort en veiligheid. De smarthome-markt is één van de snelst groeiende markten en is eigenlijk een markt die met elke andere nichemarkt in de consumentenelektronica verbonden is. Zo neemt bijvoorbeeld je smartphone een belangrijke rol in bij de bediening, wordt de tv onderdeel van het slimme huis, werken de lampen samen met het alarmsysteem en kan de wasmachine je middels notificaties op de hoogte houden van de wastijden.

Van comfort naar energiebesparing en veiligheid

Hoewel comfort een belangrijk aspect van het slimme huis is, is het niet het enige dat van belang is. Steeds meer apparaten kunnen laten zien wat ze aan energie verbruiken en binnen niet al te lange tijd kunnen we zo precies monitoren wat er door welke apparaten in huis verbruikt wordt, waar we dan mogelijk weer energie door kunnen besparen. Daarnaast speelt veiligheid een belangrijke rol. Van complete alarmsystemen met sensoren die bewegingen waarnemen tot de rookmelder en de camera. Ook als je niet thuis bent of in bed ligt wil je dat je huis goed beveiligd is en kun je dankzij deze slimme producten live meekijken.

De uitdagingen voor het smarthome

Toch komt dit alles niet zonder uitdagingen. Twee van de belangrijkste uitdagingen voor het smarthome van vandaag en de toekomst zijn veiligheid en interoperabiliteit. Nu alles nog in de kinderschoenen staat, fabrikanten zelf nog aan het leren zijn hoe ze de consument het beste kunnen bedienen en er nieuwe technieken en protocollen ontwikkeld moeten worden, gaat het allemaal niet vlekkeloos. De early adopter heeft misschien geen moeite met wat bugs in de software, een zo nu en dan haperend systeem of een steile leercurve. De gemiddelde consument denkt hier echter anders over; heeft daar vooral geen tijd voor en wil gewoon soepel werkende producten.

Veiligheid staat voorop

Als consument wil je dat het alarmsysteem ten alle tijden werkt zodat de veiligheid van het gezin gegarandeerd is. Je wilt dat het slimme slot niet spontaan openspringt. En je hebt geen zin in lampen die niet aangaan op het gewenste moment. Veiligheid en het gevoel hiervan speelt een belangrijke rol, en dat is ook één van de redenen waarom veel consumenten toch nog maar niet aan dat slimme slot voor de voordeur beginnen, die camera met internetverbinding laten liggen en een alarmsysteem dat middels Wifi werkt nog niet 100 procent vertrouwen. Het is aan de fabrikanten om consumenten te overtuigen van de veilige werking, ook wanneer er een bug in de software zit, wanneer het internet uitvalt of wanneer er even geen stroom is. Dagelijkse taken kunnen geautomatiseerd of vereenvoudigd worden, maar alleen dat is niet genoeg om een koper te overtuigen.

Interoperabiliteit is een must

Een andere belangrijke uitdaging is interoperabiliteit. Simpel gezegd is dit de manier waarop connected devices met elkaar communiceren. Een smarthome is geen smarthome wanneer elk apparaat alleen maar met zichzelf bezig is, afzonderlijk bediend moet worden en niet met andere apparaten kan communiceren. Het wordt pas echt slim als het alarm tegen de verlichting zegt dat je thuiskomt en de verlichting hierop inspeelt. Of dat je tv een melding van de wasmachine laat zien wanneer de was klaar is. Of wanneer de lampen beginnen de knipperen wanneer de waterlekkagemelder op zolder een lekkage waarneemt. Pas dan kunnen we spreken van een huis dat met je meedenkt, dat met je meeleeft.

Toch is dit nog een flinke uitdaging, want hoewel er al tal van producten zijn die weer met tal van producten kunnen samenwerken is het voor de consument nog een wirwar van platformen, protocollen en standaarden. Er is niet één platform waarbinnen alle smarthome-apparaten met elkaar kunnen samenwerken. Ja, er is Apple Homekit, Amazon Alexa, Google Home of zelfs de wat kleinere platformen van Nest, Philips Hue en Logitech. Echter moet je bij elk platform bedenken wat hiermee compatibel is en wat de beperkingen en mogelijkheden zijn. Er is bijvoorbeeld geen garantie dat het slimme alarmsysteem met je slimme lampen samenwerkt. Vooralsnog vereist dit research van de consument, eigenlijk al bij aankoop van het eerste smarthome-product. Bij deze eerste stap moet al gekeken worden naar de uitbreidingsmogelijkheden en compatibiliteit met platformen en producten van andere merken.

Ook hier ligt weer een belangrijke taak voor de fabrikant, maar meer nog voor de markt in zijn algemeenheid. Wat worden de standaarden waarover alle fabrikanten het eens zijn en waarmee 90 procent van de producten met elkaar communiceren? Of, hoe leggen we de consument uit wat nu wel en niet met elkaar samenwerkt? Als het doel is om in de toekomst elk huis eenvoudig slim te maken – zoals we nu elk huis van audio- en videoapparatuur kunnen voorzien – dan moet op dit gebied nog een flinke inhaalslag gemaakt worden.

Veiligheid en interoperabiliteit zijn twee sleutelwoorden in de opkomst en de groei van de smarthome-markt. Producten werden tot voor kort vaak in standaard (normale) omstandigheden getest, met beperkte interoperabiliteit en zonder problemen als uitvallende stroomtoevoer, signaalstoringen of weigerende routers. In het slimme huis zijn dit echter factoren die we niet meer mogen negeren of onderschatten. Het zijn factoren die producten laten slagen of falen, of zelfs markten kunnen laten slagen of falen wanneer er niet voldoende aandacht aan besteed wordt. Vanuit de markt zien we echter dat veel grote partijen hier steeds meer waarde aan hechten en dat we steeds dichterbij een veilig en daadwerkelijk slim huis komen.

 • Delen:

Reacties

 1. marv
  12 december, 2017 om 10:00

  Met een Homey heb je dit probleem niet, die koppelt gewoon alles aan elkaar!

  • Martijn Chel
   12 december, 2017 om 10:35

   Ook de Homey kan niet met alle smarthome-apparatuur omgaan. Het blijft beperkt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.