Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

CES round-up: Wat brengt 2018 op het gebied van smarthome?

Geschreven door
Geplaatst op12 januari 2018, 11:01 CategorieAlgemeen

CES 2018 zit erop en dat betekenen dat we kunnen terugkijken naar de aankondigingen, om te zien wat 2018 zoal gaat brengen. Welke producten zijn er aangekondigd? Wat zijn de trends? In dit artikel maken we er een mooi overzicht van.

De trends op het gebied van smarthome

Producten voor je smarthome vallen in allerlei categorieën, waardoor het nogal een wirwar aan aankondigingen kan zijn tijdens beurzen. Maar dit jaar lijkt de markt zich mee te concentreren op een goede basis, voordat er allerlei moois wordt aangekondigd. Net zoals vorig jaar is het nu ook zo dat er heel veel aandacht uitging naar slimme stemassistent, voornamelijk Google Assistant en Amazon Alexa. Hier in Nederland hebben we daar nog niet zo heel veel aan, maar vroeg of laat worden de diensten hier ook volledig uitgerold.

Het mooie is wel dat we nu een hoop kinderziektes van de assistenten mislopen. Mochten een problemen opduiken in het gebruik of de ontwikkeling van Assistant, Alexa, Siri of zelfs Cortana (ja, die is er ook nog), dan zijn die hobbels mogelijk gladgestreken op het moment dat ze hier worden gelanceerd. Verder zijn er een hoop producten aangekondigd die te maken hebben met je thuisnetwerk of de bediening van alle andere apparaten in huis. Wanneer dit goed geregeld is, dán is het pas handig echt verder te kijken naar je smarthome.

Bediening van je smarthome

Ben je op zoek naar een slim apparaatje waarmee je je Apple Homekit-apparaten kunt bedienen, omdat het niet altijd handig is dit met je smartphone te doen? Dan heeft Elgato misschien de oplossing voor je: met de Eve Button is het mogelijk Homekit-apparaten te bedienen zonder smartphone. Dat is bijvoorbeeld handig voor wanneer vrienden of familie, of in elk geval mensen zonder toegang tot je goed beveiligde smartphone, op bezoek zijn en het licht willen aandoen. De accessoire gaat in elk geval meer dan veertig euro kosten.

Wanneer je op Windows 10 werkt, dan ben je misschien inmiddels bekend Cortana. Dat is de slimme assistent van Microsoft, die allerlei processen op de pc en in je smarthome kan vergemakkelijken. Maar hoe mooi zou het zijn wanneer je ook toegang zou hebben tot Alexa van Amazon? Dat is binnenkort een optie, aangezien de stemassistent van Amazon naar Windows 10 komt. Wanneer Alexa precies naar Windows 10 zal komen is op moment van schrijven helaas nog niet bekendgemaakt, maar het moet ergens in 2018 gaan gebeuren.

Zo nu en dan komen er behoorlijk aparte aankondigingen voorbij op de CES. Zo ook van het bedrijf Nanoleaf, dat een in essentie grote twaalfzijdige dobbelsteen heeft onthuld die je kan helpen je huis te beheren. Het product draagt de naam Nanoleaf Remote en is bedoeld om gadgets te beheren die verbinding kunnen maken met Apple’s Homekitplatform. Ook zijn er nog slimme speakers, al dan niet met een scherm aan boord, aangekondigd. Hier lees je meer over de Lenovo Smart Display, JBL Link View en Klipsch One en Three.

Veiligheid en beveiliging

Naast de categorie bediening was er nog een belangrijke categorie voor smarthomeproducten: veiligheid en beveiliging. In deze categorie vinden we voornamelijk beveiligingscamera’s terug, zoals bijvoorbeeld de D-Link DCH-212KT Wire-free Full HD Indoor/Outdoor Camera Kit. Uit de naam kun je al een hoop opmaken: zo kun je de camera binnen en buiten gebruiken en kun je filmen in high definition. Verder is de camera draadloos en dus op te pakken en mee te nemen. Helemaal handig is de optie voor offline opslag op een sd-kaart.

Een andere camera is de Hive View. Op papier lijkt dit een dertien-in-een-dozijn camera te zijn, maar Hive wil het toch even net anders aanpakken dan de concurrentie. Vooral op het gebied van design, aangezien dit product is ontworpen door Yves Béhar, die onder meer producten voor Jawbone ontworpen heeft. Canary levert vaak goede, maar ook redelijk dure producten af. Daar is deze CES-beurs verandering in gekomen, aangezien de fabrikant een goedkope oplossing heeft aangekondigd. Maar daar lever je wel wat voor in…

Fabrikant Somfy heeft tijdens CES 2018 een nieuwe beveiligingscamera aangekondigd, namelijk de Somfy Outdoor Camera. Dankzij zijn intelligente mogelijkheden kan de camera menselijke aanwezigheid nabij de woning herkennen, een notificatie sturen en een krachtige sirene activeren. Maar ook Ring, bekend van de slimme deurbel, heeft ook zijn eigen beveiligingscamera aangekondigd. Verder hebben we nog het nieuws dat de Netgear Arlo Baby-camera nu ondersteuning aanbiedt voor het smarthomeprotocol van Apple, Homekit.

Het zijn niet alleen beveiligingscamera’s die aan bod zijn gekomen, ook hebben we nog wat breder nieuws uit deze inmiddels groeiende en belangrijke categorie. Zo heeft fabrikant First Alert de Onelink Safe & Sound aangekondigd. Dit apparaat is een slimme koolmonoxide- en rookmelder, die tevens dienst doet als slimme speaker. Verder heeft Brink slimme verlichting geïntroduceerd voor in de tuin. Het gaat om twee lampen voor de Array-serie, die beide voorzien zijn van beveiligingscamera’s en stemassistenten.

Thuisnetwerk

Zonder een goed thuisnetwerk is je smarthome helaas weinig waard. Gelukkig verschijnen er in de komende maanden meer dan genoeg producten waar je wellicht wat mee kunt bewerkstelligen. Zo heeft fabrikant D-Link een aantal interessant producten aangekondigd, zoals mydlink Wi-Fi Smart Plug en de Wi-Fi Smart Power Strip. Deze slimme stekkerdozen laten je huishoudelijke apparaten bedienen en bewaken. Ook komen er 802.11ax-routers aan en mag je een sterk beveiligde router gaan verwachten.

Linksys heeft tijdens CES 2018 een nieuwe versie van de mesh-router Velop aangekondigd: dit systeem is ietwat goedkoper. Daarnaast is deze iteratie ook een stuk kleiner en is het tevens zo dat je het moet doen met iets langzamere snelheden. Asus kondigde ook een mesh-router aan, eentje die ook nog eens kan fungeren als een slimme speaker (en daardoor potentieel de slimme speaker overal in huis beschikbaar maakt). Huawei zet dit jaar in op een hybride systeem, bestaande uit mesh- en powerline-verbindingen.

Dan komen er ten slotte ook nog wat andere mogelijkheden aan. Zo kondigde Zlink een accessoire voor de Amazon Echo aan, die de slimme speaker toegang moet geven tot producten met het Z-Wave-protocol. Chipfabrikant Qualcomm heeft ook van zich laten horen. Zo is de Home Hub aangekondigd. Dit IoT-platform biedt ondersteuning aan voor Google Assistant en Android Things. Ook heeft het laten weten dat het meshnetwerkplatform van het bedrijf is uitgebreid met ondersteuning voor stemassistenten Cortana en Alexa.

Verschillende apparaten voor in huis

Heb je de bediening, de veiligheid en het thuisnetwerk allemaal op orde, dan kun je gaan kijken naar welke producten je daarna kunt toevoegen. Zo grijpt LG CES 2018 aan om te laten zien wat het bedrijf in huis heeft. De Koreaanse fabrikant wil het leven gemakkelijker maken door de bereidingstijd van dagelijkse en bijzondere maaltijden te verkorten. De slimme keukenproducten van LG, zoals de InstaView ThinQ-koelkast, het EasyClean-fornuis en -oven en de QuadWash-vaatwasmachine, nemen een hoop werk uit handen.

Heb je huisdieren? Dan kun je ze voorzien van slimme gadgets. Dat kan inmiddels al een tijdje, maar tijdens deze CES-beurs is er een nieuwe gadget onthuld: de Catspad. Dit is een apparaat dat je huisdier automatisch van voedsel kan voorzien. Heel bijzonder is dat nu niet meer (daar zijn meerdere apparaten van), dus gelukkig heeft deze gadget een mooie troef: hij kan huisdieren van elkaar onderscheiden. Heb je een hekel aan ramen lappen en ook een hekel aan dradentroep voor je raam? Lees dan eens meer over de Ecovac Winbot X.

Centraal in die nieuwe apparatuur van fabrikant Whirlpool staat de receptenapp Yummly. Die app kan gekoppeld worden aan alle slimme keukenapparatuur die de komende jaren gelanceerd worden en je helpen met koken van je avondeten. De Yummly-app heeft veel interessante functies gekregen, waar je hier alles over leest. Tv in de keuken nodig? Geen nood, Philips heeft het product voor je aangekondigd (uiteraard voorzien van een digitale assistant). En laten we ook de Nokia Sleep, voor een goede nachtrust, niet vergeten.

Meer informatie

Wil je meer weten over de aanschaf van smart home-producten of het gebruik van deze apparatuur? Neem dan onze tips en adviezen door.

  • Delen:

Reacties

  1. Kaas
    12 januari, 2018 om 20:16

    Mooie round up! Top website ook die ik dagelijks bekijk. Ga zo door!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.