Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Voor 16.000 dollar kan je de Laundroid, een slimme wasvouwmachine, kopen

Geschreven door
Geplaatst op10 januari 2018, 15:34 CategorieHuishoudelijke apparaten

Tijdens de CES worden zo nu en dan behoorlijk interessante technieken onthuld. Mocht je geen fan zijn van was opvouwen, dan is het volgende apparaat zeker iets voor jou om in de gaten te houden. Het bedrijf Laundroid presenteerde namelijk een eigen apparaat dat de was opvouwt.

Laundroid doet je was

De Laundroid is een behoorlijk apart en ingewikkeld apparaat, dat maar liefst 16.000 dollar lijkt te gaan kosten. Het is op dit moment een prototype, dus wellicht dat de uiteindelijke versie een schappelijkere prijs krijgt. De kast heeft een opening waar je je kleren in kan leggen – helaas maar één voor één – waarna ze automatisch opgevouwen worden.

Daarvoor is de kast van binnen voorzien van een aantal camera’s en robotarmen. Die armen pakken de kleren op, waarna de camera’s ze scannen. Met behulp van kunstmatige intelligentie en een neuraal netwerk dat 256.000 items van kleding ‘kent’, wordt een object vervolgens geanalyseerd. Aan de hand daarvan bepaalt het apparaat waar de robotarmen een kledingstuk het beste op kunnen pakken en beginnen ze met vouwen. Een T-shirt kost zo’n vijf tot tien minuten om te vouwen, dus op dit moment zou je zo een paar uur verder kunnen zijn voordat je de hele was verwerkt hebt.

Nog niet geschikt voor thuis

Momenteel is de technologie dus allerminst geschikt voor in een huishouden, maar interessant is het wel. Het systeem is namelijk vooral belangwekkend als het aankomt op de manier waarop kunstmatige intelligentie ingezet wordt. Dat analyseert elk kledingstuk individueel en gebruikt gegevens over het type, het formaat en de kleur om die vervolgens in te delen.

Dat laatste is handig binnen de mobiele app die het bedrijf ook ontwikkeld heeft. De Laundroid-app laat je namelijk kleren categoriseren op basis van bepaalde kenmerken, maar ook op basis van de persoon aan wie ze toebehoren. Mocht je momenteel denken: 16.000 dollar is wat veel, dan geven we je geen gelijk. De bedoeling is om, zoals Tesla dat met auto’s doet, de prijs bij volgende generaties omlaag te brengen. Die zou uiteindelijk maximaal 2.000 dollar moeten bedragen.

Eind dit jaar moet de Laundroid klaar zijn voor een grotere release. Laten we hopen dat het opvouwen van kleren dan een stuk sneller gaat.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.