Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van smart home-producten

Verslag ISE 2018: professionele smart home-oplossingen

Geschreven door
Geplaatst op15 februari 2018, 15:14 CategorieAlgemeen

ISE in Amsterdam is uitgegroeid tot wereldwijd de belangrijkste op vlak van professionele audio en displays/signage. Meer daarover lees je op in ons ISE-verslag op HiFi.nl. Maar ook integratie en smart home is een hoofdthema op de beurs in de RAI, die dit jaar groter dan ooit was. De grootste merken en platforms waren present, waardoor ISE een zeer goede graadmeter blijkt voor wat gaat komen op vlak van smart home.

Wat ISE opnieuw bevestigt is dat de smart home een wereld blijft van integratie en installatie door professionele firma’s. Dat staat misschien wat haaks op het beeld dat je misschien krijgt als je op smarthomemagazine.nl leest over consumentenproducten zoals Philips Hue of Samsung SmartThings. Er kan inderdaad heel veel met producten die je zelf installeert en je kunt zelf ook een systeem opzetten om producten zoals verlichting, verwarming en multiroom samen te binden. SmartThings – bij ons nog niet beschikbaar – is daar een mooi voorbeeld van, net zoals Devolo Home Control of KlikAanKlikUit. ISE is echter het terrein van platforms die door professionals (en eventueel technisch aangelegde consumenten) worden uitgerold. Denk aan merken als Crestron, Control4, Insteon of Savant. De meeste hiervan zijn ‘gesloten’ systemen, maar er zijn ook open platforms zoals Domoticz, Iotivity/AllJoyn, OpenHAB of Home Assistant die je als geïnformeerde gebruiker zelf kunt opzetten. Er is dus veel keuze en er beweegt wat, ook in Europa. Automatisatie en integratie lijkt vaak een Amerikaans verhaal, maar ons continent is aan een inhaalbeweging bezig. In de marge van ISE verscheen er nog een onderzoek dat stelde dat smart home-producten die nu in 9 procent van Europese woningen aanwezig zijn tegen 2022 al in 21,7 procent te vinden zouden zijn.

De enorme veelzijdigheid op vlak van smart home-systemen en toepassingsgebieden kwam ook terug op ISE 2018. Zoals altijd werd de beurs ingedeeld in meerdere zones, met twee die toegewijd waren aan automatisatie: Residential Solutions en Smart Building. Bij dat laatste lag de nadruk misschien wat minder op domotica voor thuis, maar de scheidingslijn is niet altijd helder. Er zitten ook technologieën bij – bijvoorbeeld op vlak van HVAC – die in kader van een groter bouwproject worden geïnstalleerd en toch uiteindelijk door de inwoners van bijvoorbeeld appartementen worden gebruikt. In elk geval is standaardisatie nog altijd een tendens die nog ontbreekt als het over smart home gaat, kregen we de indruk. Maar er zijn wel duidelijke belangrijkste platforms die steeds meer gewicht krijgen.

Grote spelers op gebied van AV en smart home

Afgaande op het aantal ingenomen vierkante meters is Crestron duidelijk de belangrijkste speler in thuisautomatisatie. We spreken dan niet enkel over de stand van het Amerikaanse bedrijf zelf, maar ook over de vele Crestron-integraties die je tegenkomt als je andere stands bezoekt. Bij Bang & Olufsen bijvoorbeeld, waar integratie tussen de eigen AV-producten en domoticaplatforms altijd een prioriteit was maar dit jaar nog meer in de kijker werd gezet. Onder meer met de boodschap dat de IP-controle aanwezig op de meeste van de B&O-toestellen open zou worden gesteld voor geïnteresseerde partijen. Voor Crestron-omgevingen zijn de B&O-apparaten allang klaar. We kregen bijvoorbeeld een demo van hoe je de Crestron App in tandem met de B&O-bediening kon gebruiken.

Bij Crestron zelf wordt er nog duchtig gesleuteld aan het nieuw Pyng-platform, dat via een app de traditioneel complexere setup van Crestron-systemen vereenvoudigd. Een troef zijn de vele bruggen naar andere producten, zoals Sonos. Een aankomende Pyng-update brengt veel videomogelijkheden, hoorden we op ISE, incluis voor multiroomopstellingen met video en presets voor meerdere gezinsleden. Het zal ook allerlei AV-toestellen kunnen aansturen, zoals receivers en tv’s. Voor residentiële klanten was een ander hoogtepunt de lanceringen van nieuwe Crestron-compatibele remotes (waaronder de TSR-310 met touchscreen) en de fraaie Horizon-keypads voor aan de muur. Het bedrijf ziet ook veel interesse in geautomatiseerde zonneschermen en brengt op dat vlak ook nieuwe producten uit.

Control4 lonkte op ISE sterk naar kleinere klanten, zoals de doorsnee consument en installateurs die aan kleine projecten werken. Het is een strategie die het bedrijf geen windeieren legt, want Control4 rondde net zijn meest succesvol boekjaar ooit af. Deel van de toekomst is de nieuwe CA-1. Het is een hub die heel betaalbaar is (denk 400-500 euro) en die smart home-producten kan controleren die werken via Wi-Fi, Zigbee en eventueel zelfs Z-Wave (voor dat laatste heb je nog een extra dongle nodig, wat de prijs hoger maakt). Het is een slimme zet van Control4 die het nog populairder kan maken bij zijn kernpubliek van residentiële gebruikers, want de CA-1 biedt bijna alle mogelijkheden van de duurdere EA-hubs. Enkel integratie van audio en video ontbreekt bij de goedkopere Control4-hub, al kun je dat achteraf wel toevoegen. Standaard kun je het dus gebruiken om alle andere toepassingen te besturen, van slimme sloten tot thermostatische kranen.

Een andere grote domoticaspeler op ISE is ELAN. Het greep de beurs aan om een grote update voor zijn software voor te stellen, met een indrukwekkende mogelijkheid voor installateurs om een 3D-grondplan van een woning te creëren. Gebruikers die hun ELAN-systeem willen bedienen krijgen zo een visueel mooie interface.

Spreken is beter

Intelligente spraakassistenten zoals Alexa en Google Assistant gaan een enorme impact hebben op de automatisatiewereld. Je kon op ISE talloze demo’s krijgen van toestellen die met Alexa samenwerken. En eigenlijk is dat helemaal niet gek, want door de toevoeging van een Alexa-skill (of een brug naar een andere spraakassistent) kun je heel snel een domoticasysteem bedienbaar maken met stemcommando’s. Dat is voor een smart home-fabrikant heel wat eenvoudiger en goedkoper dan zelf een voice-oplossing bedenken, wat ook de reden is waarom Control4 en Crestron al vroeg op de Alexa-kar sprongen. Pulse-Eight (bij ons verdeeld door Dimex) toonde op ISE bijvoorbeeld de Audio Ducker, een integreerbaar multiroomaudio-oplossing met tot tien zones die volledig met de stem kan bediend worden. Ook knap was een slimme spiegel van HDL Automation: een ronde spiegel die ook heel wat informatie kan tonen (zoals het weerbericht) met bijhorende Alexa-skill. Je kunt dus een vraag stellen (“Wat wordt het weer morgen?”) om die informatie op de slimme spiegel te toveren. Wie wil dat niet in de badkamer?

Projectie en integratie gaan vaak hand in hand. Hetzelfde wordt waar voor projectors en Alexa, zo te zien. Zowel Optoma als Acer presenteerden op ISE projectors met bijhorende Alexa-skill. Er valt zeker iets te zeggen voor het besturen met de stem van een projector, daar deze toestellen vaak op een moeilijk toegankelijke plaats zijn gemonteerd of zelfs geïntegreerd in een thuiscinemamuur. Je verliest daarbij niets van de beeldkwaliteit, want zowel de Acer V6820i als de Optoma UHD51A zijn high-end Ultra HD-projectors.

Wie één scherm in zijn huis heeft, denkt er wellicht niet aan: hoe verdeel je videobronnen doorheen een woning? Dat is wel anders bij een grotere woning met meerdere schermen in verschillende kamers, waaronder een thuiscinema. De oplossing voor die situaties die je regelmatig op ISE tegenkomt is AVoIP of je video over een IP-netwerk sturen. Dat netwerk ligt er immers toch al. Al blijft HDBaseT toch ook wel een zeer goed alternatief, maar IP-oplossingen kunnen signalen over grotere afstanden versturen. In elk geval is het versturen van 4K-videocontent over het lokale netwerk weer een nieuwe uitdaging.

Multiroom-audio

Integratie draait grotendeels rond comfort en veiligheid, maar ook entertainment is een belangrijk reden om te gaan voor een domotica-oplossing. Multiroom-audio, met andere woorden. Nu lijkt die markt helemaal bepaald door Sonos – en je zag op ISE inderdaad veel merken die dat toegeven door integratie met Sonos te voorzien – maar er zijn heel wat alternatieven die gemaakt zijn voor een automatisatieproject. Een cool toestel vonden we zo de Legrand Nuvo P600-speler, een streamingversterker dat op een DIN-rail past in een zekeringenkast. Een slim idee, en zijn afkomst is niet verrassend aangezien Legrand één van de grootste leveranciers is van elektrisch materiaal. De P600 kan een enkele zone van 40 watt vermogen voorzien en je kunt tot 16 stuks combineren en bedienen via een app (Spotify en andere streamingdiensten zijn mogelijk). De Nuvo is bij uitstek een audiotoestel dat je na installatie nooit meer zal bekijken. Dat is anders met de NAD M17 V2, die op ISE zijn première kreeg. Het lijkt op eerste zicht een typische surround(voor)versterker, maar is ook volledig te integreren in een varia van platforms (zoals Crestron en Control4).

Bij slimme verlichting heb je een gelijkaardige situatie als bij multiroom-audio. Het lijkt volledig een Philips Hue-verhaal te zijn, net zoals Sonos de baas van multiroom is. Eén van de redenen is dat Hue precies lijkt te doen wat het belooft, wat de vraag ontlokt: wat wil je nog meer van verlichting? Op ISE 2018 was er echter een indrukwekkende demo te zien die aantoonde dat er toch nog wat verdere ontwikkelingen mogelijk waren. Lutron toonde een tunable of 2-kanaals witlicht applicatie, een complexe naam voor een lichtsysteem dat elke lichtkleur aan elke intensiteit kan tonen. Dat is nog flexibeler dan bijvoorbeeld Hue, dat vaak begrenst is qua lichtopbrengst bij bepaalde tinten.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.